Υλικά Συνταγής
Μια παραδοσιακή συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε. Γευστικές λαχανόπιτες Καρπάθου. Απολαύστε τες κάθε ώρα της ημέρας. Είναι τόσο νόστιμες που σίγουρα δεν θα μείνει ούτε μια!
Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη
- 1 μισή κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 3 κ.σ. μαγιά
- Μισό ποτ. γάλα, συμπυκνωμένο
- 1 ποτ. ηλιέλαιο
- Νερό
- Αυγό, για την επάλειψη
Για τις λαχανόπιτες
- 1 κιλό διάφορα χόρτα
- 1 κρεμμύδι, μεγάλο
- 200 γρ. μυζήθρα
- Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Ξεπλένουμε τα διάφορα χόρτα και τα βάζουμε σ ένα μεγάλο μπολ.
Βάζουμε αλάτι και αρχίζουμε να μαλάσουμε τα χόρτα.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη μυζήθρα.
Στην συνέχεια φτιάχνουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι ,τη μαγιά, το γάλα ,το ηλιέλαιο, 2 αυγά, ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη παίρνουμε κομματάκι-κομματάκι ,το κάνουμε μπαλάκι και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα στρογγυλός δίσκος.
Έπειτα βάζουμε στην άκρη του δίσκου 1 κουταλιά γέμισης λαχανικών, διπλώνουμε το δίσκο σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε με το δάκτυλο.
Κόβουμε τριγύρω με μια ρόδα.
Τοποθετούμε τη πίτα στο ταψί και επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Χτυπάμε τον κρόκο ενός αυγού και αλείφουμε τις πίτες με ένα πινέλο.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τέλος, ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά περίπου για μισή ώρα.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Συμβουλές
- Aν χρειαστεί κατά το ζύμωμα προσθέτουμε νερό.
- Τα χόρτα μπορεί να είναι: σπανάκι, μάραθα, άγρια χόρτα, σέσκουλα ή ότι άλλο θέλουμε.
- Αν δεν το ξέρετε, λαχανόπιτες φτιάχνουν σε πολλές κουζίνες σε όλον τον κόσμο.
Σχετικές συνταγές
- Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα με τραγανό φύλλο, σκέτη απόλαυση!
- Χορτόπιτα, ένα υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό!
- Μπατσαρώ, η χορτόπιτα της Θεσπρωτίας
- Χορτόπιτα με άγρια χόρτα, σπανάκι και σπιτικό φύλλο
- Χορταστική Χανιώτικη μαραθόπιτα