Σταφιδόψωμο, εύκολο και νόστιμο

Συνταγή από ALEXANDRA | Ενημερώθηκε στις 04/08/2023

Το σταφιδόψωμο είναι ένα τέλειο και υγιεινό σνακ για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή εδώ είναι  μια σπιτική και εύκολη συνταγή  για να φτιάξουμε αφράτο  και νόστιμο  σταφιδόψωμο. Δεν έχει βούτυρο, ούτε πολύ ζάχαρη. Θα το λατρέψετε!

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 25 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 3 κ.σ. βούτυρο φυτικό λιωμένο
  • 5 κ.σ. ζάχαρη (εναλλακτικά βάζουμε 100 γρ. μέλι)
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 ασπράδι αβγού (προαιρετικά)
  • Μέλι (προαιρετικά)
     

Εκτέλεση συνταγής

Καταρχάς ξεκινάμε από τη μαγιά μας. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ ή λεκάνη και βάζουμε μέσα λίγο χλιαρό νερό (το ένα τέταρτο του φλιτζανιού) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Την αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει καλά.

Έπειτα, προσθέτουμε στο μπωλ το αλεύρι, το γάλα, το αλάτι, την κανέλα, τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο. Αν δεν θέλουμε ζάχαρη, μπορούμε να βάλουμε 100 γρ. μέλι. Το ίδιο πράγμα είναι...

Ανακατεύουμε, προσθέτοντας σιγά-σιγά λίγο χλιαρό νερό όταν χρειάζεται.

Στη συνέχεια ζυμώνουμε το μείγμα στο μίξερ για 15 λεπτά. Θέλουμε να ενωθούν όλα τα υλικά μας σε μια ελαστική ζύμη, η οποία να μην κολλάει στα τοιχωματα.

Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη του σταφιδόψωμου, είναι ώρα να προσθέσουμε και τις σταφίδες. Τι σταφιδόψωμο θα φτιάξουμε χωρίς σταφίδες βρε παιδιά;

Ανακατεύουμε ξανά, και κοιτάμε οι σταφίδες να πάνε παντού στη ζύμη, δηλαδή μη μαζευτούν σε ένα σημείο μόνο.

Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας (ή ότι άλλο έχουμε για να δουλέψουμε) και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί.

Ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη και φτιάχνουμε μια μπάλα.

Τέλος, βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπωλ. Κοιτάμε η λεία επιφάνειά της να είναι προς τα πάνω.

Σκεπάζουμε το μπωλ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει καλά, για 1-2 ώρες, μέχρι να γίνει ο όγκος της διπλάσιος. Έτσι θα έχουμε στο τέλος αφράτα σταφιδόψωμα!

Μόλις φουσκώσει αρκετά η ζύμη μας, τη μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια.

Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και πλάθουμε μεγάλες φρατζόλες.

Βάζουμε κάθε φρατζόλα του σταφιδόψωμου σε μακρόστενη φόρμα (έχει η Tupperware κάτι ωραίες φόρμες σιλικόνης) και τις αφήνουμε πάλι για 30 λεπτά να φουσκώσουν πάλι. Αν δεν έχουμε φόρμες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά λαδόκολλα.

Τέλος, αλείφουμε τα σταφιδόψωμά μας με χτυπημένο ασπράδι αυγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.  Αν δε θέλουμε να βάλουμε καθόλου αυγό, δε βάζουμε! Σε αυτήν την περίπτωση, αφού ψηθούν τα σταφιδόψωμα τα αλείφουμε με αραιωμένο μέλι για να γυαλίσουν.

Μετά, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και ψήνουμε τα σταφιδόψωμα για ακόμα 15 λεπτά.

Το σταφιδόψωμο είναι έτοιμο! Το αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει και μετά κόβουμε σε φέτες. Ξέρω θα σας είναι δύσκολο να περιμένετε, αλλά προσπαθήστε να μην το φάτε όλο έτσι ζεστό που θα είναι!

Συμβουλές για αφράτο σταφιδόψωμο

  • Δε βιαζόμαστε! Αφήνουμε το σταφιδόψωμο να φουσκώσει καλά και τις δύο φορές, και όταν είναι μια ενιαία ζύμη και όταν το έχουμε βάλει μέσα στη φόρμα.
  • Αν κάνουμε δίαιτα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με στέβια.
  • Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε το σταφιδόψωμο σε μεγάλη φρατζόλα, μπορούμε να κόψουμε τη ζύμη σε περισσότερα κομμάτια, να τα βάλουμε σε μικρές στρογγυλές φόρμες και να φτιάξουμε έτσι ατομικά σταφιδόψωμα. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
  • Μπορούμε να αλείψουμε φέτες σταφιδόψωμου με μαρμελάδα και να φτιάξουμε ένα θεσπέσιο σάντουιτς.
Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 3.4 (26 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής

Οι νέες συνταγές μας