Σπιτική, πεντανόστιμη πίτσα ΔΙΑΙΤΗΣ

Βαθμολογία: 
Υλικά συνταγής

Ξέρω τι θα σκεφτείτε: Ότι πίτσα και δίαιτα δεν πάνε μαζί. Κι όμως! Σήμερα, με μια συνταγή που δε θα πιστεύετε στα μάτια σας, θα σας αποδείξω πως μπορούμε να τρώμε ό,τι τραβάει η καρδιά μας, αρκεί να το μαγειρεύουμε με το σωστό τρόπο. Κοινώς δεν υπάρχει λάθος φαγητό, αλλά λάθος τρόπος μαγειρέματος!

Πίτσα! Ίσως το πιο πολύτιμο απόκτημα από τους γείτονές μας Ιταλούς. Την πήραμε την ιδέα κι εκεί που αυτοί πετούν ένα απλό, λεπτό ζυμαράκι, λίγη μοτσαρέλα και προσούτο –άντε και λίγο ελαιόλαδο για να γλιστράει-, εμείς φτιάχνουμε πίτσα με διπλό τυρί, πεπερόνι, σουτζούκι, πατάτες, ακόμη και γύρο! Ίσως και να είμαστε λίγο της υπερβολής σα λαός, αλλά η γεύση μας αποζημιώνει. Μαζί με αυτή τη γεύση όμως, την σούπερ έξτρα σπέσιαλ, πάνε και τα λιπαρά, οι χοληστερίνες, τα τριγλυκερίδια και φυσικά τα παραπανίσια κιλά. Το θέλουμε αυτό; Σαφώς και όχι.

Ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή στην οποία δε στερείσαι τίποτα κι όλα όσα τρως είναι μαγειρεμένα όπως πρέπει. Ακόμη και η πίτσα. Επειδή όμως πολλά σας είπα, εγώ σήμερα θα σας δώσω συνταγή για σπιτική πίτσα διαίτης –ή προσεγμένης διατροφής αν το θέλετε- την οποία θα λατρέψετε. Η ζύμη της είναι χειροποίητη, ολικής άλεσης (!) και τα υλικά που έχει πάνω της χωρίς έξτρα λιπαρά. Αποτέλεσμα; Απόλαυση χωρίς τύψεις!

Για τη ζύμη:

  • 600γρ. αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ ζάχαρη (προσοχή, όχι φρουκτόζη γιατί δε θα φουσκώσει)
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό (προσοχή, ούτε καυτό, ούτε κρύο γιατί δε θα πετύχει η ζύμη)
  • Λίγο αλάτι

Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ τα υλικά, κρατώντας στην άκρη λίγο αλεύρι (η ποσότητα των υλικών βέβαια διαμορφώνεται ανάλογα το ταψί που θέλετε να φτιάξετε πίτσα. Για ένα μεγαλούτσικο ταψί του φούρνου και ζύμη σχετικά λεπτή –όχι ιδιαίτερα ψωμένια- τα υλικά που σας έχω δώσει είναι αρκετά. Αλλά πάντα βλέπετε και με το μάτι) και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε αλεύρι ζυμώνοντας διαρκώς, μέχρι το μίγμα να μην κολλάει στα χέρια μας. Όταν πετύχουμε την επιθυμητή υφή, ραντίζουμε με τα δάχτυλά μας με λίγο νερό στην κορυφή της ζύμης και σκεπάζουμε με μια πετσέτα της κουζίνας το μπολ. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για καμια-ώρα.

Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο (ελάχιστο, όχι όσο χρειάζεται για να βαφτίσουμε παιδί) και απλώνουμε με προσοχή και υπομονή τη ζύμη σε ταψάκι που πριν έχουμε λαδώσει ελαφρά με ένα πινέλο της κουζίνας.
Η ζύμη λόγω της ελαστικότητάς της έχει την τάση να μαζεύει καθώς την απλώνουμε. Φερθείτε της με στοργή και υπομονή και μη σπεύσετε από τα νεύρα σας να την πετάξετε σε κανέναν τοίχο. Από την άλλη, αυτό που βλέπετε σε κάτι ψαγμένες πιτσαρίες, που πετάνε τη ζύμη στον αέρα κι αυτή ανοίγει, λειτουργεί αλλά σε ανθρώπους που έχουν μια άλφα μαεστρία στο θέμα. Κοινώς, αν θέλετε να φάτε πίτσα, μην το δοκιμάσετε. Με υπομονή, η ζύμη θα απλώσει σε όλο το ταψί και θα είναι έτοιμη να της προσθέσετε από πάνω ό,τι σας αρέσει.

Υλικά για την πίτσα:

  • Γαλοπούλα βραστή σε φέτες
  • 250γρ. τυρί FINA με λίγα λιπαρά τριμμένο
  • Κέτσαπ για τη βάση χωρίς ζάχαρη και γλουτένη  (δείτε φώτο)
  • Ψιλοκομμένη πιπεριά
  • Φέτες ντομάτας
  • Ψιλοκομμένα μανιτάρια

Απλώνετε τη σούπερ διαιτητική κέτσαπ στη ζύμη, προσθέτετε φέτες γαλοπούλας κι από πάνω παίζετε μπάλα με ότι ζαρζαβατικό έχετε στο ψυγείο και με τριμμένο τυράκι FINA. Το τυρί τα σπάει κανονικά, καθώς έχει γεύση παρότι φτωχό σε λιπαρά. Τη γαλοπούλα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με φέτες κοτόπουλου ή με άλλο, λιγοστών λιπαρών, αλλαντικό (στην κατηγορία των πουλερικών πάντα, μην αρχίσετε πάριζες και μορταδέλες, δε θα υπάρξει σωτηρία). Από την άλλη, εκτός από μανιτάρια, πιπεριές και ντομάτες, μπορεί να μπει ελιά, κρεμμύδι, μέχρι και κολοκύθι και μελιτζάνα. Ό,τι σας αρέσει το βάζετε. Τελειώνοντας το «στόλισμα» της πίτσας, ρίξτε λίγη φρέσκια ρίγανη από πάνω, για τη μυρωδιά και βάλτε τη στο φούρνο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (το λάδι πάνω από τους 180 βαθμούς γίνεται κορεσμένο και βλαβερό, οπότε αποφεύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα), στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά (ο χρόνος αλλάζει ανάλογα με το πόσο χοντρή είναι η ζύμη σας).

Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει λίγο, κόβετε, σερβίρετε και συνοδεύετε με κάποιο light αναψυκτικό. Ιδανική είναι η Coca Cola με τη στέβια που έχει αγαπηθεί τελευταία. Εγώ που αγαπώ τις πορτοκαλάδες, λατρεύω τη σειρά της Έψα χωρίς ζάχαρη, με στέβια (λεμονάδα, πορτοκαλάδα). Εσείς επιλέγετε!

Μπορείτε να φάτε χωρίς τύψεις την πίτσα σας, να απολαύσετε το αναψυκτικό σας και την επόμενη μέρα να μη φοβηθείτε να ανεβείτε στη ζυγαριά.

Άντε και καλή μας όρεξη!

Κατηγοριοποίηση συνταγής


Βρείτε τις συνταγές μας παντού