Μήλα, πορτοκάλια, καρότα και ντομάτες κάνουν καλό στην υγεία

Ολοι γνωρίζουμε πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό το επιβεβαίωσαν και επιστημονικά πλέον οι γιατροί και οι διατροφολόγοι, οι οποίοι μελέτησαν ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πολύ λίγα ή καθόλου φρούτα (μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, κλπ) και λαχανικά (καρότα, ντομάτες, λάχανο, κλπ), είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. 

Η έρευνα έγινε σε 71.000 Σουηδούς 45 έως 83 ετών που παρακολουθούνταν επί 13 χρόνια και όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, όσοι από αυτούς δήλωσαν ότι δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα και λαχανικά, πέθαναν κατά μέσο όρο τρία χρόνια νωρίτερα από εκείνους που έτρωγαν καθημερινά αρκετές μερίδες από πορτοκάλια, μήλα, μπανάνες, μούρα, καρότα, ντομάτες, παντζάρια, λάχανο και αρακά.

Παρότι η έρευνα δεν έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν πολύ περισσότερα από το κανονικό φρούτα και λαχανικά ζουν περισσότερο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα και λαχανικά είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν πέντε μερίδες κάθε μέρα.

Επιπλέον, όσοι έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα φρούτων καθημερινά έζησαν πιο πολύ από εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ φρούτα. Για παράδειγμα, όσοι έτρωγαν τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικά καθημερινά έζησαν 32 μήνες περισσότερο από εκείνους δεν έτρωγαν καθόλου λαχανικά.

Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνα τα άτομα που είχαν την μικρότερη κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά ήταν συνήθως καπνιστές, με λιγότερη μόρφωση και προτιμούσαν το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά, γλυκά και σνακ. ..

Οι νέες συνταγές μας