Υλικά Συνταγής
Αν ψάχνετε μια παραδοσιακή αλλά εύκολη συνταγή για σιροπιαστό γλυκό, αυτή εδώ σίγουρα θα σας αρέσει. Σπιτικό σιροπιαστό κανταΐφι με καρύδια και φυστίκι, απλά εξαίσιο. Είναι τραγανό και ταυτόχρονα λιώνει στο στόμα ενώ παράλληλα είναι ένα από τα πιο εύκολα γλυκάκια μας. Το κανταΐφι, με το άρωμα κανέλας και λεμονιού που φέρνει, δεν πρέπει να λείπει από κανένα εορταστικό τραπέζι, ειδικά τα Χριστούγεννα!
Υλικά συνταγής
Για το κανταΐφι
- Μισό κιλό καρύδια, χοντροκομμένα
- 20 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού ή 20 γρ. περίπου γαρίφαλο
- 50 γρ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. κονιάκ
- Μισό κιλό κανταΐφι
- 1 κούπα βούτυρο
- 1 κούπα μαργαρίνη
Για το σιρόπι
- 3 μισή κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- Μισή κούπα γλυκόζη
- Μισό ξύλο κανέλας ή λίγο ξύσμα λεμονιού
- Φιστίκι Αίγινας, χοντροαλεσμένο
Εκτέλεση συνταγής
Πρώτα από όλα, ανακατεύουμε τα 5 πρώτα υλικά (καρύδια, φρυγανιά, κανέλα, ξύσμα λεμονιού, ζάχαρη) και τα ραντίζουμε, με το κονιάκ.
Χωρίζουμε το κανταΐφι σε 30 με 35 μέρη, έτσι ώστε να σχηματίζονται μακρόστενες λωρίδες.
Όσο εργαζόμαστε, το φυλάμε σκεπασμένο με υγρή πετσέτα, για να μην ξεραίνεται.
Έπειτα, βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας, μία κουταλιά από το μίγμα της γέμισης και τυλίγουμε όσο πιο απαλά μπορούμε σε ρολό.
Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα κολλητά με το άλλο.
Λιώνουμε μαζί το βούτυρο και τη μαργαρίνη και περιχύνουμε τα ρολά μ' ένα κουτάλι, έτσι ώστε να βραχούν παντού.
Στο στάδιο αυτό, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη.
Για να τα ψήσουμε, τα ξεπαγώνουμε πρώτα.
Μετά, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν καλά.
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για το σιρόπι για 5 λεπτά, και περιχύνουμε το κανταΐφι, μόλις βγει από το φούρνο.
Το αφήνουμε αρκετές ώρες, να πιει όλο το σιρόπι και το βάζουμε σε πιατέλα.
Το πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι Αίγινας.
Το κανταΐφι μας είναι έτοιμο.
Καλή σας απόλαυση!
Συμβουλές
- Το «μυστικό» για να διατηρηθεί τραγανιστό το σπιτικό κανταΐφι μας είναι να μην το σκεπάσουμε καθώς διατηρείται εκτός ψυγείου για αρκετές ημέρες.
- Για να παραμείνουν αφράτα τα ρολά κανταΐφι, προσέχουμε να μην τα σφίξουμε κατά την προετοιμασία.
- Αν και λέμε ότι το κανταΐφι είναι "παραδοσιακό" στην πραγματικότητα το φτιάχνουν σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια και προέρχεται από την Ανατολή όπως και ο μπακλαβάς. Πάντως δικαίως θεωρούνται αυτά τα δύο οι βασιλιάδες των σιροπιαστών. Η επιλογή κανταΐφι ή μπακλαβάς είναι δική σας!
Άλλες συνταγές
- Εκμέκ Κανταΐφι, η σπιτική συνταγή για το καλύτερο γλυκό
- Ζουμερά τουλουμπάκια, σιροπιαστό γλύκισμα
- Μπακλαβάς, σπιτικός, σιροπιαστός, υπέροχος!
- Σεκέρ παρέ, τα γνήσια ανατολίτικα
Εικόνα συνταγής: Wikipedia/CC-BY-SA-4.0