Γνωρίστε τα σπαράγγια, τα διασημότερα λαχανικά της άνοιξης

Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι η εποχή για να αγοράσετε σπαράγγια. Μπορείτε να τα βρείτε όλο το χρόνο, αλλά εισαγόμενα. Γι’ αυτό τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να τα μαγειρέψετε όσο ακόμα είναι φρέσκα.

Γιατί σας κάνουν καλό

Τα διατροφικά συστατικά των σπαραγγιών είναι εντυπωσιακά. Είναι γεμάτα με βιταμίνη Α, Β2 και C, καθώς επίσης περιέχουν και ασβέστιο, σίδηρο και φολικό οξύ. Είναι επίσης εξαιρετικό φυσικό διουρητικό.

Μυστικά για το μαγείρεμα

  • Φροντίστε όταν διαλέγετε σπαράγγια, να επιλέγετε βλαστάρια που είναι ίσια, σταθερά και φρέσκα.
  • Τα σπαράγγια “βαθμολογούνται” ανάλογα με τη διάμετρο τους σε 3 διαφορετικά μεγέθη: Τα σπέσιαλ, τα μέτρια και τα λεπτά ή κορυφές. Γι’ αυτό και διαφέρουν οι χρόνοι βρασίματος τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να ξέρετε ότι πρέπει να “κρατάνε”, αφού τα βράσετε ή τα αχνίσετε.
  • Για να τα καθαρίσετε, κόψτε και πετάξτε το ξυλώδες, σκληρό κομμάτι τους περίπου σε ύψος 2,5 εκ.
  • Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσετε τη βάση τους, καθώς βοηθά να μαγειρευτεί η τρυφερή κορυφή και το κάτω κομμάτι ακριβώς στον ίδιο χρόνο.
  • Για να βράσετε τα σπαράγγια, γεμίστε μέχρι τη μέση μια κατσαρόλα με ζεστό αλατισμένο νερό και ακουμπήστε μέσα τα σπαράγγια όρθια, έτσι ώστε οι κορυφές τους να μην ακουμπάνε το νερό και να αχνιστούν χωρίς να βράσουν.
  • Δοκιμάστε μια διαφορετική παραλλαγή τους: βάλτε τα σε ταψάκι και ψήστε τα στον φούρνο αλείφοντας τα με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με χοντρό αλάτι και ξύδι μπαλσάμικο.

Δείτε και αυτές τις συνταγές με βασικό συστατικό τα σπαράγγια

Οι νέες συνταγές μας