Υλικά Συνταγής
Τα μενταγιόν λαχανικών του ΙΚΕΑ είναι μια σουηδική συνταγή που αρέσει σε πολύ κόσμο. Εδώ θα δούμε μια συνταγή για μενταγιόν λαχανικών με μπρόκολο και πατάτα που γευστικά και οπτικά μοιάζει πολύ με τα αυθεντικά! Μπορείτε με βάση αυτή τη συνταγή να δοκιμάσετε κι άλλες παραλλαγές σύμφωνα πάντα με τα γούστα σας. Στην πράξη, όμως, αν ψάχνετε να βρείτε τη συνταγή για τα μενταγιόν του ΙΚΕΑ, αυτή εδώ είναι η πιο κοντινή συνταγή, μετρημένη και ζυγισμένη ώστε να μην υπάρχει περιθώριο λάθους.
Υλικά Συνταγής Για Μενταγιόν
- 400 γραμμάρια μπρόκολο βρασμένο (μόνο τα μπουκέτα)
- 400 γραμμάρια πατάτες βρασμένες
- 1 κρεμμύδι ή 2-3 φρέσκα
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 2 αυγά
- 50 γραμμάρια παρμεζάνα
- 120 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- μισό κουταλάκι θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Κατ’αρχάς βράζουμε το μπρόκολο και τις πατάτες. Θέλουμε να βράσουν αρκετά χωρίς να είναι λιώνουν. Προσωπικά, έβαλα το μπρόκολο να βράσει στη χύτρα για 8-10 λεπτά. Τις πατάτες τις έβαλα σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 30 λεπτά.
Ύστερα, σουρώνουμε το μπρόκολο και τις πατάτες.
Παίρνουμε ένα βαθύ μπωλ ή σαλατιέρα και κόβουμε το μπρόκολο και τις πατάτες σε κυβάκια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και λιώνουμε τη σκελίδα του σκόρδου.
Ρίχνουμε στο μπωλ το κρεμμυδάκι και το λιωμένο σκόρδο, μαζί τα αυγά, την παρμεζάνα, το γιαούρτι και τα μυρωδικά.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Το ιδανικό είναι να μην λιώσουν τα λαχανικά ώστε να μείνουν ολόκληρα κομμάτια. Το αποτέλεσμα θα είναι σαν κι αυτό:
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ταψί (π.χ. εγώ πήρα το τετράγωνο ταψί της κουζίνας μας), το καθαρίζουμε με λίγο υγρό χαρτί και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί (το οποίο θα κάτσει καλά κάτω λόγω της υγρασίας στο ταψί...).
Μετά παίρνουμε κουπ-πατ σε ό,τι σχήμα μας αρέσει και το λαδώνουμε ελαφρά στην εσωτερική επιφάνεια.
Το βάζουμε πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και το γεμίζουμε με το μείγμα από το μπωλ. Το γεμίζουμε καλά ώστε να μην υπάρχουν κενά. Θέλουμε το μενταγιόν να είναι να σαν ένα μικρό κέικ στρογγυλό ή όποιο άλλο σχήμα έχει το κουπ-πατ μας.
Μετά ξεφορμάρουμε το κουπ-πατ και πάμε στο επόμενο. Το τελικό αποτέλεσμα:
Με τα υλικά της συνταγής αυτής, κι ένα κλασικό κουπ-πατ βγαίνουν περίπου 10 μενταγιόν! Αν δεν θέλουμε να τα ψήσουμε όλα, σε αυτό το σημείο μπορούμε να βγάλουμε μερικά από το ταψί, να τα βάλουμε σε ένα δοχείο κατάψυξης (tupperware φυσικά!) και να τα αποθηκεύσουμε για μελλοντική χρήση.
Κατα τ’άλλα, είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε τα α λα IKEA μενταγιον λαχανικών μας. Βάζουμε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 για περίπου 25 λεπτά. Η’ μέχρι να δούμε ότι τα μενταγιόν έχουν πάρει το ροδαλό χρώμα που θέλουμε.
Αυτό είναι όλο. Μπορούμε να σερβίρουμε τα μενταγιόν ως συνοδευτικά για σολομό ψητό (ώστε να έχουμε το πλήρες πιάτο «σολομός με μενταγιόν λαχανικών» του σουηδικού καταστήματος) ή για ψητά κρέατα. Ταιριάζουν περίφημα. Αν πάλι είστε φαν του μενταγιόν λαχανικών όπως εγώ, βάλτε δύο στο πιάτο, ρίξτε πάνω 2-3 σταγόνες λεμόνι και ελαιόλαδο, προσθέστε λίγη καλή μαγιονέζα στο πλάι και απολαύστε!
Συμβουλές:
- Αν δεν έχουμε παρμεζάνα, μπορούμε να δοκιμάσουμε κεφαλοτύρι. Ίσως και κάποιο τυρί που λιώνει αν και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο...
- Αν δεν έχουμε γιαούρτι, μας κάνει και το ανθότυρο!
- Το τελικό αποτέλεσμα είναι και αρκετά εμφανίσιμο, και εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του κουπ-πατ.
Μενταγιόν λαχανικων
Εγώ τα ψήνω κανονικά, και στα
Εγώ τα ψήνω κανονικά, και στα τελευταία λεπτά βάζω αέρα.