Μενιδιάτικες ντόντιλιες παραδοσιακές

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 04/11/2023

Όλη η νοστιμιά σε μια συνταγή. Μενιδιάτικες ντόντιλιες παραδοσιακές. Ένα παραδοσιακό πιάτο που συναντάμε κυρίως σε αρβανιτοχώρια της πατρίδας μας. Είναι γνωστές και ως γκόγκλιες, τζόλιες, τζόλιες, μακαρόνια κατσιαστά, τζότζιλες, κρίμπιλιες,ανάλογα με τον τόπο και το σχήμα τους. Τα μακαρόνια αυτά ακόμα και σήμερα τρώγονται καθ’ όλη τη διάρκεια των Αποκρεών με αποκορύφωμα την εβδομάδα της Τυρινής και την Τσικνοπέμπτη και κατέχουν πρώτη θέση στο αποκριάτικο τραπέζι των Μενιδιατών.

Υλικά συνταγής

  • Κίτρινο αλεύρι σταρένιο, για ζύμωμα
  • Λίγο αλάτι
  • Τυρί μυζήθρα
  • Ελαιόλαδο
  • Φυτίνη

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα σε μια λεκάνη.

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά σιγά χλιαρό νερό τόσο όσο να γίνει μια μαλακή ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας.

Το μυστικό είναι στο καλό ζύμωμα.

Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί λίγο.

Το ξαναζυμώνουμε και ξεκινάμε να πλάθουμε στενόμακρα μπαστούνια.

Ρίχνουμε συνέχεια αλεύρι πάνω τους για να μην κολλήσουν.

Μόλις φτιάξουμε πολλά, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα κοσκινίζουμε για να φύγει το αλεύρι.

Στη συνέχεια βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα.

Μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα τις ντόντιλιες σε δόσεις (βυθίζονται στον πάτο και σιγά σιγά ανεβαίνουν όλες στην επιφάνεια).

Ανακατεύουμε συχνά με την τρυπητή κουτάλα.

Θα χρειαστούν 25 με 30 λεπτά.

Δεν τις σουρώνουμε αλλά τις βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα για να είναι ζουμερές.

Έπειτα τις βάζουμε σε ένα ταψί.

Εκεί μέχρι να τις βράσουμε όλες,  ρίχνουμε στρώση στρώση ντόντιλιες μυζήθρα κ.ο.κ

Βάζουμε στο πρώτο πιάτο.

Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη ακόμα μυζήθρα και ρίχνουμε το βούτυρο και το λάδι που έχουμε κάψει σε ένα μπρίκι.

Μυρίζοντας το άρωμα από το βούτυρο που πέφτει καυτό στην μυζήθρα και ακούγοντας το τσιτσίρισμα από τις ντόντιλιες καθώς περιχύνονται από το καυτό βούτυρο και λάδι καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια γευστική απόλαυση που μπορούμε να απολαύσουμε και με κλειστά μάτια.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτίνη με βούτυρο γάλακτος. Και σκέτο γάλακτος να βάλουμε ή πρόβειο ή ακόμα και κατσικίσιο εξαρτάται από εμάς τι γεύση θέλουμε να δώσουμε στο πιάτο σας στο τέλος.
  • Μαγιά δεν χρησιμοποιούμε γιατί έτσι και αλλιώς φουσκώνουν καθώς βράζουν. Αν θέλουμε βάζουμε λίγη.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (1 vote)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας