Finger food

Κεφτεδάκια τηγανιτά, που μοσχοβολάνε

Αυτή εδώ είναι η παραδοσιακή συνταγή για κεφτεδάκια τηγανιτά.  Θεικός συνδυασμός με πατάτες τηγανιτές για τα μικρά παιδιά, αλλά και πολύ καλή σκέψη για πάρτυ ή μικρές συνάξεις με φίλους στο σπίτι. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε.  Με τα υλικά αυτά θα σας βγούν 6 με 8 μερίδες και θα τα έχετε έτοιμα σε μισή ώρα! 

Αρχικά μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού και την στίβετε καλά. Προσοχή μην σας μείνει νερό στην ψίχα!

Στη συνέχεια, παίρνετε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε τον κιμά, την ψίχα, τα κρεμμύδια, τα αυγά, το δυόσμο, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο.

Εύκολα κριτσίνια καρότου ολικής άλεσης

Αυτά τα κριτσίνια ολικής άλεσης είναι πανεύκολα, πεντανόστιμα και ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα.

Για να τα φτιάξουμε ακολουθούμε την εξής διαδικασία.

Καταρχάς τρίβουμε στον τρίφτη τα καρότα. Ρίχνουμε στο μίξερ το νερό και το λάδι, και ανακατεύουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε εναλάξ το αλεύρι και τα τριμμένα καρότα.

Ανακατεύουμε πολύ λίγο, ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά μας.  

Πλάθουμε κριτσίνια σε ότι σχήμα και μέγεθος θέλουμε.

Χταπόδι βραστό

Το χταπόδι βραστό είναι εξαιρετικός μεζές που μπορείτε να τον σερβίρετε μαζί με ουζάκι στην παρέα. Είναι και πολύ εύκολο αφού ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι καλό βράσιμο και κόψιμο σε κομμάτάκια.

Καταρχήν, πλένετε και καθαρίζετε το χταπόδι. Το βάζετε να βράσει σε άφθονο νερό για τουλάχιστον μιάμιση ώρα σε μέτρια θερμοκρασία. 

Όταν το χταπόδι βράσει καλά, το τραβάτε με μια πηρούνα και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. 

Σερβίρετε το χταπόδι αφού περιχύσετε με άφθονο ελαιόλαδο, ξύδι και πασπαλισμένο με την ρίγανη ή το θυμάρι.

Ψωμί, χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα

Θέλετε να φτιάξετε στο σπίτι σας ψωμί ζεστό, τραγανό και πεντανόστιμο; Αυτή εδώ η συνταγή για ψωμί στη γάστρα είναι τέλεια και πολύ εύκολη, αφού δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου ζύμωμα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει αφού το ψωμί που θα ψήσετε δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από το χωριάτικο ψωμί που αγοράζετε από το φούρνο. Εγώ χρησιμοποιώ λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε στο ψωμί σας ό,τι αλεύρι θέλετε.

Η πιο νόστιμη και απλή τάρτα με βερίκοκα

Οι συνταγές για τάρτες φρούτων συνήθως είναι γεμάτες κρέμες, γάλα και αυγά με αποτέλεσμα να χάνονται τα φρούτα. Αυτή εδώ είναι μια πολύ νόστιμη και πολύ απλή συνταγή για τάρτα με φρέσκα βερίκοκα χωρίς κρέμες και αυγά. Θα βάλουμε μόνο τη ζύμη, τη ζάχαρη και τα βερίκοκα. 

Καταρχήν προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και απλώνετε απαλά τη ζύμη σας μέσα. 

Με ένα πηρούνι κάντε τρυπούλες στη ζύμη, για να μη φουσκώσει.

Οσο ετοιμάζετε τα βερίκοκα, βάλτε το ταψί στο ψυγείο.

Εύκολη τάρτα με κεράσια

Μια πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τάρτα με κεράσια εποχής που θα είναι έτοιμη σε 10 μόνο λεπτά. Για ευκολία, θα αφήσετε τα κεράσια με τα κουκούτσια. 

Καταρχήν προθερμένετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 

Πλύνετε και στεγνώστε τα κεράσια.

Σε ένα βαθύ μπολ βάλτε το αλεύρι, τα σπασμένα αυγά και τη ζάχαρη. 

Χτυπάτε καλά το μείγμα και σιγά σιγά προσθέτετε και το γάλα ώσπου να γίνει ρευστό.

Βουτυρώστε ένα ταψάκι και τοποθετήστε τα κεράσια στον πάτο του.

Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και τέλος περιχύστε από πάνω με το τριμμένο αμύγδαλο.

Πασχαλινά αυγά με χρώμα ζαχαροπλαστικής

Τα Πασχαλινά Αυγά, συνήθως βαμμένα κόκκινα, είναι ένα από το πιο κλασικά ελληνικά έθιμα. Συνήθως αγοράζουμε έτοιμη βαφή για πασχαλινά αυγά από την αγορά, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιο φυσικό χρώμα ζαχαροπλαστικής με εξίσου καλά αποτελέσματα. Δείτε πόσο εύκολο είναι με αυτή τη συνταγή για πασχαλινά αυγά σε διάφορα χρώματα.

Καταρχήν, πλένουμε καλά τα αυγά μας.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε στο πάτο ένα σφουγγάρι wettex ή μια πετσέτα (για προστασία των αυγών μας στο βράσιμο).

Βάζουμε τα αυγά προσεκτικά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει τα αυγά.

Τυροκροκέτες

Οι τυροκροκέτες είναι αγαπημένο σνακ, κατάλληλο για παιδάκια, γιορτές και πάρτι ή σαν ορεκτικό στο τραπέζι. Και ετοιμάζονται πολύ εύκολα. Το μόνο κακό είναι ότι πριν τις τηγανίσετε πρέπει να αφήσετε το μείγμα με το οποίο θα φτιάξετε τις τυροκροκέτες για λίγες ώρες στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά. Γι' αυτό φροντίστε να ξεκινήσετε την προετοιμασία νωρίτερα από το τηγάνισμα...

Σε μία κατσαρόλα βάζετε τις 4 κουταλιές αλεύρι και τις 3 κουταλιές βούτυρου.

Ανακατεύετε το μείγμα σε σιγανή φωτιά και ρίχετε σιγά σιγά και το γάλα. Ανακατεύετε καλά να μην σβωλιάσει το αλεύρι σας.

Ρώσικη σαλάτα

Η ρώσικη σαλάτα είναι μια από τις ωραιότερες και πιο γευστικές προτάσεις για μπουφέ ή και για το τραπέζι. Θα δούμε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ρώσικη σαλάτα. Καταρχήν, βράζουμε τα λαχανικά μας και τα σουρώνουμε. Παράλληλα, βράζουμε το αυγό ώστε να γίνει σφιχτό, και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Βράζουμε, επίσης, τις πατάτες και τις λειώνουμε σαν πουρέ.

Τυροκαυτερή

Η τυροκαυτερή είναι μια ελληνική συνατγή που δεν λείπει σχεδόν ποτέ απο τραπέζι με κρεατικά.

Μπορείτε να την φτιάξετε πολύ εύκολα και υγιεινά

Τηγανίζουμε τις πιπεριές στο λάδι και τις ξεφλουδίζουμε. Προσοχή: Το λάδι που χρησιμοποιήσαμε δεν το πετάμε, θα το χρησιμοποιήσουμε!

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το ξύδι με τις πιπεριές μέχρι να λιώσουν.

Σφολιατάκια με τυρί

Αυτά τα σφολιατάκια με τυρί είναι από τα πιο εύκολα και τα πιο γνωστά. Όλοι οι φούρνοι τα πουλάνε, όμως εμείς θα σας δείξουμε μια συνταγή χωρίς καθόλου βούτυρο.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη:

Καταρχήν ξεπαγώνουμε την σφολιάτα. Ανοίγουμε το ένα φύλλο και με ένα πινέλο το αλείφουμε με αυγό.

Τυρομπαλάκια

Αυτά τα τυρομπαλάκια είναι ένας εκπληκτικός μεζές που μπορούμε να τον ετοιμάσουμε και να τον φυλάξουμε σε βάζα μέχρι να τον σερβίρουμε.

Λιώνουμε τα δύο είδη τυριών καλά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά φλωρίνης και τον άνιθο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Πλάθουμε μικρά μπαλάκια (μπουκίτσες) και τις βάζουμε σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο.

Χταποδοκεφτέδες

Τώρα που καλοκαιριάζει τα μεζεδάκια είναι πολύ συνηθισμένα να συνοδεύουν το ουζάκι μας.

Φτιαξτε χταποδοκεφτέδες πολύ εύκολα ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή:

Καταρχήν πρέπει να βράσουμε το χταπόδι.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο να καλύψει το χταπόδι. Προσθέτουμε το ξύδι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.

Μανιταρόπιτα

Η μανιταρόπιτα είναι μια καταπληκτική πίτα.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη.

Τσιγαρίζουμε το σκόρδο στις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον μαιντανό, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

Κατεβάζουμε το μίγμα απο την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε τα 3 αυγά με τις 2 κούπες γάλα .

Τυροπιτάκια με τυρί κρέμα

Μία συνταγή για πολύ εύκολα τυροπιτάκια!

Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τον άνιθο, το μοσχοκάρυδο και με λίγο πιπέρι.

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στην μέση και δημιουργούμε 10 κομμάτια φύλλου.

Λαδώνουμε κάθε φύλλο χωριστά, βάζουμε μία κουταλιά απο το μίγμα του τυριού και κλείνουμε σε τριγωνάκι.

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια του φύλλου και την υπόλοιπη γέμιση.

Τηγανητό κοτόπουλο με γιαούρτι και σαφράν

Το τηγανητό κοτόπουλο δεν είναι προνόμιο των φαστφουντάδικων. Μπορούμε σχετικά εύκολα και υγιεινά να το απολαύσουμε στο μεσημεριανό μας ή ως έδεσμα σε γιορτές...

Καταρχήν, πλένουμε το φιλέτο κοτόπουλο και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, λίγο μεγαλύτερα από μπουκιές.

Παίρνουμε ένα μπωλ, και βάζουμε μέσα το γιαούρτι, το τριμμένο σκόρδο, την πάπρικα, λίγο αλατοπίπερο και όσο τριμμένο δυόσμο θέλουμε. Οσο περισσότερο, τόσο πιο μυρωδάτο θα γίνει το τηγανητό κοτόπουλο (αρκεί να μην το παρακάνουμε!).

Ταραμοσαλάτα με αραβικές πίτες

Σαρακοστή και ταραμοσαλάτα πάνε πακέτο. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, μπορούμε να συνδυάσουμε ταραμοσαλάτα με πίτες, για ένα εκλεκτικό σνακ!

Βάζουμε στο μίξερ τον ταραμά, προσθετουμε το χυμό του λεμονιού και τα "χτυπάμε" μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το τριμμένοο κρεμμυδάκι και το μουλιασμένο ψωμάκι (αφού το έχουμε στίψει από το νερό) και ξαναχτυπάμε στο μίξερ.

Μελιτζανοσαλάτα

Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένας πολύ ωραίος μεζές, υπάρχει σχεδόν σε κάθε τραπέζι και είναι και νηστίσιμος.

Πλένουμε τις μελιτζάνες καλά και τις σκουπίζουμε.

Τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στο μάτι της κουζίνας απο όλες τις μεριές.

Προσοχή! Οι μελιτζάνες θα καούν εξωτερικά.

Η τυρόπιτα της τεμπέλας

Μία συνταγή για τεμπέλες. Πολύ εύκολη τυρόπιτα, αλλα προσέξτε μην σας βγεί το όνομα...

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά εκτός απο το ελαιόλαδο.

Σε ένα πυρεξ απλώνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μίγμα της τυρόπιτας.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η τεμπέλικη τυρόπιτά μας!

Μπαγκέτα με ψητά λαχανικά

Η μπαγκέτα με ψητά λαχανικά είναι μια νηστίσιμη πρόταση είτε για σνακ, είτε για κυρίως γεύμα.

Κόβουμε την μπαγκέτα κατα μήκος στην μέση.

Απλώνουμε τα ψητά λαχανικά και την λιαστή ντομάτα.

Κλείνουμε την μπαγκέτα και σερβίρουμε, ιδανικά με λίγα πατατάκια (αν δεν κάνουμε δίαιτα).

Η μπαγκέτα με βραστά λαχανικά είναι έτοιμη!

Μπαγκέτα νηστίσιμη

Η νηστίσιμη μπαγκέτα είναι ένα πολύ ωραίο σνακ αλλα αποτελεί και κυρίως γεύμα για κάποιους που κάνουν δίαιτα.

Κόβουμε την μπαγκέτα κατα μήκος στην μέση.

Απλώνουμε την ντομάτα, τις ελιές , την πιπεριά και στο τέλος το μαρούλι

Κλείνουμε την μπαγκέτα και σερβίρουμε, ιδανικά με λίγα πατατάκια (αν δεν κάνουμε δίαιτα).

Η νηστίσιμη μπαγκέτα είναι έτοιμη!

Πάστα ελιάς

Η πάστα ελιάς συνοδεύει κάθε τραπέζι σαν ορεκτικό. Σερβίρεται σκέτο και συνοδεύεται απο ψωμάκι, κριτσίνια, κρακεράκια κτλ.

Είναι πάρα πολύ εύκολο!!!

Καταρχήν, αφαιρούμε όλα τα κουκούτσια απο τις ελιές... Επιπλέον στραγγίζουμε την κάπαρη απο το νερό της.

Πάστα ελιάς απαλή

Η πάστα ελιάς συνοδεύει κάθε τραπέζι σαν ορεκτικό. Σερβίρεται σκέτο και συνοδεύεται απο ψωμάκι, κριτσίνια, κρακεράκια κτλ.

Είναι πάρα πολύ εύκολο!!!

Καταρχήν, αφαιρούμε όλα τα κουκούτσια απο τις ελιές...

Στο μπόλ του μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε για πολύ λίγο μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Πάστα ελιάς πικάντικη

Η πάστα ελιάς συνοδεύει κάθε τραπέζι σαν ορεκτικό. Σερβίρεται σκέτο και συνοδεύεται απο ψωμάκι, κριτσίνια, κρακεράκια κτλ.

Είναι πάρα πολύ εύκολο!!!

Καταρχήν, αφαιρούμε όλα τα κουκούτσια απο τις ελιές...

Στο μπόλ του μίξερ, βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε για πολύ λίγο μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Ρολά σολομού

Τα ρολά σολομού είναι ένα ορεκτικό πρωτότυπο και πολύ δημοφιλές στα μοντέρνα εστιατόρια. Η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Ετοιμάζουμε την γέμιση του τυριού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το λεμόνι και τον άνιθο.

Πουρές πατάτας

Γιατί να αγοράζετε πουρέ πατάτας έτοιμο?

Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πόσο εύκολο και φυσικά πιο υγιεινό είναι να φτιάξει σπιτικό πουρέ.

Πανεύκολη συνταγή χωρίς τα συντηρητικά του πουρέ του εμπορίου.

Για να φτιάξουμε τον πουρέ πατάτας ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Πουρές αρακά

Αυτή η συνταγή για πουρέ αρακά είναι πολύ εύκολη, και μπορεί να συνοδέψει πιάτα με ψάρι, κρέας ή για συνοδευτικό σε έναν μπουφέ.

Βράζουμε τον αρακά και τον στραγγίζουμε.

Βάζουμε στο μίξερ τον αρακά μέχρι να λιώσει, και προσθέτουμε το σκόρδο, το ανθότυρο, το δυόσμο και τον μαιντανό. Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και λίγο πιπέρι.

Χτυπάμε καλά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά μας.

Ντιπ με πιπεριές

Θα δούμε μια απλή αλλά σούπερ συνταγή για ντιπ με πιπεριές. Σε ένα μπουφέ, μπορούμε να έχουμε το ντιπ μαζί με κριτσινάκια. Στο τραπέζι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν ορεκτικό με το ψωμάκι μας. Διαφορετικά, μπορούμε να το περιχύσουμε σε τηγανητές πατάτες. Όπως και να' χει είναι μούρλια!

Πίτσα διαίτης

Θα φτιάξουμε τέσσερις διαιτητικές, ελαφριές και πεντανόστιμες πίτσες με βάση την αραβική πίτα.

Σε ένα ταψάκι, τοποθετούμε μία αραβική πίτα και την αλείφουμε με μία κουταλιά κέτσαπ και με μισή κουταλιά ντοματοπελτέ.

Παίρνουμε δύο φέτες τυρί και τις ψιλοκόβουμε και τις απλώνουμε πάνω στην πίτα. Το ίδιο κάνουμε και για το ζαμπόν.

Κρεμμυδόπιτα

Θα φτιάξουμε μια καταπληκτική κρεμμυδόπιτα, με μια συνταγή που μου την έδωσε η γιαγιά μου, που μπορεί να συνοδεύσει και μπουφέ αλλά και ένα κανονικό γεύμα.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Τα σωτάρουμε για λίγο σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν και να μαραθούν. Τότε, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.