Υλικά Συνταγής
Ο μπακλαβάς είναι ένα σιροπιαστό παραδοσιακό γλύκισμα της Ανατολής που μοιραζόμαστε φυσικά και εμείς οι Έλληνες. Αυτή εδώ είναι η κλασική συνταγή για τραγανό μπακλαβά με καρύδια, με πλούσιο, σιροπιαστό φύλλο και άρωμα κανέλας και γαρύφαλου. Θα χρειαστούμε 10-12 φύλλα κρούστας, όσα έχει δηλαδή ένα πακέτο που θα βρούμε στον σούπερ μάρκετ και ξηρούς καρπούς, καρύδια ή και φιστίκια. Με λίγα μυρωδικά που έχουμε συνήθως στο σπίτι, το αποτέλεσμα είναι ένας πεντανόστιμος μπακλαβάς σκέτο όνειρο!
Υλικά Συνταγής
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας (450 γρ.)
- 400 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη, ή 200 γρ. τριμμένα καρύδια και 200 γρ. φιστίκια
- 300 γρ. βούτυρο λιωμένο
- Μισό κουταλάκι τριμμένη κανέλα
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη ή 400 γρ.
- 2 μεγάλα φλιτζάνια νερό
- Φλούδα ενός λεμονιού
- Μισό κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
- 12-14 γαρύφαλλα ολόκληρα καρφάκια (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής
Κατ’αρχάς αλέθουμε τα καρύδια για να γίνουν μικρά κομματάκια, όχι όμως σκόνη. Αν έχουμε το κλασικό γουδί, ακόμα καλύτερα: χτυπάμε για λίγο τα καρύδια μας εκεί αντί να τα αλέσουμε στο μούλτι. Σκοπός είναι να «καταλαβαίνουμε» τον ξηρό καρπό μέσα στον μπακλαβά, όχι να χάνεται μέσα στο φύλλο.
Αν θέλουμε και φιστίκια στον μπακλαβά μας, απλά βάζουμε μισή ποσότητα καρύδια και συμπληρώνουμε με φιστίκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα καρύδια (ή και τα φιστίκια, αν έχουμε) και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη κανέλλα.
Βουτυρώνουμε με το πινέλο ένα παραλληλόγραμμο ταψί και στρώνουμε κάτω 4-5 φύλλα κρούστας, που θα είναι η βάση του μπακλαβά μας. Κάθε φύλλο το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο. Προσοχή, τα ραντίζουμε με βούτυρο τα φύλλα του μπακλαβά, δεν τα βουτυρώνουμε με το πινέλο!
Δεν μας πειράζει αν εξέχουν τα φύλλα από το ταψί, θα τα γυρίσουμε μετά προς τα μέσα.
Βάζουμε πάνω στα φύλλα κρούστας μία στρώση με την μισή γέμιση από τους ξηρούς καρπούς.
Πάνω στα καρύδια βάζουμε 2 ακόμα φύλλα, ραντίζοντας πάλι κάθε φύλλο με βούτυρο.
Από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα καρύδια/φιστίκια.
Τελειώνουμε τον μπακλαβά με τα υπόλοιπα 4-5 φύλλα, ραντίζοντας πάντα κάθε φύλλο με βούτυρο.
Το τελευταίο φύλλο εκτός από το βούτυρο το ραντίζουμε και με λίγο νερό.
Αν περισσεύουν οι άκρες των φύλλων έξω από το ταψί μας, τις γυρίζουμε προς τα μέσα.
Αφήνουμε για 10 λεπτά τον μπακλαβά να κρυώσει το βούτυρο και μετά τον χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια, ρόμβους ή τρίγωνα.
Αν είμαστε μερακλήδες και θέλουμε αυθεντικό μπακλαβά όπως τον έκανε η γιαγιά, τότε σε κάθε κομμάτι μπήγουμε από ένα γαρύφαλλο! Αν δεν θέλουμε, δεν τρέχει τίποτε, άλλωστε θα βάλουμε γαρύφαλλο στο σιρόπι μας ώστε ο μπακλαβάς να έχει το πλούσιο άρωμα που δίνει το γαρύφαλλο.
Ψήνουμε τον σπιτικό μπακλαβά μας στον προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου. Θέλουμε το φύλλο του μπακλαβά μας να ροδίσει καλά. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί σωστά, ανασηκώνουμε τις γωνίες του με το μαχαίρι και κοιτάμε από κάτω. Πρέπει τα φύλλα μέχρι κάτω να έχουν πάρει χρώμα.
Όσο ψήνεται ο τραγανός μπακλαβάς μας (και μας τρέχουν ήδη τα σάλια!), εμείς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Να ξέρετε ότι το μυστικό του καλού μπακλαβά είναι το σιρόπι του, που πρέπει να είναι αρκετό και τόσο δεμένο ώστε να σιροπιάσει καλά ο μπακλαβάς χωρίς όμως να στάζει.
Οπότε, βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα κατσαρολάκι με το νερό και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και τις δύο κουταλιές μέλι και τα μυρωδικά: την κανέλα, τη φλούδα λεμονιού και μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο.
Ανακατεύουμε το σιρόπι μας για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση. Θέλουμε το σιρόπι μας να είναι σχετικά διάφανο και ομογενές, δηλαδή να λιώσει όλη η ζάχαρη χωρίς όμως να κοχλάσει γιατί τότε θα κρυσταλλώσει.
Βγάζουμε το λεμόνι και την κανέλα από το σιρόπι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά αλλά δεν το αφήνουμε να κρυώσει!
Μόλις ψηθεί ο μπακλαβάς μας, τον βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι! Δεν μας πειράζει αν το σιρόπι είναι μπόλικο, ούτε αν το δούμε να αφρίζει, πράγμα φυσιολογικό.
Αφήνουμε για κάμποση ώρα τον μπακλαβά μας να κρυώσει μέχρι να δούμε ότι έχει ρουφήξει και «τραβήξει» όλο το σιρόπι του. Τότε και μόνο τότε τον κόβουμε και τον σερβίρουμε.
Ο σπιτικός μπακλαβάς μας είναι έτοιμος, σιροπιαστός και υπέροχος όπως σας υποσχέθηκα. Καλή απόλαυση! Κάντε και κανένα like στο supersyntages.gr!
Συμβουλές για καλό μπακλαβά
- Σε όλες τις συνταγές, ο μπακλαβάς φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και γέμιση ξηρών καρπών. Εδώ όμως είναι που υπάρχει ποικιλία και ο καθένας προσθέτει την πινελία του. Ο κλασικός μπακλαβάς φτιάχνεται με καρύδι ή/και φιστίκι αλλά άλλοι βάζουν μέσα και φουντούκι.
- Τη γλυκιά του γεύση ο μπακλαβάς την οφείλει στο σιρόπι ζάχαρης, στο οποίο πολλές φορές μπαίνει και μέλι όπως εδώ, ή γλυκόζη, και φυσικά μυρωδικά. Άλλοι βάζουν φλούδα λεμονιού και άλλοι βράζουν μες στο σιρόπι ένα κομμένο πορτοκάλι. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...
- Σε κάποιες συνταγές, αφήνουν τον μπακλαβά να κρυώσει και να κάτσει για 24 ώρες, πριν περιχύσουν το σιρόπι, εμείς δεν το προτείνουμε αυτό. Το καλό σιρόπιασμα γίνεται με ζεστό μπακλαβά...
- Επίσης, πολλές συνταγές για σπιτικό μπακλαβά λένε να συνθλίψεις τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι μέχρι να γίνουν πούδρα. Εμείς δεν το προτείνουμε. Προτιμάμε να καταλαβαίνουμε το καρύδι στον μπακλαβά. Αλλιώς δεν είναι μπακλαβάς, ρε παιδί μου!
Η ιστορία και ο μύθος του μπακλαβά
Αν και πολύ θα θέλαμε να είναι ο μπακλαβάς 100% ελληνικό γλυκό, η αλήθεια είναι ότι έλκει την καταγωγή του μάλλον από την Τουρκία και ειδικότερα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.. Άλλωστε η ζύμη φύλλου κρούστας δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις κουζίνες του ανακτόρου Τοπκαπί. Η ίδια η λέξη μπακλαβάς είναι τουρκική (baklava) και μάλιστα ο μύθος λέει ότι ο Σουλτάνος κερνούσε τους στρατιωτικούς του μπακλαβά κατά το Ραμαζάνι σε μια ειδική τελετή που λεγόταν Baklava Alayı... Όπως και να έχει, η ελληνική κουζίνα πήρε τον μπακλαβά από τους γείτονες και καλά έκανε μια και είναι υπέροχο γλυκό!