Baked Feta Pasta: Πως μια μακαρονάδα έκανε τη φέτα viral στο εξωτερικό

Το τελευταίο food trend έχει άρωμα Ιταλίας και Ελλάδας. Πρόκειται για ένα πιάτο που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες μέρες και ονομάζεται "Baked feta pasta" ή στα ελληνικά Μακαρονάδα με ψητή φέτα.

Η πιο τέλεια συνταγή για μακαρόνια με φέτα πρωτοδημιουργήθηκε το 2019 από τη Φινλανδή food blogger Jenni Häyrinen, η οποία ονόμασε το πιάτο «Uunifetapasta», που σημαίνει ζυμαρικά με φέτα στον φούρνο. Η δημοσιότητα που έλαβε αυτή η μαγειρική απόπειρα είναι τεράστια, αφού έφτασε στο σημείο να αδειάσουν τα ράφια των ξένων σούπερ μαρκετ (ειδικά στην Ιρλανδία) και να μάθει και ο τελευταίος ευρωπαίος την Ελληνική φέτα.

Η συνταγή είναι απλή και γρήγορη και καθένας μπορεί να τη φτιάξει από το σπίτι, βάζοντας ένα κομμάτι φέτα σε ένα ταψί και ψήνοντας στον φούρνο μαζί με ζυμαρικά, ντοματίνια, σκόρδο, ρίγανη, ελαιόλαδο και φύλλα βασιλικού. Ένα κρεμώδες, αλμυρό και αρωματικό πιάτο ζυμαρικών που είναι έτοιμο σε περίπου 20 λεπτά. Στην ουσία, είναι σαν φέτα σαγανάκι στον φούρνο.

Το πιάτο αυτό, ήρθε στην επιφάνεια πρόσφατα και πιο συγκεκριμένα στην πλατφόρμα του Tiktok, με τα hashtags #FetaPasta, #bakedfetapasta, #tomatofetapasta να συγκεντρώνουν πάρα πολλά views.

Το 2020, η Häyrinen ξεκίνησε την Εθνική Ημέρα Uunifetapasta στη Φινλανδία, προτρέποντας ολόκληρη τη χώρα να φτιάξει το πιάτο. Την περασμένη εβδομάδα, ανέλαβε την πρωτοβουλία παγκόσμια, τροφοδοτώντας την αναταραχή της προσοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που τη δυσαρέστησε όπως δήλωσε στη μαγειρική ιστοσελίδα “Food52”. Οι διάφορες παραλλαγές της συνταγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφήνουν εκτός ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποίησε, το τσίλι.

Η ιδέα αυτή (του ψησίματος της φέτας με τα ντοματίνια), δεν είναι καινούργια. Το περασμένο καλοκαίρι ο Ross Lewis, ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου “Chapter One” στο Δουβλίνο με αστέρι Michelin, μοιράστηκε τη συνταγή του για στιφάδο ντομάτας, με κρασί, φέτα, ρόκα και βασιλικό.

Ο σεφ σερβίρει το πιάτο με αρνί στη σχάρα ή προσθέτει κολοκυθάκια και μαύρες ελιές στο μείγμα για χορτοφαγικές επιλογές. Συνιστά επίσης, να μαγειρέψουμε το στιφάδο σε μπάρμπεκιου για μια επιπλέον “καπνιστή” απόλαυση.

Η συγγραφέας τροφίμων του περιοδικού Irish Times, Lilly Higgins προτείνει να φτιάξουμε ένα ολόκληρο κομμάτι φέτας με παντζάρι, μάραθο, λεμόνι και ροζ πιπέρι, ως εναλλακτική λύση. Αντί να το αναμιγνύουμε με τα ζυμαρικά, το σερβίρουμε με ένα καρβέλι ψωμί που θα περιέχει το τυρί και επίσης με λαχανικά ως μια ζεστή σαλάτα, ντυμένη με ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι, που μπαίνει επίσης στο ταψί.

Δείτε την αυθεντική συνταγή για baked feta pasta: Μακαρόνια με σάλτσα από ψητή φέτα, ντοματίνια και τσίλι

Οι νέες συνταγές μας