Γλυκό μελιτζανάκι του κουταλιού, όπως το έφτιαχνε η γιαγιά

Συνταγή από mama-katerina | Ενημερώθηκε στις 21/11/2023

Η κλασσική συνταγή για γλυκό μελιτζανάκι όπως το έφτιαχνε η γιαγιά. Είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά εξαιρετικό γλυκάκι του κουταλιού που διατηρείται εύκολα σε βαζάκι. Δείτε πως γίνεται.

Διαλέξτε 30 μικρές μελιτζάνες, περίπου 1 κιλό.  Προσοχή, μην πάρετε μεγάλες μελιτζάνες.  Πρέπει να βρείτε πολύ μικρά μελιτζανάκια παρόμοιου μεγέθους που δεν έχουν ακόμη σποριάσει.

Αφαιρέστε τους τα κοτσάνια και την πρασινάδα.

Με ένα μαχαίρι ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες. 

Κάντε στη σάρκα κάθε μελιτζάνας δυο τομές, κάθετες μεταξύ τους (χωρίς να κόψετε τελείως τη μελιτζάνα σε ξεχωριστά κομμάτια).

Βάλτε τις μελιτζάνες σε ένα μπωλ με νερό μέσα στο οποίο έχετε προηγουμένως στίψει χυμό ενός λεμονιού (ή για 5 λίτρα νερό 1 κούπα χυμό λεμονιού). Αυτό θα εμποδίσει τις μελιτζάνες να μαυρίσουν.

Αφήστε τες στο νερό για 1-2 ώρες.

Στραγγίξτε τις μελιτζάνες.

Βάλτε τις μελιτζάνες σε μια κατσαρόλα με καινούριο νερό και αφήστε τις να βράσουν για 5-10 λεπτά.

Μετά χύστε το νερό και βάλτε τις σε καινούριο νερό να βράσουν ξανά για άλλα 5-10 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός πάντα).

Βάλτε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με κρύο νερό για 1 ώρα.

Στραγγίξτε καλά τα μελιτζανάκια και κάντε μια μικρή σχισμή στο καθένα και βάλτε μέσα τους 1-2 αμύγδαλα.

Βράστε για 5 λεπτά τη ζάχαρη και το νερό μαζί με την κανέλα και τις σκελίδες σκόρδου.

Ρίξτε τα μελιτζανάκια μέσα στο σιρόπι της ζάχαρης και βράστε σε υψηλή φωτιά για 6-7 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το μείγμα), αφαιρώντας τον αφρό αν χρειάζεται.  Θα δείτε ότι το σιρόπι θα αρχίσει να δένει.

Κατεβάστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το γλυκό για 24 ώρες να πάρει τα αρώματα.

Την επόμενη ημέρα, ξαναβράστε το γλυκό. Μόλις δέσει για τα καλά το σιρόπι, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και αν θέλετε μισή κούπα μέλι. Αφήστε το να βράσει ξανά για 5-10 λεπτά.

Απομακρύνετε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήστε το να κρυώσει.

Βάλτε το γλυκό μελιτζανάκι σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Συμβουλές:

  • Αντί για κανέλα, μπορείτε να βάλετε στο σιρόπι 1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο καρφάκια γαρύφαλλο ή  3 σωληνάκια βανίλιας ή 3-4 φυλλαράκια αρμπαρόριζα.
  • Πολλοί βουτάνε τα μελιτζανάκια σε διάλυμα χαλαζόπετρας. Αν το θέλετε, πρέπει να το κάνετε αμέσως μετά το πρώτο βράσιμο της μελιτζάνας. Διαλύστε λίγη χαλαζόπετρα (όση ένα ρεβίθι) σε 2,5-3  λίτρα νερό και αφήστε τα μελιτζανάκια
    για μισή ώρα σ’ αυτό το διάλυμα. Μετά στραγγίξτε, ξεπλύντε τα καλά για 2-3 φορές, σφίγγοντας τα ελαφρά να φύγει το πολύ νερό.

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.4 (19 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας