Ιμάμ μπαϊλντί για μερακλήδες, καλοκαιρινό και πειραγμένο!

Υλικά συνταγής

Το ιμάμ μπαϊλντί αποτελεί διαμάντι της τουρκικής κουζίνας, που όμως μαγειρεύεται πολύ συχνά και σε Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία. Εμείς, εδώ στο supersyntages.gr, βέβαια δε θα το κάνουμε τόσο βαρύ όσο το συνηθίζουν στη γειτονική μας χώρα. Αντίθετα, θα στήσουμε μια παραλλαγή του, για νόστιμο κι εύκολο ιμάμ που σίγουρα δε θα κάνει κανέναν να βαρυστομαχιάσει ή να… λιποθυμήσει! Δείτε τη συνταγή.

Υλικά συνταγής

1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 φλ. τσαγιού τριμμένη φέτα
1 φύλλο δάφνης
1 μεγάλο κολοκύθι
1 μεγάλη πατάτα
Αλατοπίπερο, Ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Σκίζουμε σε μια μεριά τις μελιτζάνες και με ένα κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό τους, προσέχοντας να μην τις τραυματίσουμε.

Ψιλοκόβουμε στη συνέχεια την ψίχα τους και τα κρεμμύδια. Καθαρίζουμε την πατάτα και το κολοκύθι και τα κόβουμε σε μέτρια κυβάκια. Τρίβουμε και τις δύο ντομάτες.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, το κολοκύθι και την πατάτα και σωτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε και τις ντομάτες που έχουμε τρίψει.

Προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι, αλατοπίπερο και δάφνη κι αφήνουμε να πάρει το μίγμα μας μια βράση.

Σε ένα μεγάλο πυρέξ έχουμε τοποθετήσει τις μελιτζάνες που έχουμε αδειάσει.

Γεμίζουμε το κενό τους με σάλτσα από το μίγμα μας και τριμμένη φέτα.

Το υπόλοιπο περιεχόμενο του αντικολλητικού τηγανιού, το αδειάζουμε γύρω γύρω από τις μελιτζάνες, μέσα στο πυρέξ.

Ψεκάζουμε με λίγο λαδάκι και προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού χλιαρό νερό.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μια ώρα.

Στην αρχή φροντίζουμε να έχουμε σκεπασμένο το ταψί μας, ώστε να ψηθούν και οι πατάτες που θέλουν περισσότερο χρόνο και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε για να πάρει χρώμα το φαγητό μας.

Σερβίρουμε το ιμάμ μπαϊλντί μας με φρέσκο ψωμάκι (ιδανικά φτιαγμένο από τα χεράκια μας –κι αν δεν ξέρετε πως, δοκιμάστε τη συνταγή για εύκολο ψωμί της Ελένης) και με ένα ποτηράκι λευκό, παγωμένο κρασί.

Σημείωση: Η πατάτα και το κολοκύθι είναι προαιρετικά φυσικά. Αν πρόκειται να φάνε παιδιά, η πατάτα είναι ισχυρό κίνητρο για να προτιμήσουν το φαγητό.

 

Διαβάστε την ιστορία του ονόματος του ιμάμ μπαϊλντί

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 4)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: 


Βρείτε τις συνταγές μας παντού

Διαδώστε: