Παρά τις λίγες ώρες ηλιοφάνειας που χαρακτηρίζουν χειμώνα, η γη μας δίνει προϊόντα που αντιστέκονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες των χειμερινών μηνών. Στην πιο κρύα εποχή του χρόνου, το ψυγείο θα πρέπει να γεμίζει με ανθεκτικά λαχανικά, με χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα, όπως το μπρόκολο και το κόκκινο λάχανο.
Το χειμώνα έχουμε στη διάθεση μας μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά που είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες που παρέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Το χειμώνα, όπως και σε κάθε αλλαγή εποχής, πρέπει να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας, ώστε να βοηθήσουμε το σώμα μας να είναι πιο υγιές. Τα μεσογειακά λαχανικά του χειμώνα, προσφέρουν διαφορετικά μέρη του φυτού ως βρώσιμο μέρος, καθώς σε μερικές περιπτώσεις είναι τα φύλλα, ενώ σε άλλες οι βολβοί ή ρίζες. Χαρακτηριστικά λαχανικά της εποχής είναι το σπανάκι, τα πράσα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κρεμμύδι, το σκόρδο κλπ., Είναι τρόφιμα πλούσια σε νερό, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αντίθετα, είναι πτωχά σε λιπαρά και πρωτεΐνες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, εκτός από ορισμένα λαχανικά όπως οι πατάτες.
Τα περισσότερα λαχανικά χειμώνα μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους: βραστά, στον ατμό, στιφάδο, ψητά ή σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα. Στην περίπτωση των λαχανικών των οποίων το βρώσιμο μέρος είναι τα φύλλα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εκείνα που έχουν περισσότερες βιταμίνες είναι τα εξωτερικά, τα πιο σκούρα, καθώς έχουν έλθει σε μεγαλύτερη επαφή με το ηλιακό φως. Μερικά από τα τυπικά λαχανικά αυτής της εποχής έχουν έντονη και πικρή γεύση, μια ιδιαιτερότητα αρέσει σε όλους, καθώς επίσης και μια ιδιαίτερα έντονη οσμή όταν βράζονται.
Λάχανα
Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι ανήκουν στην οικογένεια των λαχάνων. Όλα περιέχουν θειαμίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το μπρόκολο καταναλώνεται συνήθως βρασμένο, αν και μπορεί επίσης να μαγειρευτεί ή να μαριναριστεί σε ξύδι. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κιτρικό οξύ. Μπορούν να καταναλωθούν μόνο αφού μαγειρευτούν. Το μαγείρεμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά.
Κρεμμύδια, σκόρδο και πράσα
Το βρώσιμο τμήμα είναι ο βολβός. Έχουν βλεννολυτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Η εισπνοή της ουσίας του κρεμμυδιού ή οποιουδήποτε άλλου λαχανικού αυτού του τύπου συμβάλλει στην εξάλειψη της βλέννας και ακόμη και στη μείωση του βήχα.
Σπανάκι
Το βρώσιμο μέρος είναι τα φύλλα. Το έντονο πράσινο χρώμα δείχνει ότι περιέχει βιταμίνη Α, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β9, και η κατανάλωσή του συνιστάται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε θερμίδες, είναι ιδανικό και για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Σέσκουλο
Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει μεγάλες ποσότητες φολικών, οι οποίες βοηθούν στο σχηματισμό ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων. Παρέχει επίσης σημαντικές ποσότητες καλίου, σιδήρου και ιωδίου.
Πράσινα φασόλια και αρακάς
Αυτά οι καρποί, πλούσιοι τόσο σε φυτικές ίνες όσο και σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αποτελούν βασική τροφή της ελληνικής κουζίνας και προσφέρουν πλήθος βιταμινών και μετάλλων.
Ο χειμώνας έχει σχεδόν φτάσει, αν και αργοπορημένος, και θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε καταλλήλως. Αγοράστε λαχανικά εποχής, ντυθείτε ζεστά και απολαύστε ήρεμα απογεύματα με τους αγαπημένους σας. Αν δε έχετε και ποδοσφαιρικές γνώσεις, τότε μπορείτε να απολαύσετε ατελείωτες ώρες διασκέδασης στο NoviBet live στοίχημα.