Πίτα κιχί, η παραδοσιακή Κοζανίτικη συνταγή

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Η συνταγή για την πιο νόστιμη πίτα που έχετε φάει ποτέ. Η πίτα Κιχί είναι παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης. Φτιάχνεται εύκολα με λίγα μόνο υλικά και προσφέρει ανεπανάληπτη γεύση. Δοκιμάστε την και θα ξετρελαθείτε!

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 φλ.κ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 180 γρ. νερό περίπου (όσο πάρει, για να γίνει μια μαλακή  ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια)

Για τη γέμιση:

  • Τυρί, σπανάκι ή ότι προτιμάτε!

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το νερό (χλιαρό), το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Στη συνέχεια, στρώνουμε ένα σεντόνι ή ένα τραπεζομάντηλο στο τραπέζι, αλευρώνουμε και ανοίγουμε ένα μικρό φύλλο.

Το φύλλο κι-χί θέλει δεξιοτεχνία για ν' ανοίξει και να γίνει λεπτό, διάφανο σχεδόν.

Γυρίζουμε λοιπόν, γύρω γύρω από το τραπέζι και ανοίγουμε το φύλλο με τα χέρια, αφού έχουμε λαδώσει πριν το φύλλο.

Το φύλλο γίνεται τόσο μεγάλο, όσο το τραπέζι.

Όταν είναι έτοιμο, λαδώνουμε καλά και βάζουμε στις δύο πλευρές ότι γέμιση θέλουμε και ρολάρουμε.

Έπειτα ξεκινάμε το ρολάρισμα από τη μια άκρη μέχρι να έχουμε ένα μπαστούνι γεμιστό με γέμιση της αρεσκείας μας.

Τοποθετούμε στο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω, τυλίγοντας.

Τα παραπάνω υλικά γίνονται δύο μεγάλα ρολά.

Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, λαδώνουμε με ελαιόλαδο και την πίτα από πάνω και τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) να ροδίσει καλά.

Την κόβουμε όσο είναι ακόμα ζεστή, αλλά τρώγεται και κρύα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!

Συμβουλές

  • Όπως και σε κάθε πίτα, αν θέλουμε πολύ τραγανό το φύλλο, ραντίζουμε με λίγο νερό λίγο πριν ψηθεί εντελώς.

Δείτε και αυτές τις συνταγές για πίτα

Πηγή εικόνας: ewoman.gr

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας