Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Από giagia-eleni, 24 Σεπτέμβριος, 2009

Θα δούμε μια πολύ καλή συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί. Αν είμαστε τυχεροί και έχουμε φρέσκα κληματόφυλλα, προσέχουμε αυτά που θα διαλέξουμε να είναι φρέσκα και τρυφερά. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε κονσέρβας, τα οποία όμως βράζουμε περίπου 5 λεπτά για να είναι πιο τρυφέρα.

Καταρχήν, σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό, αλάτι και πιπέρι, καθώς και το ψιλοκομμένο άνιθο και μαϊντανό.

Παράλληλα, στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κουκουνάρι.

Τα αφήνουμε να πάρουνε μια βράση, έπειτα σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει μέχρι να ρουφήξει όλο το ζουμί του.

Έπειτα μεταφέρουμε τη γέμιση σε μια πιατέλα για να κρυώσει.

Ζεματίζουμε τα κληματόφυλλα για πέντε λεπτά όπως είπαμε, και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια. Προσοχή: βάζουμε περίπου 2 κουταλάκια γέμισης σε κάθε κληματόφύλλο προσέχοντας η γυαλιστερή πλευρά του φύλλου να είναι από την απ' έξω μεριά. Δεν το παρακάνουμε με τη γέμιση, για να μην μας ανοίξουν στην κατσαρόλα!

Σε μια κατσαρόλα, στρώνουμε χοντρά κληματόφυλλα (για να μην μας «αρπάξουν» τα ντολμαδάκια όταν βράζουν) και από πάνω τοποθετούμε δίπλα δίπλα τα ντολμαδάκια μας. Αν έχουμε πολλά ντολμαδάκια, μπορούμε να τα βάλουμε σε περισσότερες από μία στρώσεις, την μία πάνω στην άλλη.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε δύο φλυτζάνια νερό, το χυμό του λεμονιού και λίγο ελαιόλαδα (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας).

Τώρα, μέσα στην κατσαρόλα πάνω στα ντολμαδάκια βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα για να τα «συγκρατεί». Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι τα ντολμαδάκια έχουν απορροφήσει όλα τα υγρά τους.

Τέλος, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί σερβίρονται κρύα! Αν έχετε και λίγο γιαούρτι... καλή όρεξη!

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.8 (15 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Βασικά υλικά

Οι νέες συνταγές μας