Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε ξύδι όταν βράζουμε πατάτες;

Όπως όλοι ξέρουμε, οι πατάτες είναι ένα σύνηθες και ευέλικτο συστατικό στη μαγειρική. Φτιάχνονται με διάφορους τρόπους (ψητές, τηγανιτές, βραστές, πουρές), συνοδεύουν κρέας ή ψάρι και προστίθενται συνήθως σε σούπες και άλλα φαγητά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιο είδος πατάτας θα χρησιμοποιήσουμε σε μια συνταγή που θα της δώσει καλύτερη υφή και τη δική της ξεχωριστή γεύση. Δεν είναι όλες οι πατάτες στην ίδια κατηγορία! Το ξέρατε αυτό;

Οι περισσότερες ποικιλίες πατάτας μπορούν να καταταγούν σε δύο κατηγορίες: τις κηρώδεις και τις αμυλούχες. Οι αμυλούχες έχουν χαμηλά επίπεδα υγρασίας και ζάχαρης αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Αυτό τις κάνει κατάλληλες για ψητές, πουρέ ή τηγανητές. Αντίθετα, οι κηρώδεις ποικιλίες πατάτας έχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας και χαμηλά επίπεδα αμύλου. Οπότε, είναι υποψήφιες για σαλάτες ή βραστές σε κατσαρόλα διότι κρατούν σταθερό το σχήμα τους όταν μαγειρεύονται.

Αφού βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούμε τον σωστό τύπο πατάτας για βράσιμο, υπάρχει μια ακόμα σημαντική προσθήκη που μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε τις τέλειες βραστές πατάτες. Στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει, όταν φτιάχνουμε τις πατάτες, προσθέτουμε λίγο ξύδι! Και αυτό γιατί η προσθήκη ξιδιού στην κατσαρόλα με το νερό θα τις βοηθήσει να διατηρήσουν το σχήμα τους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βράσουμε τις πατάτες για 30 λεπτά, προσθέτοντας λίγο αλάτι και λίγο ξίδι στο βραστό νερό στα 13 λεπτά.

Αλλά γιατί είναι χρήσιμο το ξύδι στο βράσιμο της πατάτας;

Το ξύδι βοηθά στον σχηματισμό μιας λεπτής κρούστας στο εξωτερικό στρώμα της πατάτας. Αυτή η κρούστα είναι απαραίτητη για να τις βοηθήσει να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μη χυλώσουν ή διαλυθούν όταν βράζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το οξύ του ξιδιού εμποδίζει την πολύ γρήγορη διάσπαση μιας ουσίας, της πηκτίνης, στις πατάτες.

Επίσης, να ξέρετε πως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τύπος ξυδιού που να είναι καλύτερος από κάποιον άλλο. Χρησιμοποιώντας λευκό, μηλόξυδο ή οποιαδήποτε άλλη ποικιλία λειτουργεί το ίδιο καλά για να διατηρηθούν οι πατάτες σταθερές. Προτείνεται μάλιστα να ξεπλύνουμε τις πατάτες μετά το βράσιμο για να απομακρύνουμε τυχόν παραμένοντα αρώματα ξιδιού (δηλαδή αν δε θέλουμε να προσθέσουμε πολύ από τη χαρακτηριστική γεύση του ξιδιού στο πιάτο μας).

Οπότε, την επόμενη φορά που μια συνταγή μας απαιτεί βραστές πατάτες, δοκιμάστε να προσθέσετε ξύδι στο νερό της κατσαρόλας σας για να διατηρήσετε τις πατάτες σας σφιχτές και να εξασφαλίσετε την επιτυχία της συνταγής σας!

Οι νέες συνταγές μας