Μπακλαβάς, παραδοσιακός και εύκολος

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Μία συνταγή για την αγαπημένη γεύση που όλοι ξέρουμε από την παιδική μας ηλικία. Παραδοσιακός και εύκολος μπακλαβάς. Απλά συγκλονιστικός. Η συνταγή είναι για 30 μικρά κομμάτια. Δοκιμάστε τον πάση θυσία!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • Μισό κιλό αμύγδαλα, χοντροαλεσμένα
  • Μισό κιλό καρύδια, χοντροαλεσμένα
  • 3 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.σ. γαρύφαλλο
  • 2 κούπες βούτυρο καθαρισμένο
  • Ολόκληρα γαρύφαλλα

Για το σιρόπι

  • 6 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • Μισό κιλό γλυκόζη
  • Λίγη βανίλια (προαιρετικά) ή 2 φλούδες λεμόνι ή 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια, τ΄ αμύγδαλα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και το βούτυρο μαζί.

Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψί 35 εκατοστών και στρώνουμε 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα.

Πασπαλίζουμε λίγο από το μείγμα των καρυδιών.

Συνεχίζουμε στρώνοντας δύο-δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζοντας με το μείγμα των καρυδιών, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.

Τελειώνουμε με 4 φύλλα, όπως αρχίσαμε.

Κόβουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή, τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια και πιέζουμε στο καθένα από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο.

Έπειτα τον περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και τον ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό.

Σ' αυτό το στάδιο μπορούμε, αν θέλουμε, να τον φυλάξουμε στην κατάψυξη.

Τον ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου, 30 με 40 λεπτά, να ροδίσει καλά.

Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε 5 λεπτά.

Εάν χρησιμοποιήσουμε κονιάκ, το ρίχνουμε στο σιρόπι, όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά.

Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο.

Τέλος τον αφήνουμε να σταθεί, ώσπου να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς.

Ο μπακλαβάς μας είναι έτοιμος.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Δεν σκεπάζουμε τον μπακλαβά και τον αφήνουμε εκτός ψυγείου για να διατηρηθεί τραγανιστός. Διατηρείται μια εβδομάδα.
  • Φτιάχνουμε τον μπακλαβά μόνο με καρύδια ή μόνο με αμύγδαλα, αν προτιμάμε.
  • Αντί για γλυκόζη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας