Γίγαντες χωριάτικοι με σπανάκι, μυρωδικά (και φέτα)!

Βαθμολογία: 
Υλικά συνταγής

Από παλιά στα ελληνικά χωριά, μαγειρεύανε τους γίγαντες στη γάστρα με μπόλικα λαχανικά, μυρωδικά και τους συνοδεύανε με ωραία φέτα. Αυτή εδώ η συνταγή θα σας δώσει φασόλια γίγαντες με σπανάκι, μυρωδικά και ντομάτα να χορτάσετε την πείνα σας. Και αν δεν νηστεύετε, γαρνίρετε με λίγη φέτα για να απογειώσετε τη γεύση του όσπριου.  Όπως συμβαίνει πάντα με τα όσπρια, ειδικά οι γίγαντες θέλουν προεργασία από την προηγούμενη ημέρα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Καταρχήν, από το βράδι της προηγούμενης ημέρας μουσκεύουμε τους γίγαντες σε πολύ νερό μαζί με λίγη σόδα μαγειρικής (στη μύτη του κουταλιού).

Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε και μισοβράζουμε τους γίγαντες για περίπου 30 λεπτά και στραγγίζουμε.

Πλένουμε το σπανάκι και το χοντροκόβουμε.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ζουλάμε το σπανάκι με τα χέρια να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί λίγο.

Τότε ρίχνουμε στο σπανάκι τα μυρωδικά, άνιθο και μαιντανό, το πράσο μας, τα φρέσκα κρεμμύδια, τα ξερά κρεμμύδια, (αν θέλουμε) την φέτα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Αν θέλετε κρατάτε λίγη φέτα για πασπάλισμα στο τέλος.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το μισό σπανάκι με τα χορταρικά, ενδιάμεσα τους γίγαντες και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα με σπανάκι και χορταρικά.

Στρώνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες από πάνω και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αν θέλουμε γαρνίρουμε από πάνω με φέτα σε τρίμμα.

Τέλος, πασπαλίζουμε από πάνω τη φρυγανιά.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, ψήνουμε τους γίγαντες με το σπανάκι στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1 ώρα περίπου, μέχρι το φαγητό μας να μείνει με το λάδι του.

Συμβουλή:  Αν την ώρα που βράζουμε τα όσπρια ρίξουμε μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα σε σκόνη, περιορίζουμε το φούσκωμα που μας προκαλούν τα όσπρια.

Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: 


Βρείτε τις συνταγές μας παντού