Το ιμάμ μπαϊλντί αποτελεί διαμάντι της τουρκικής κουζίνας, που όμως μαγειρεύεται πολύ συχνά και σε Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία. Από που προέρχεται όμως το όνομα του φαγητού και τι σημαίνει;
Ετυμολογικά ιμάμ μπαϊλντί σημαίνει «Ο ιμάμης λιποθύμησε» και η ονομασία του συνοδεύεται από μια ενδιαφέρουσα ιστορία.
Λένε, συγκεκριμένα, πως την περίοδο του Ραμαζανιού –τότε δηλαδή που οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε τίποτα όλη μέρα- ο ιμάμης ανέβηκε στον μιναρέ για να ψάλλει.
Εκεί ψηλά του ήρθε η μυρωδιά από ένα νόστιμο φαγητό που έφτιαχνε η γειτόνισσα – προφανώς αλλόθρησκη καθώς οι μουσουλμάνες δεν επιτρεπόταν να μαγειρέψουν στη διάρκεια της μέρας στο Ραμαζάνι.
Ήταν τόσο θελκτική η μυρωδιά που ο ιμάμης λιποθύμησε κι έπεσε από τον μιναρέ. Κι έτσι έμεινε και το όνομα του πολύ ωραίου φαγητού ως τις μέρες μας.
Δείτε την καλύτερη συνταγή για ιμάμ μπαϊλντί.