Λαχανοντολμάδες της γιαγιάς

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Μια νόστιμη συνταγή, κλασική και αγαπημένη. Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες της γιαγιάς! Από τα πιο αγαπημένα φαγητά της οικογένειας. Απλά τέλειοι!

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο λάχανο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή μισό-μισό μοσχάρι και αρνί ή χοιρινό)
  • 3 ξερά κρεμμύδια, πολτοποιημένα
  • 5–6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, τριμμένα
  • 1 ματσ. άνηθο
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • 2 φλ. ρύζι για γεμιστά
  • Μισό φλ. ελαιόλαδο
  • Μισό φλ. νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά διαλέγουμε λάχανο αφράτο και ελαφρύ, για να “ξεντυθεί” πιο εύκολα.

Κόβουμε το κοτσάνι σε βάθος, σαν πυραμίδα και το τραβάμε έξω και το πετάμε.

Στη συνέχεια σε βαθιά κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει, βυθίζουμε το λάχανο ανάποδα με την τρύπα προς τα κάτω.

Βράζουμε περίπου για 15 λεπτά χωρίς να το αφήσουμε να μαλακώσει πολύ, γιατί θα διαλύεται.

Βγάζουμε το λάχανο σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ξεντύνουμε με προσοχή ένα-ένα τα φύλλα.

Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια μπασίνα και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα.

Απλώνουμε ένα-ένα το λαχανόφυλλο, αφαιρούμε τυχόν χοντρό κοτσάνι και βάζουμε επάνω μια κουταλιά γέμιση.

Έπειτα κλείνουμε τα πλάγια του φύλλου και ρολάρουμε τον ντολμά.  

Σε φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε φύλλα λάχανα, κρεμμύδι σε φέτες και καρότα.

Στήνουμε πάνω στα λαχανικά τους ντολμάδες σειρά-σειρά και κοντά τον έναν στον άλλο για να μην “χορεύουν” και ανοίξουν κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο τοποθετώντας το από την ανάποδη επάνω τους.

Βάζουμε και ένα βαρίδι στο πιάτο για να μείνουν ακίνητοι.

Κατόπιν προσθέτουμε βραστό νερό ή ζωμό κρέατος ή ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθεί το πιάτο.

Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Σουρώνουμε το ζωμό από το φαγητό, δένουμε την σάλτσα με αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε.

Μετά χτυπάμε 2 κρόκους με χυμό από 2 λεμόνια, αυγολέμονο και το προσθέτουμε ανακατεύοντας πολύ καλά.

Τέλος περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με τη σάλτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια να πάει παντού.

Οι λαχανοντολμάδες είναι έτοιμοι.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Για πιο παχύρρευστη σάλτσα στους λαχανοντολμάδες, προσθέτουμε στο αυγολέμονο μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας