Τροφές που μας κάνουν εξυπνότερους

Πάνω κάτω όλοι έχουμε μία γενική ιδέα για το τι πρέπει να τρώμε για να είμαστε υγιείς και έχουμε το σωστό βάρος. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε είναι πως αρκετά τρόφιμα δεν έχουν μόνο οφέλη για την καρδιά αλλά και για τον εγκέφαλο μας. Μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την ένταση, να βελτιώσουμε την μνήμη μας και να ελαττώσουμε το αίσθημα της κόπωσης.

Για παράδειγμα, το μπρόκολο περιέχει μία σωστή δόση χολίνης η οποία σύμφωνα με διάφορες μελέτες βοηθάει στην καταπολέμηση της απώλειας μνήμης. Επίσης μια άλλη μελέτη διαπίστωσε πως αν καταναλώνουμε περισσότερα βατόμουρα και φράουλες μας βοηθάει να αφομοιώνουμε καλύτερα όλα όσα έχουμε μάθει. Με αυτές τις τροφές θα θυμόμαστε καλύτερα όλα αυτά που μας ενδιαφέρουν ακόμα και τα στατιστικά των αγώνων που μσας προσφέρoυν τα αποτελεσματα στοιχημα της ΝetBet. Δεν πρόκειται τίποτα να μας ξεφύγει και πάντα θα στοιχηματίζουμε στον νικητή.

Για να σας βοηθήσουμε να αρχίσετε να τρώτε πιο έξυπνα, συντάξαμε μια λίστα τροφίμων με ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά από το Psychology Today και άλλες πηγές.

Σολομός

Ο σολομός είναι γεμάτος με λιπαρά οξέα ωμέγα – 3 τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση του εγκεφάλου. Η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, κακή μνήμη και αλλαγές στη διάθεση. Επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα προσλαμβάνετε από τα τρόφιμα. Οι ειδικοί προτείνουν τον άγριο σολομό έναντι του ιχθυοτροφείου καθώς έχει υψηλότερα επίπεδα σε ωμέγα 3. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε σολομό τότε δοκιμάστε τόνο.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο σας προσφέρει πολλά παραπάνω από την κρεμώδη και νόστιμη γεύση του. ‘Έρευνες δείχνουν πως μπορούν να σας δώσουν ώθηση στον εγκέφαλο σας επειδή κάθε μερίδα μας δίνει είκοσι διαφορετικές βιταμίνες συμπεριλαμβανομένου του καλίου. Το κάλιο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον οργανισμό μας καθώς βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην προστασία των ματιών. Ωστόσο επειδή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί ως προς την ποσότητα.

Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε και ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα. Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί είναι φανταστικοί για την υγεία μας, τα καρύδια μας προσφέρουν κάτι επιπλέον καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας μας. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6 η οποία βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης, των χημικών που μεταδίδουν σήματα στον εγκέφαλο.

Σπανάκι, μπρόκολο

Το σπανάκι και το μπρόκολο είναι πλούσια σε σίδηρο, ένα βασικό μέταλλο που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Προστατεύουν την μνήμη μας και όλο το γνωστικό μας επίπεδο. Χωρίς σίδηρο, το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο και μπορεί να αντιμετωπίσουμε χαμηλή ενέργεια και κόπωση.

Μούρα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες προσλήψεις βατόμουρων και φραουλών συσχετίστηκαν με βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής μείωσης σε ηλικιωμένους ενήλικες. Η ερευνητική ομάδα υποψιάζεται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μούρα έχουν υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να έχει αντιισταμινικές, αντιμικροβιακές, ιδιότητες που βελτιώνουν τη διάθεση. Επιπλέον έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά - τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων και έχουν σχετικά χαμηλές θερμίδες (λιγότερες από 100 θερμίδες σε ένα φλιτζάνι).

Κόκκινο κρασί

Την επόμενη φορά που θα βγείτε για φαγητό, επιλέξτε ένα πιάτο που μπορείτε να συνδυάσετε με κόκκινο κρασί. Εκτός από το ότι κάνει καλό στην καρδιά, το κόκκινο κρασί περιέχει ένα βασικό συστατικό τη ρεσβερατρόλη, που μπορεί να συνδέεται με αυξημένη μακροζωία . Ωστόσο, οι περισσότερες από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τη ρεσβερατρόλη έχουν γίνει σε ζώα και απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν προσδιοριστούν τα ακριβή οφέλη της. Προσπαθήστε να πίνετε πάντα με μέτρο, γιατί η υπερκατανάλωση μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργήσει σωστά μεταβάλλοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών.

Φασόλια

Κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στα φασόλια, αλλά να ξέρετε πως εκτός από οικονομικά είναι και πάρα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας καθώς περιέχουν ένα ιδανικό μείγμα σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Αυτό τους επιτρέπει να αφομοιώνονται αργά, γεγονός που τελικά βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης και στη μείωση της κόπωσης .

Μαύρη σοκολάτα

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ μελέτησαν την σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η ομάδα μελέτησε τις επιδράσεις του κακάου και συγκεκριμένα της φλαβανόλης, μιας φυσικής ένωσης στα φασόλια κακάου - σε 60 άτομα ηλικίας μεταξύ 67 και 77 ετών, κάνοντάς τους να πίνουν ζεστό κακάο δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα. Ο συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Farzaneh Sorond είπε στο ABC News ότι η σοκολάτα φαίνεται να ενισχύει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, παρέχοντας της περισσότερα καύσιμα για τη δουλειά που κάνει.

Πιπέρι καγιέν

Οι καυτές πιπεριές είναι πλούσιες σε καψαϊκίνη, ένα φυσικό ανακουφιστικό  που είναι κατά του λίπους και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων και στην κατανομή του λίπους του σώματος σας. Έτσι την επόμενη φορά που θα προετοιμάσετε ένα γεύμα, αντί να φτάσετε το αλάτι ή το μαύρο πιπέρι, η πιο έξυπνη επιλογή μπορεί να είναι μια πρέζα καγιέν.

Οι νέες συνταγές μας