Χριστουγεννιάτικο κέικ (Στόλεν)

Βαθμολογία: 
Υλικά συνταγής

Στη Γερμανία το παραδοσιακό κέικ των Χριστουγέννων λέγεται Στόλεν (christollen) και είναι πραγματικά πεντανόστιμο. Είναι ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα κέικ γιατί φουσκώνει με μαγιά, και οι Γερμανοί συνηθίζουν να το φτιάχνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από τα Χριστούγεννα γιατί φουσκώνει ακόμα περισσότερο!

Η παρακάτω συνταγή είναι η παραδοσιακή συνταγή για χριστουγεννιάτικο Στόλεν. Θα χρειαστεί να έχετε μίξερ που να μπορεί να ζυμώσει...

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι. Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσει.

Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τους κρόκους των αυγών, τα 250 γρ. βούτυρο, το κονιάκ και το προζύμι που έχει φουσκώσει σε ένα μίξερ και ζυμώνουμε με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μείγμα τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, οπότε μην το παρακάνετε.

Τώρα η ζύμη μας θέλει το χρόνο της για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Οπότε θα σκεπάσουμε το ζυμάρι με μια νωπή πετσέτα (για να μην ξεραθεί) και θα το αφήσουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.

Στη συνέχεια, ζυμώνουμε ξανά για λίγο και πιέζουμε τη ζύμη, ώστε να γίνει σαν μια  πίτα πάχους 2 εκατοστών. Προσοχή: Με τόση ποσότητα, δεν είναι υποχρεωτικό να φτιάξετε ένα κέικ μόνο. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να μοιράσετε τη ζύμη σε κομμάτια και να φτιάξετε 2-3 μικρότερα κέικ με αυτήν την ποσότητα...

Σε κάθε περίπτωση, διπλώνουμε τις πίτες που φτιάξαμε στα δύο αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει κατά ένα εκατοστό και ψήνουμε το χριστουγεννιάτικο κέικ μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Τέλος, σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε την άχνη με τα μπαχαρικά.

Μόλις βγάλουμε ζεστό το χριστουγεννιάτικο κέικ μας από τον φούρνο, το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με το μείγμα άχνης και των μπαχαρικών.

Όταν κρυώσει το Στόλεν το τυλίγουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να καθίσει για αρκετές ημέρες (ακόμα και 2 εβδομάδες). Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα πριν τα καταναλώσουμε.

Σημειώστε ότι μπορείτε να κρατήσετε αποθηκευμένα αυτά τα χριστουγεννιάτικα κέικ ακόμα και για 6 βδομάδες και θα είναι ακόμα πιο νόστιμα.

Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Βασικά υλικά: 
Είδος Κουζίνας: 


Βρείτε τις συνταγές μας παντού