Οι πιο λαχταριστές συνταγές για κέικ

Στον γαστρονομικό κόσμο, υπάρχουν λίγες απολαύσεις που μπορούν να συγκριθούν με την ευχαρίστηση της πρώτης μπουκιάς ενός αφράτου και γευστικού κέικ. Από την απλότητα της βανίλιας έως την πολυπλοκότητα της σοκολάτας, τα κέικ έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις καρδιές μας με τη γλυκιά τους γεύση και την ανατρεπτική τους υφή. Αλλά πίσω από αυτές τις απολαυστικές δημιουργίες κρύβεται μια πλούσια ιστορία που αναμειγνύεται με τις πολιτισμικές μας ρίζες και τις γαστρονομικές παραδόσεις. Από τις αρχές της ζύμης μέχρι τις σημερινές εξελίξεις, τα κέικ έχουν διανύσει μια συναρπαστική πορεία, αντικατοπτρίζοντας τις μεταβαλλόμενες γευστικές προτιμήσεις και τις κοινωνικές αλλαγές. Παρακάτω, θα ρίξουμε μια ματιά στην πορεία αυτή, ανακαλύπτοντας την προέλευση, την εξέλιξη και την αγάπη που έχει περιβάλλει τα αγαπημένα αυτά γλυκά.

Ιστορική αναδρομή

Σύμφωνα με την ιστορία, τα πρώτα «κέικ» εμφανίζονται στην αρχαία Αίγυπτο. Οι ντόπιοι πασπάλιζαν με μέλι διάφορες ζύμες που έμοιαζαν περισσότερο με πλατιά ψωμιά, όπου πρόσθεταν καρπούς και κρασί, με το αρχαιότερο να χρονολογείται 4.176 έτη, κρυμμένο στην πυραμίδα ενός Φαραώ. Αντίστοιχα και οι αρχαίοι Έλληνες ζύμωναν στρογγυλά ή σε σχήμα ημισελήνου ψωμάκια που τα άλειφαν με μέλι και τα στόλιζαν στη συνέχεια με κεριά, κάτι σαν τη σημερινή τούρτα, προς τιμή της Θεάς Αρτέμιδος, της προστάτιδας του φεγγαριού.  Η αρχική του ονομασία ήταν «πλακούς» που σήμαινε πλατύ και η σύνθεσή του τότε ήταν μια μίξη από αυγά, γάλα, καρπούς και μέλι, ενώ η λέξη «κέικ» έχει τις ρίζες της στην λέξη «κάκα» στην γλώσσα των Βίκινγκ. Οι Ρωμαίοι τελειοποίησαν την ζύμη του, προσθέτοντας μαγιά, σταφίδες και φρούτα, ενώ το σχήμα παρέμεινε στρογγυλό ως σύμβολο της κυκλικής φύσης της ζωής, αλλά και του ήλιου και του φεγγαριού.

Τον 19ο αιώνα το κέικ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, έγινε πολύ δημοφιλές, παρόλο που θεωρήθηκε πολυτέλεια λόγω της ακριβής τιμής των υλικών του όπως η ζάχαρη και η σοκολάτα. Σήμερα, θεωρείται  ένας προσιτός γλυκός πειρασμός που φτιάχνεται εύκολα και σχετίζεται τις περισσότερες φορές με σημαντικούς εορτασμούς.

Οι δέκα συνταγές που προτείνουμε για κέικ

Κέικ, το πιο εύκολο που έχετε φτιάξει ποτέ!

Ένα κέικ είναι πάντα καλοδεχούμενο σε ένα σπίτι. Ακόμα και όσοι δεν τα καταφέρνουν με την μαγειρική μπορούν να καταπιαστούν με αυτή τη συνταγή. Είναι πολύ εύκολο και πάνω από όλα πεντανόστιμο, με υλικά που όλοι λίγο – πολύ έχουμε στο σπίτι μας. Δοκιμάστε το!

Capri Torta, το περίφημο Ιταλικό κέικ λεμονιού

Μια διαφορετική συνταγή που θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Capri Torta, το περίφημο Ιταλικό κέικ λεμονιού. Απολαυστικό και ελαφρύ. Ζουμερό εσωτερικά και ιδιαίτερα αρωματικό. Δοκιμάστε το!

Κέικ πορτοκάλι με κομμάτια σοκολάτας

Αυτή η φανταστική συνταγή για κέικ με πορτοκάλι και κομματάκια σοκολάτας θα γίνει η αγαπημένη σας! Ότι πρέπει για πρωινό, τον απογευματινό σας καφέ και όχι μόνο!

Κέικ λουιζιάνα με καφέ και καρύδια, απλά τέλειο

Αν είστε στο σπίτι και ψάχνετε να βρείτε μια ωραία και γλυκιά συνταγή σας έχουμε τη λύση. Διαφορετικό κέικ λουιζιάνα με καφέ και καρύδια. Για εσάς που δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τον καφέ. Συνδυάζει μοναδικές γεύσεις και σίγουρα θα θέλετε να το ξαναφτιάξετε. Απολαύστε το!

Κέικ σοκολάτας με μπανάνα

Μια εξαιρετική συνταγή για να φτιάξουμε κέικ σοκολάτας με μπανάνα. Πλούσιο σε αρώματα και γεύση. Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε!

Εύκολο και αφράτο κέικ μήλου

Μια μοναδική συνταγή που θα σας ενθουσιάσει. Εύκολο και αφράτο κέικ μήλου. Ιδανικό, για όλες τις ώρες της ημέρας. Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι σας. Μην χάνετε χρόνο, δοκιμάστε το!

Kέικ σοκολάτας, το πιο αφράτο και πανεύκολο!

Αυτή εδώ είναι μια απολαυστική συνταγή για ένα αφράτο κέικ σοκολάτας, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

Κέικ τιραμισού με σκούρα σοκολάτα, απλά θεϊκό

Αν αγαπάτε τα αφράτα και κρεμώδη γλυκά αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει για εσάς. Κέικ τιραμισού με σκούρα σοκολάτα. Το πιο λαχταριστό γλυκό ψυγείου. Ακολουθήστε τα βήματα για ένα τέλειο αποτέλεσμα!

Ζάχερτορτε, το περίφημο κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα βερίκοκο!

Αυτή εδώ η συνταγή θα σας προσφέρει την πιο γλυκιά απόλαυση! Ζάχερτορτε (Sachertorte), το περίφημο κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα βερίκοκο! Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες βιεννέζικες σπεσιαλιτέ. Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το υπέροχο γλύκισμα και δε θα χάσετε!

Μοναδικό κέικ καρότο με γλάσο

Μια συνταγή που ξεφεύγει λίγο από το συνηθισμένο. Μοναδικό κέικ καρότο με γλάσο. Αφράτο και άκρως απολαυστικό. Το καλύτερο πρωινό για εσάς και τα παιδιά σας. Δοκιμάστε το και θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι!

Πηγή ιστορικών στοιχείων: giourda.com

Οι νέες συνταγές μας