Αλεύρι

Κεικ Σοκολάτας, να γλείφεις τα δάχτυλα σου!

Το κέικ σοκολάτας ξετρελαίνει και τους μικρούς και τους μεγάλους. Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε και μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια των παιδιών μας. Στο μπολ του μιξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα, και τα αυγά και ανακατεύουμε. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μίγμα.

Λαγάνα εύκολη

Η παραδοσιακή λαγάνα έχει την τιμητική της αμέσως μετά τις απόκριες. Οι φούρνοι είναι γεμάτοι από αυτό το ξεχωριστό είδος ψωμιού, αλλά μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε και στο σπίτι με αυτήν την απλή συνταγή.

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ και κοσκινίζουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας.

Παράλληλα, ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές διάλυμα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα της μαγιάς στο κέντρο του αλευριού.

Ψωμί, χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα

Θέλετε να φτιάξετε στο σπίτι σας ψωμί ζεστό, τραγανό και πεντανόστιμο; Αυτή εδώ η συνταγή για ψωμί στη γάστρα είναι τέλεια και πολύ εύκολη, αφού δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου ζύμωμα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει αφού το ψωμί που θα ψήσετε δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από το χωριάτικο ψωμί που αγοράζετε από το φούρνο. Εγώ χρησιμοποιώ λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε στο ψωμί σας ό,τι αλεύρι θέλετε.

Εύκολη τάρτα με κεράσια

Μια πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τάρτα με κεράσια εποχής που θα είναι έτοιμη σε 10 μόνο λεπτά. Για ευκολία, θα αφήσετε τα κεράσια με τα κουκούτσια. 

Καταρχήν προθερμένετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 

Πλύνετε και στεγνώστε τα κεράσια.

Σε ένα βαθύ μπολ βάλτε το αλεύρι, τα σπασμένα αυγά και τη ζάχαρη. 

Χτυπάτε καλά το μείγμα και σιγά σιγά προσθέτετε και το γάλα ώσπου να γίνει ρευστό.

Βουτυρώστε ένα ταψάκι και τοποθετήστε τα κεράσια στον πάτο του.

Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και τέλος περιχύστε από πάνω με το τριμμένο αμύγδαλο.

Κόλλυβα

Να μην σας χρειαστεί ποτέ, αλλά κι αυτό συνταγή είναι. Ορίστε λοιπόν η συνταγή για κόλλυβα!

Μουσκεύουμε το στάρι σε χλιαρό νερό απ' το βράδυ μέσα στη χύτρα.

Την άλλη μέρα το πρωί βράζουμε το στάρι στη χύτρα μισή ώρα, το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά πάνω σε μια πετσέτα.

Τοποθετούμε το στάρι σε ένα πυρέξ και ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, την ζάχαρη άχνη και τη φρυγανιά.

Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και τα στρώνουμε ομοιόμορφα στο πυρέξ.

Πασχαλινά κουλουράκια

Το Πάσχα στην Ελλάδα τρώμε αρνί, πασχαλινά αυγά, τσουρέκια, σοκολατένια αυγά και φυσικά τα πασχαλινά κουλουράκια. Αυτή εδώ είναι μια πολύ καλή συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια που την έχουμε δοκιμάσει άπειρες φορές. Δείτε πόσο εύκολα τα φτιάχνουμε!

Τυροκροκέτες

Οι τυροκροκέτες είναι αγαπημένο σνακ, κατάλληλο για παιδάκια, γιορτές και πάρτι ή σαν ορεκτικό στο τραπέζι. Και ετοιμάζονται πολύ εύκολα. Το μόνο κακό είναι ότι πριν τις τηγανίσετε πρέπει να αφήσετε το μείγμα με το οποίο θα φτιάξετε τις τυροκροκέτες για λίγες ώρες στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά. Γι' αυτό φροντίστε να ξεκινήσετε την προετοιμασία νωρίτερα από το τηγάνισμα...

Σε μία κατσαρόλα βάζετε τις 4 κουταλιές αλεύρι και τις 3 κουταλιές βούτυρου.

Ανακατεύετε το μείγμα σε σιγανή φωτιά και ρίχετε σιγά σιγά και το γάλα. Ανακατεύετε καλά να μην σβωλιάσει το αλεύρι σας.

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι

Τα μελομακάρονα είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό, που όμως έχει πάρα πολλές παραλλαγές. Αυτή εδώ η συνταγή είναι για μελομακάρονα απο σιμιγδάλι...

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι μας σε μια λεκάνη ενώ παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο το λάδι σε ένα κατσαρολάκι.

Ρίχνουμε το λάδι, όχι καυτό, μέσα στην λεκάνη και ανακατεύουμε καλά.

Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, μία κούπα μέλι, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, τα δύο κουταλάκια γαρύφαλλο και τα δύο κουταλάκια κανέλα,

Κουραμπιέδες μπουκίτσες

Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες δεν μπορούν να λείπουν από το Χριστουγεννιάτικο στόλισμα του σπιτιού! Και επειδή οι περισσότεροι είμαστε συνέεεεεεχεια σε δίαιτα (λέμε τώρα!) καλό είναι, προκειμένου να μη φάμε ένα μεγάλο κουραμπιε, να φάμε μόνο μια μπουκίτσα.

Στο μπωλ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

Σκαλτσούνια νηστίσιμα

Τα σκαλτσούνια είναι ένα νηστίσιμο παραδοσιακό γλυκό. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους και εδώ θα δούμε μια δοκιμασμένη συνταγή της μαμάς.

Καταρχήν χτυπάμε στο μίξερ το σπορέλαιο, και προσθέτουμε την ρετσίνα ή την μπύρα.Αφού ανακατευτούν καλά προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπεικιν πάουντερ.

Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο "να ξεκουραστεί" για 1/2 ώρα.

Ανακατεύουμε το καρύδι με το πορτοκάλι ή την μαρμελάδα για να ετοιμάσουμε την γέμιση

Λουκουμάδες

Τώρα τελευταία είναι πολύ της μόδας στα εστιατόρια να κερνάνε ζεστούς και τραγανούς λουκουμάδες. Αυτή η συνταγή είναι η καλύτερη (μετά από την άλλη που έχει σοκολάτα!)

Βασιλόπιτα

Μια καταπληκτική συνταγή για βασιλόπιτα!

Στο μπολ του μιξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά και ανακατεύουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την βανίλια και την κανέλα και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια, τα φρουτάκια γλασέ και τις σταφίδες.

Χτυπάμε όλα τα υλικά για 3 λεπτα.

Χριστουγεννιάτικο κέικ (Στόλεν)

Στη Γερμανία το παραδοσιακό κέικ των Χριστουγέννων λέγεται Στόλεν (christollen) και είναι πραγματικά πεντανόστιμο. Είναι ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα κέικ γιατί φουσκώνει με μαγιά, και οι Γερμανοί συνηθίζουν να το φτιάχνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από τα Χριστούγεννα γιατί φουσκώνει ακόμα περισσότερο!

Η παρακάτω συνταγή είναι η παραδοσιακή συνταγή για χριστουγεννιάτικο Στόλεν. Θα χρειαστεί να έχετε μίξερ που να μπορεί να ζυμώσει...

Φοινίκια (Μελομακάρονα Σμυρνέικα)

Τα μελομακάρονα ή αλλιώς φοινίκια αποτελούν μια παραδοσιακή συνταγή για τα Χριστούγεννα.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι πολύ εύκολη.

Για να φτιάξουμε τα φοινίκια ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Χτυπάμε το λάδι στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει .

Ρίχνουμε την σόδα και μετά απο λίγο το σταχτόνερο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Αφου ανακατευτούν ολα καλα, ριχνουμε ενα ποτήρι απο την ζάχαρη και την βανίλια. Αφου διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε σιγά σιγά το αλευρι.

Σπιτικό φύλλο για πίτες

Το ξέρατε οτι το να ανοίξετε σπιτικο φύλλο είναι πανεύκολο; Δεν στοιχίζει ακριβά και μπορείτε να το φτιάξετε πολύ γρήγορα με την παρακάτω συνταγή.

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι.

Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, το νερό και το ξύδι.

Ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθουν τα υγρά και να γίνει μια μαλακή ζύμη. 

Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστει για μισή ώρα στο ψυγείο.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε σε φύλλο για ταψί στρογγυλό νούμερο 40.

Cupcakes

Τα cupcakes είναι πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό, αφού φτιάχνονται πολύ εύκολα και διακοσμούνται με πολλούς και διάφορους τρόπους. 

Για να τα φτιάξουμε ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Σπανακόπιτα

Αυτή εδώ είναι μια γρήγορη συνταγή για σπιτική σπανακόπιτα. Το φύλλο κρούστας το βρίσκετε σε κάθε σούπερ μάρκετ, όπως και το σπανάκι και τα χόρτα. Αν δεν έχετε χόρτα δεν πειράζει, βάλτε λίγο περισσότερο σπανάκι. Καταρχήν, αν χρειάζεται, ξεπαγώνουμε το φύλλο της ζύμης. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

minichococupcakes

Μια πολύ καλή συνταγή για σοκολατένια mini cupcakes...

για τα κεκάκια:

Σε ένα μπολ ρίχνω το γάλα, το λάδι, τη βανίλια και το μηλόξυδο,
ανακατεύοντας καλά κι ομογενοποιώντας. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το
σύρμα πρόχειρα το αλεύρι καλά αλεσμένο, το κακάο, τον καφέ, τη ζάχαρη,
το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτω τμηματικά το μπολ με τα υγρά
υλικά στα στέρεα, στον κάδο. Χτυπάω μέχρι να ενωθούν τελείως όλα τα
υλικά μου.

Κρέπες γλυκιές

Εύκολες κρέπες που συνδυάζονται με γλυκιά γέμιση.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με πολύ λίγο αλάτι – στην μύτη του κουταλιού και προσθέτουμε το αυγό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και το βούτυρο που το έχουμε λιώσει (μπορείτε και στα μικροκύματα για λίγα δευτερόλεπτα) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί το μίγμα για τις κρέπες.

Κέικ βανίλιας

Πανεύκολο και πολύ αφράτο κέικ βανίλιας. Στο μπόλ του μίξερ βάζουμε το αλεύρι με την ζάχαρη και αρχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με την εξής σειρά: πρώτα την βανίλια, μετά τα αυγά μετά το βούτυρο, το τυρί κρέμα και τέλος το γάλα. Συνολικά χτυπάμε όλα τα υλικά για 4 λεπτά στην μέτρια ταχύτητα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμ καλά μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε την ζύμη .

Μπεσαμέλ

Φτιάχνετε μουσακά ή παστίτσιο? Τι μπεσαμέλ θα βάλετε? Μην μου πείτε έτοιμη... Δείτε πως φτιάχνουμε πανεύκολα την δική μας σπιτική μπεσαμέλ:

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε σιγά-σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με προσοχή για να μην σβωλιάσει.

Κουλουράκια πασχαλινά

Κουλουράκια πασχαλινά που ξετρελαίνουν τα παιδάκια...

Καταρχήν κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την μαργαρίνη με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε εναλάξ ένα αυγό με μία κουταλιά απο το αλεύρι και στο τέλος ρίχνουμε μία μια κουταλιά απο το αλεύρι. Ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που να μην κολάει στα χέρια μας.

ΝΤΟΝΑΤΣ

1. ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

2. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΤΕΡ

3. ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

4. ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ, ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ,ΤΟ ΑΥΓΟ,ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ .

5. ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ

6. ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΣΕ ΖΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ

Λεμονοπιτα (Lemon pie)

Μια καταπληκτική συνταγή για λεμονόπιτα ή για όσους το προτιμάνε lemon pie!!!!!

Αυτή η συνταγή έχει 2 στάδια προετοιμασίας: την βάση και την κρέμα!

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την βάση:

Χτυπάμε στο μίξερ την μία κούπα απο το αλεύρι με τα 100 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα απο το ένα λεμόνι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 24 εκατοστα και απλώνουμε την ζύμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση:

Πως να διατηρήσουμε το αλεύρι

Το αλεύρι μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες. Μόλις το αγοράσετε στην χάρτινη του συσκευασία φροντίστε να το τυλίξετε με νάυλον σακκούλα, αφού πρώτα αφαιρέσετε όλο τον αέρα πριν το κλείσετε. Μετά το αποθηκευετε σε ντουλάπι που δεν μπαίνει φως.
Κάποιοι το βάζουν στην κατάψυξη ή ακόμα και στο ψυγείο.

Βασικά υλικά: 

Ζύμη για τάρτα εύκολη

Για να φτιάξουμε την ζύμη της τάρτας ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία.

Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Τρίβουμε το βούτυρο με το χέρι μας και το ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι. Μόλις η ζύμη μας γίνει χοντρά κομματάκια σαν ψίχουλα, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και λίγο αλάτι.

Μπισκότα κανέλας απο τη Νορβηγία

Καταπληκτικά μπισκοτάκια με κανέλα απο την Νορβηγία.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στην Turid που μας έδωσε αυτην την συνταγή.

Καταρχήν, βγάζουμε το βούτυρο απο το ψυγείο και και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Συνεχίζουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο.

Μόλις το μίγμα μας "πάρει" όλο το αλεύρι, πλάθουμε μικρά ρολλάκια σε πάχος όσο ένα δάχτυλο.

Σε μια πιατέλα ανακατεύουμε και απλώνουμε ζάχαρη με κανέλα.

Ντοματοκεφτέδες

Πανεύκολοι ντοματοκεφτέδες...

Βάζουμε τις ντομάτες αφού τις κόψουμε σε κυβάκια σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Φτιάχνουμε μακρόστενους ντοματοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Προσέξτε μην τα τηγανίσετε πολύ και χάσουν την ζουμερή τους γεύση.

Αλεύρι που φουσκώνει

Εάν δεν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει, μπορούμε να βάλουμε απλό αλεύρι και να προσθέσουμε ένα κουταλάκι μπεικιν πάουντερ ή/και ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα.