Αστακομακαρονάδα, η λατρεμένη συνταγή!

Συνταγή από litsa | Ενημερώθηκε στις 29/10/2018

Ο αστακός είναι πανάκριβο έδεσμα, αλλά αν μπορείτε να το αγοράσετε η καλύτερη συνταγή για να τον μαγειρέψετε είναι αυτή εδώ. Δηλαδή αστακός με μακαρόνια ή αλλιώς η πασίγνωστη αστακομακαρονάδα! Ότι πρέπει για όσο είναι ακόμα ζεστός ο καιρός και έχει λιακάδα... Και είναι έτοιμη σε 20 λεπτά το πολύ!

Υλικά συνταγής (για 6 άτομα)

  • 2 κιλά αστακούς
  • 1 πακέτο μακαρόνια, Νο 6 ή Νο 7
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή ντοματίνια κομμένα στη μέση)
  • αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μισό ποτηράκι λευκό κρασί

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζουμε τους αστακούς μας να βράσουν χωρίς αλάτι για 10 λεπτά το πολύ. Το πόσο θα τους αφήσετε, εξαρτάται από εσάς. Στο εξωτερικό, πολλές φορές βράζουν τον αστακό για 6-8 λεπτά.

Βγάζουμε τους αστακούς από την κατσαρόλα με την τσιμπίδα.  Κρατάμε όμως τον ζωμό τους στην κατσαρόλα γιατί θα τον χρησιμοποιήσουμε για να βράσουμε τα μακαρόνια μας. Αυτό ειναι το μυστικό για την καλή αστακομακαρανάδα! Αν θέλουμε, σουρώνουμε τον ζωμό για να μην έχει κομματάκια.

Βάζουμε τους αστακούς σε άφθονο κρύο νερό για να σταματήσουμε τη βράση τους.

Μόλις κρυώσουν λίγοι οι αστακοί, ανοίγουμε το κέλυφός τους και βγάζουμε το ψαχνό τους από την ουρά, τα πόδια και τις δαγκάνες και το κόβουμε σε κομμάτια, όσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε εμείς.  Για εφέ, αν θέλουμε αν θέλουμε στο τέλος να στολίσουμε το πιάτο μας, κρατάμε τις δαγκάνες!

Βράζουμε τα μακαρόνια μας στο νερό που είχαμε βράσει τους αστακούς, για 6-7 λεπτά. Προσοχή: Τα ζυμαρικά στην αστακομακαρονάδα πρέπει να είναι λίγο al dente, δηλαδή να μην έχουν "λασπώσει", οπότε καλό ειναι να βάλουμε χρονόμετρο.

Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, και τσιγαρίζουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο σκόρδο για 1-2 λεπτά, χωρίς να μαυρίσει. Επειτα, ρίχνουμε τις ντομάτες με τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοψήνουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι οι τομάτες να αρχίσουν να μαραίνονται.

Προσθέτουμε σιγά σιγά στη σάλτσα κομμάτια από το ψαχνό του αστακού. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε και λίγο λευκό ξηρό κρασί (μισό ποτηράκι) και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.

Μέχρι να γίνουν αυτά, θα πρέπει να έχουν βράσει τα μακαρόνια μας.

Οπότε σουρώνουμε τα μακαρόνια, σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με τη σάλτσα, αλάτι και φρέσκο πιπέρι.

Η αστακομακαρονάδα μας είναι έτοιμη και τρώγεται αμέσως, ζεστή ζεστή!

Συμβουλές

  • Εάν έχουμε και γαρίδες ή καραβίδες, τις βράζουμε, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στη σάλτσα.
  • Αν δεν θέλουμε τον αστακό σε κομμάτια, μπορούμε να τον σερβίρουμε ολόκληρο κομμένο στη μέση από το κεφάλι προς την ουρά. Τον πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Στο πιάτο του σερβιρίσματος της αστακομακαρονάδας μας μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένο βασιλικό.

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.1 (53 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας