Υλικά Συνταγής
Ψάχνετε για μια συνταγή που θα απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας; σας έχουμε την λύση. Πεντανόστιμη χριστουγεννιάτικη πίτα, με πλούσια γέμιση. Μοναδικές χριστουγεννιάτικες γεύσεις που θα σας ξετρελάνουν
Υλικά συνταγής
- 400 γρ. μαύρη σταφίδα
- 400 γρ. ξανθή σταφίδα
- 100 γρ. ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα
- 250 γρ. ξερά δαμάσκηνα
- 150 γρ. γλασαρισμένα φρούτα
- 150 γρ. γλασέ κεράσια, ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ μέλι, θυμαρίσιο
- 125 ml κονιάκ
- 250 γρ. βούτυρο (1 πλάκα), σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 αυγά
- 2 κ.σ κονιάκ
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, ψιλοκόβουμε όλα τα ξερά φρούτα, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το ποτό και το μέλι.
Ανακατεύουμε και τα σκεπάζουμε.
Τα αφήνουμε αρκετές ώρες (καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ).
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη για 5 με 6 λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ούτως ώστε να τα “πίνει” κάθε φορά το μείγμα.
Στην συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά μέσα στο μπολ με τα φρούτα.
Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι.
Έπειτα βουτυρώνουμε το ταψάκι μας (το οποίο να είναι γύρω στα 32 εκ.) και στρώνουμε την λαδόκολλα.
Αδειάζουμε το μείγμα.
Στρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου (αντιστάσεις πάνω-κάτω), για 2 ώρες και 15 λεπτά.
Μετά καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, μέχρι να ροδίσει.
Μόλις το βγάλουμε, έτσι όπως είναι ζεστό, αλείφουμε με 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ.
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε.
Η πίτα μας είναι έτοιμη.
Καλή μας όρεξη!
Συμβουλές
- Να θυμάστε πως όσο πιο πολλές ώρες μείνει το μείγμα στο ψυγείο, τόσο πιο ωραίο γίνεται το γλυκό.
- Στην συνταγή, μπορείτε να προσθέσετε διάφορα άλλα φρούτα της αρεσκείας σας.