Γαύρος ξυδάτος

Από mpampas-dimitris, 1 Οκτώβριος, 2009
Μερίδες

Ο ξυδάτος γαύρος είναι ένας καταπληκτικός ουζομεζές! Δείτε σε αυτήν την συνταγή πόσο εύκολα τον φτιάχνουμε.

Ετοιμάζουμε τον γαύρο: Αφαιρούμε το κεφάλι και την ραχοκοκαλιά. Δηλαδή με το ένα χέρι κρατάμε το γαύρο και με το άλλο τραβάμε το κεφάλι προς το μέρος της κοιλιάς. Μαζί με το κεφάλι φεύγει και η ραχοκοκαλιά. Έτσι μένει ο γαύρος φιλέτο και καθαρός.

Πλένουμε τα γαυράκια καλά, μέχρι να φύγουν τα αίματα.

Στη συνέχεια σε ένα γυάλινο ή πορσελάνινο σκεύος βάζουμε 1 σειρά γαυράκια και ρίχνουμε αρκετό αλάτι.

Από πάνω τοποθετούμε λίγο σκόρδο κομμένο σε μικρές φετούλες.

Ακολουθεί η δεύτερη σειρα όπως η πρώτη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο γαύρος.

Ρίχνουμε τόσο ξύδι όσο να σκεπαστούν τα γαυράκια.

Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη, και το βάζουμε στο ψυγείο για 15-20 ώρες.

Βγάζουμε το γαύρο ξυδάτο από το ψυγείο και αδειάζουμε το ξύδι.

Σε καθαρό σκεύος βάζουμε 1 σειρά γαυράκια, λάδι μεχρι να σκεπαστούν και λίγη ρίγανη. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο γαύρος.

Σε αυτό το σημείο ο γαύρος ξυδάτος είναι έτοιμος για σερβίρισμα.

Διατηρείται στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Σερβίρουμε με ένα ποτηράκι ούζο, και... στην υγειά μας!

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.4 (38 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας
Βασικά υλικά

Οι νέες συνταγές μας