1 λεμόνι

Μελιτζανοσαλάτα, νόστιμη και νηστίσιμη

Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένας πολύ ωραίος μεζές, υπάρχει σχεδόν σε κάθε τραπέζι και είναι και νηστίσιμος. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για πανεύκολη και πεντανόστιμη μελιτζανοσαλάτα.

Θρεπτική κοτόσουπα, ιδανική για το κρυολόγημα

Περίεργος ο καιρός. Μία ζέστη, μία κρύο κι εμείς να μην ξέρουμε τι να βάλουμε. Αποτέλεσμα; Κρυολόγημα. Δε θέλει άλλωστε και πολύ ο άνθρωπος να το τσιμπήσει το μικρόβιο. Και να ο βήχας, να ο πονόλαιμος και ο πυρετός. Προφανώς και δε θέλει κανείς να φάει τίποτα τέτοιες ώρες. Αλλά αν πρέπει να πάρεις φάρμακα για να γίνεις καλά, σίγουρα θα πρέπει να φας κάτι τονωτικό για να σε ανακουφίσει και φυσικά να σε τονώσει. Και κάπου εδώ εμφανίζεται η κοτόσουπα. Γιατί τι άλλο ποιο ελαφρύ θα μπορούσε κανείς να ζητήσει για την αρρώστια; Τίποτα! Η κοτόσουπα είναι θρεπτική και δυναμωτική. Κοινώς είναι ό,τι πρέπει για τέτοιες περιπτώσεις!

Το κοτόπουλο με πατάτες της μαμάς!

Μπορεί να ψάχνουμε συνέχεια συνταγές ψαγμένες, αλλά το κλασικό έχει άλλη αξία. Παλιά δοκίμαζα το κοτόπουλο με κάρυ και πολλά άλλα μπαχαρικά θέλοντας να μετριάσω την έντονη μυρωδιά πουλερικού. Μεγαλώνοντας, αποφάσισα ότι οι κλασικές συνταγές δε στερούνται σε γεύση και τις τιμώ όσο πιο συχνά μπορώ. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε κοτόπουλο με πατάτες. Έτσι όπως το φτιάχνουν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας (καλά μπορεί να προσθέσουμε και κάτι…).

Είναι φαγητό εύκολο, το αγαπούν τα παιδιά και σίγουρα δεν υστερεί σε νοστιμιά από κανένα άλλο γκουρμέ πιάτο.

Υλικά:

Μπακαλιάρος πλακί στο φούρνο

Κόβουμε τρία κρεμμύδια σε φέτες και τα βάζουμε στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις βάζουμε πάνω στα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε αλάτι και κόκκινο πιπερι, τον μαϊντανό, και τις ψιλοκομμένες σκελιδούλες σκόρδο. Στρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού, και από πάνω ρίχνουμε πάλι αλάτι και κόκκινο πιπέρι, μαιντανό και μία φέτα ντομάτας σε κάθε μπακαλιάρο.

Κεφτέδες σχάρας

Οι κεφτέδες στη σχάρα είναι εξαίσιος μεζές αρκεί να τους "πετύχουμε" ώστε να είναι αφράτοι και γευστικοί. Σε αυτή τη συνταγή το μυστικό είναι να αφήσουμε τον κιμά στο ψυγείο για αρκετές ωρίτσες.

Ξεκινάμε με ένα μεγάλο μπωλ, όπου ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκορδάκι και το δυόσμο (ψιλοκομμένα), μαζί με τη γαλέτα, το αβγό, πιπέρι και αλάτι.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Θα δούμε μια πολύ καλή συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί. Αν είμαστε τυχεροί και έχουμε φρέσκα κληματόφυλλα, προσέχουμε αυτά που θα διαλέξουμε να είναι φρέσκα και τρυφερά. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε κονσέρβας, τα οποία όμως βράζουμε περίπου 5 λεπτά για να είναι πιο τρυφέρα.

Κοτόπουλο γεμιστό με πιπεριές, τυρί και ντομάτα

Βεβαιωνόμαστε ότι το κοτόπουλο είναι κομμένο σε μικρές λωρίδες.
Ανοίγουμε το κάθε φιλετάκι με το μαχαίρι.
Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες το κίτρινο τυρί, την πιπεριά και τη ντομάτα.
Βάζουμε μία-δύο λωρίδες από το κάθε υλικό στο κέντρο του φιλέτου.
Τυλίγουμε το φιλετάκι και στερεώνουμε τις άκρες του με μια οδοντογλυφίδα.