Μπατσαρώ, η χορτόπιτα της Θεσπρωτίας

Συνταγή από ALEXANDRA | Ενημερώθηκε στις 01/11/2018

Στη Θεσπρωτία φτιάχνουν μια καταπληκτική χορτόπιτα με σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, πράσα και βλήτα που έχει τυρί και στη γέμιση αλλά και στη ζύμη, που την φτιάχνουν από καλαμποκάλευρο. Αυτήν την χορτόπιτα τη λένε μπατσαρώ,  θυμίζει τάρτα και είναι απλά τέλεια. Δείτε αυτήν την παραδοσιακή συνταγή...

Υλικά συνταγής

Για τη γέμιση:

  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • Μισό κιλό σέσκουλα
  • Μισό κιλό λάπαθα
  • Μισό κιλό σπανάκι
  • 150 γρ. βλήτα
  • 2 πράσα
  • Μισό φλιτζάνι τσαγιού ωμό ρύζι
  • Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 200 γρ. τυρί 

Για τη ζύμη:

  • 5 φλιτζάνια τσαγιού καλαμποκάλευρο
  • 100 γρ. τυρί
  • Αλάτι
  • 1 κ.σ. λάδι

Για τo ψήσιμο:

  • 60 γρ. φρέσκο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια

Εκτέλεση συνταγής

Ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα και τα αρωματικά. Ρίχνουμε λίγο λάδι σ΄ένα κατσαρολάκι και αδειάζουμε μέσα τα κομμένα χόρτα. Τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά να μαραθούν καλά.  

Μόλις μαραθούν αδειάζουμε τα χόρτα μας σ’ ένα μεγάλο ταψί, και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.

Προσθέτουμε το ρύζι, το τυρί θρυμματισμένο και αφήνουμε το ταψί στην άκρη.  

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Σ’ένα μπόλ, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, λίγο ζεματισμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.

Όσο ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο λάδι, και τρίβουμε μέσα το τυρί της ζύμης.

Λαδώνουμε ένα ταψί και το στρώνουμε κουταλιά-κουταλιά περιμετρικά με το χυλό.

Από πάνω απλώνουμε κουταλιά -κουταλιά τη γέμιση.

Επαναλαμβάνουμε βάζοντας πάνω από τη γέμιση κουταλιές από το χυλό της ζύμης.

Τελειώνοντας πάνω από την κάθε κουταλιά της ζύμης, προσθέτουμε από ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και λίγο λάδι. 

Ψήνουμε την χορτόπιτά μας σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 220 βαθμούς.

Καλή όρεξη!

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.9 (21 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας