Πατάτες

Το κοτόπουλο με πατάτες της μαμάς!

Μπορεί να ψάχνουμε συνέχεια συνταγές ψαγμένες, αλλά το κλασικό έχει άλλη αξία. Παλιά δοκίμαζα το κοτόπουλο με κάρυ και πολλά άλλα μπαχαρικά θέλοντας να μετριάσω την έντονη μυρωδιά πουλερικού. Μεγαλώνοντας, αποφάσισα ότι οι κλασικές συνταγές δε στερούνται σε γεύση και τις τιμώ όσο πιο συχνά μπορώ. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε κοτόπουλο με πατάτες. Έτσι όπως το φτιάχνουν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας (καλά μπορεί να προσθέσουμε και κάτι…).

Είναι φαγητό εύκολο, το αγαπούν τα παιδιά και σίγουρα δεν υστερεί σε νοστιμιά από κανένα άλλο γκουρμέ πιάτο.

Υλικά:

Μουσακάς, σούπερ υγιεινός και νόστιμος!

Οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα δεν παραλείπουν να δοκιμάσουν τις εθνικές συνταγές μας. Και φυσικά ο greek mousaka ή αλλιώς σκέτο μουσακάς, είναι μια από αυτές. Τον έχουμε συνδυάσει με το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι κι όχι άδικα. Γενιές και γενιές πιτσιρικιών αλλά και μεγάλων, περίμεναν αυτό το μπελαλίδικο φαγητό να σερβιριστεί στα κυριακάτικα γεύματα. Θα μου πείτε, λοιπόν, ότι τη συνταγή του μουσακά την έχετε ήδη από κάποιο παλιό τετράδιο της μαμάς ή της γιαγιάς σας. Και θα συμφωνήσω λέγοντάς σας: Και γω!

Ρολό κιμά θεσπέσιο

Το ρολό κιμά είναι μία από τις πιο οικογενειακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Οι περισσότεροι το τρώγαμε από τα χεράκια της μαμάς ή της γιαγιάς και γλύφαμε και τα δάχτυλά μας. Είναι γευστικότατο, πολύ θρεπτικό φαγητό και δίνει τη δυνατότητα για πειραματισμούς με τη γέμιση του. Εδώ θα γεμίσουμε το ρολό μας με τον παραδοσιακό τρόπο: με 4 αυγά, αλλά θα προσθέσουμε και λίγο τυράκι και ζαμπονάκι. Άλλοι φτιάχνουν το ρολό κιμά με γέμιση καρότου ή/και μπέικον. Όρεξη να υπάρχει...

Πατατοσαλάτα με κοτόπουλο, μπέικον, ελιές και μουστάρδα

Μια καταπληκτική πατατοσαλάτα με μπέικον, κοτόπουλο, μουστάρδα, κρασί, ελιές και μυρωδικά που προετοιμάζεται πολύ πολύ γρήγορα και είναι κατάλληλη και για το γιορτινό τραπέζι μας.

Πλένουμε καλά τις πατάτες με ένα σκληρό σφουγγάρι σε ζεστό νερό ώστε να φύγουν από τα χώματα.

Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Προσοχή: οι πατάτες δεν πρέπει να γίνουν μαλακές. Αν συμβεί αυτό, τότε το αποτέλεσμα αντί για πατατοσαλάτα θα είναι πουρές! :)

Μπριζόλες μεθυσμένες με σάλτσα κρασιού και τσιπς πατάτας

Μια πολύ καλή και σχετικά ελαφριά συνταγή για μερακλίδικο τραπέζωμα. Απογειώστε τους καλεσμένους σας μαγειρεύοντας μπριζόλες στον φούρνο με σάλτσα κρασιού και γαρνιτούρα από πατάτα και τυριά, σαν σουφλέ. Σκέτη απόλαυση! Φροντίστε μόνο να είναι αρκετά μεγάλες οι μπριζόλες κατά προτίμηση κόντρα με το κόκκαλο...

Καταρχήν, αλατοπιπερώνουμε καλά τις μπριζόλες μας και τις αλευρώνουμε και από τις δύο μεριές. Τις βάζουμε σε ένα πυρέξ να κάτσουν λίγο στην άκρη.

Νηστίσιμος Μουσακάς

Πρωτα καθαριζουμε, πλενουμε και κοβουμε τις πατατες μας σε ροδελες.Το ιδιο κανουμε και με τις 6 μελιτζανες μας( την 1 την κραταμε για τη σαλτσα).Βαζουμε λαδακι σε ενα τηγανι και τηγανιζουμε πατατες & μελιτζανες.

Μπριάμ

Ένα ελαφρύ φαγητό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Για να ετοιμάσουμε το μπριάμ ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Σε ενα τηγάνι τηγανίζουμε ελαφρά τα κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, τις μελιτζάνες κομμένες σε κύβους, τις πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες και τις πιπεριές ψιλοκομμένες.

Μουσακάς

Ο μουσακάς είναι παραδοσιακό πιάτο που δυστυχώς σπάνια το ετοιμάζουμε στο σπίτι γιατί είναι μπελαλίδικο. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή για παραδοσιακό μουσακά για να γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

Αρχικά, ψιλοκόβουμε τις φρέσκιες ντομάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τον κιμά, με τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το δυόσμο, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι, και τα δύο φύλλα δάφνης. Δεν χρειάζεται ελαιόλαδο, θα βγάλει ζουμί μόνο του. Το αφήνουμε να πιει το ζουμί του σε χαμηλή φωτιά, και στο τέλος βγάζουμε τα φύλλα της δάφνης!

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Το αγαπημένο κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο στην πιο απλή και γευστική συνταγή που θα βρείτε ποτέ. Παραδοσιακή σχεδόν συνταγή και αγαπημένη για κυριακάτικο γεύμα.

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε σε ένα πυρέξ ή ένα ταψί.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες, και τις τοποθετούμε και αυτές στο ταψάκι μας.

Σε ένα ποτήρι, ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού, το αλάτι και το πιπέρι και με το μείγμα που δημιουργείται περιχύνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες στο ταψί.