Μπουγιουρντί Σαλονικιώτικο, ο πιο νόστιμος μεζές!

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 09/01/2024

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο και ξακουστό Σαλονικιώτικο μεζέ, το μπουγιουρντί. Η λέξη μπουγιουρντί σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σήμερα σημαίνει το επίσημο έγγραφο, ιδίως διαταγή, συνήθως με δυσάρεστο οικονομικό περιεχόμενο. Ο θεσπέσιος αυτός μεζές με βάση τη φέτα συνοδεύει άριστα, κρέατα ψητά, κοκκινιστά, μακαρονάδες κι ότι φαγητό του «πάει» το τυρί. Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ. φέτα, σε κομμάτι
  • 100 γρ. κασέρι, τριμμένο (προτιμότερο πικάντικο)
  • 2 ντομάτες
  • 1 πιπεριά καυτερή
  • 1 κ.σ φρέσκια ρίγανη
  • 1 -2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ελάχιστο μπούκοβο

Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος στάζουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε από πάνω τη φέτα.

Στη συνέχεια κόβουμε την ντομάτα σε κυβάκια, την πιπεριά σε λεπτές φέτες και προσθέτουμε και λίγο μπούκοβο.

Έπειτα καλύπτουμε με το κασέρι και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά στο φούρνο, ή για 5 λεπτά στο μικροκυμάτων (μέχρι να λιώσουν τα τυριά).

Τέλος πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε ζεστό μέσα στο πυρίμαχο σκεύος

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε το ελαιόλαδο πριν ψηθεί.
  • Επίσης αν δε μας αρέσουν τόσο τα καυτερά, μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε την καυτερή πιπεριά, με πράσινη που δε καίει ή να παραλείψουμε το μπούκοβο, ή και τα δύο.
  • Αντί για φρέσκια ρίγανη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισή κουταλιά της σούπας ξερή.

Άλλες συνταγές

Πηγή: ewoman.gr

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας