Καρύδι

Βασιλόπιτα με καρύδια

Η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα μπορεί να φτιαχτεί πάρα πολύ εύκολα με καρύδια σύμφωνα με την παρακάτω παραδοσιακή συνταγή.

Στο μπολ του μιξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά και ανακατεύουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την βανίλια και την κανέλα και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.

Χτυπάμε όλα τα υλικά για 3 λεπτα.

Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι

Τα μελομακάρονα είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό, που όμως έχει πάρα πολλές παραλλαγές. Αυτή εδώ η συνταγή είναι για μελομακάρονα απο σιμιγδάλι...

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι μας σε μια λεκάνη ενώ παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο το λάδι σε ένα κατσαρολάκι.

Ρίχνουμε το λάδι, όχι καυτό, μέσα στην λεκάνη και ανακατεύουμε καλά.

Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, μία κούπα μέλι, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, τα δύο κουταλάκια γαρύφαλλο και τα δύο κουταλάκια κανέλα,

Σκαλτσούνια νηστίσιμα

Τα σκαλτσούνια είναι ένα νηστίσιμο παραδοσιακό γλυκό. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους και εδώ θα δούμε μια δοκιμασμένη συνταγή της μαμάς.

Καταρχήν χτυπάμε στο μίξερ το σπορέλαιο, και προσθέτουμε την ρετσίνα ή την μπύρα.Αφού ανακατευτούν καλά προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπεικιν πάουντερ.

Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο "να ξεκουραστεί" για 1/2 ώρα.

Ανακατεύουμε το καρύδι με το πορτοκάλι ή την μαρμελάδα για να ετοιμάσουμε την γέμιση

Βασιλόπιτα

Μια καταπληκτική συνταγή για βασιλόπιτα!

Στο μπολ του μιξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά και ανακατεύουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την βανίλια και την κανέλα και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια, τα φρουτάκια γλασέ και τις σταφίδες.

Χτυπάμε όλα τα υλικά για 3 λεπτα.

Φοινίκια (Μελομακάρονα Σμυρνέικα)

Τα μελομακάρονα ή αλλιώς φοινίκια αποτελούν μια παραδοσιακή συνταγή για τα Χριστούγεννα.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι πολύ εύκολη.

Για να φτιάξουμε τα φοινίκια ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Χτυπάμε το λάδι στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει .

Ρίχνουμε την σόδα και μετά απο λίγο το σταχτόνερο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Αφου ανακατευτούν ολα καλα, ριχνουμε ενα ποτήρι απο την ζάχαρη και την βανίλια. Αφου διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε σιγά σιγά το αλευρι.

Σαλάτα με παντζάρια

Μία πρωτότυπη σαλάτα με παντζάρια, γαούρτι και καρύδια!

Καθαρίζουμε και τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη τα παντζάρια, τα καρότα και το ξινόμηλο. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά .

Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και προσθέτουμε το ξύδι.

Πλιγούρι πιλάφι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 4 ποτήρια νερό και, μόλις βράσουν, ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι, τις καυκαλήθρες και το λάδι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν. Στα 5’, προσθέτουμε τα καρύδια που έχουμε αλέσει μαζί με λίγο αλάτι, και στα 10’ κατεβάζουμε το πιλάφι από τη φωτιά και του ρίχνουμε τις σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά και, αν θέλουμε, το βάζουμε σε φόρμα πριν το σερβίρουμε.

Κεικ με καρύδια

Το κέικ με καρύδια είναι μία πρωτότυπη συνταγή που κάποιους θυμίζει καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι.

Στο μπολ του μιξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά και ανακατεύουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την βανίλια και την κανέλα και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια

Χτυπάμε όλα τα υλικά για 3 λεπτα.

Μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών είναι ένα υγιεινό σνακ, που μπορούμε να το καταναλώσουμε είτε στο γραφείο, είτε να το δώσουμε στα παιδιά να το πάρουν στο σχολείο σαν κολατσιό. Επίσης μπορεί να συνοδέψει τον καφέ μας.

Ο διαιτολογοι την προτείνουν να καταναλώνεται σαν σνακ.

Η συνταγη που ακολουθεί είναι πολύ εύκολη.

Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι

Τα μελομακάρονα είναι ένας από τους ωραιότερους πειρασμούς των Χριστουγέννων. Θα δούμε μια συνταγή για γεμιστά μελομακάρονα με καρύδια...

Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Μελομακάρονα μπουκίτσες

Έρχονται Χριστούγεννα. Καιρός να φτιάξουμε τα παραδοσιακά μελομακάρονα! Εδώ θα δούμε μια διαφορετική συνταγή για μελομακάρονα σε μπουκίτσες.

Χτυπάμε στο μίξερ το γάλα με το βούτυρο. Μετά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του πορτοκαλιού.

Σε μια λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ, και μισό κουταλάκι κανέλα.

Kαρυδόπιτα

Χτυπάμε τα ασπράδια ώστε να γίνουν πολύ σφιχτή μαρέγκα.

Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά την ζάχαρη και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε την κανέλα,το γαρίφαλο και το μπέικιν. Στο τέλος βάζουμε και τα καρύδια...

Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα και βάζουμε το μείγμα σε ένα βουτηρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς.

Χαλβάς της Αλέκας

Μία σούπερ συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο απο την Κυρία Αλέκα. Υγειινό, γρήγορο και ελαφρύ γλυκό για όλη την οικογένεια. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει λίγο ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα έως να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

Αν η φόρμα μας είναι μεγάλη, διπλασιάζουμε τα υλικά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά το λάδι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε την σκόνη κανέλας και τους ξηρούς καρπούς. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ζεσταίνουμε το νερό με την ζάχαρη,το μέλι, το ξύλο κανέλας και τις δύο φλούδες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι.