Παραδοσιακή Φέτα και Μυζήθρα

Συνταγή από dimitris | Ενημερώθηκε στις 07/01/2022

Αυτή η συνταγή είναι ο παραδοσιακός τρόπος που φτιάχναν αυθεντική, χωριάτικη φέτα και μυζήθρα, παλιά στα χωριά. Αν έχετε όρεξη, και αν βρείτε πραγματική πιτιά, δοκιμάστε το!

Βράζουμε 10 κιλά γάλα πρόβειο και λίγο γιδινό  σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην γίνει τυρόγαλα.

Το αφήνουμε να κρυώσει (βάζουμε το δάχτυλο μέσα και μετράμε μέχρι το είκοσι, αν αντέξουμε κρύωσε, αν όχι το αφήνουμε κι άλλο!).

Διαλύουμε την πιτιά (ένα κομμάτι πριν από το  στομάχι του μικρού αρνιού, ζητήστε το από τον κρεωπώλη σας!) σιγά σιγά στο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα, σκεπάζουμε με πολλά ρούχα την κατσαρόλα γιατί το γάλα θέλει μεγάλη θερμοκρασία για να ζυμωθεί σε φέτα.

Μετά από κανά δύο ώρες θα έχει πήξει. Με ένα τρυπητό, βγάζουμε όλο το μείγμα και το ρίχνουμε σιγά σιγά σε ένα τούλι. Αυτό είναι η πρώτη φέτα.... Το δένουμε με μια κλωστή, το αφήνουμε κάπου κρεμασμένο να τρέχει το τυρόγαλο.

Αυτό το τυρόγαλο που τρέχει από το τούλι, το μαζεύουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να σιγοβράσει. Το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δούμε από πάνω να βγάλει μυζήθρα. Με ένα τρυπητό, βγάζουμε στρώσεις τυριού και τα βάζουμε σε άλλο τούλι (τσαντήλα) και το δένουμε ώστε να γίνεί ένα στρογγυλό. Το αφήνουμε κρεμασμένο.

Επιστρέφουμε στην πρώτη φέτα που είχαμε κρεμάσει στο πρώτο τούλι. Τη βγάζουμε από το τούλι, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια-φέτες (εξου και η ονομασία «φέτα»), και ρίχνουμε αλάτι χοντρό. Τα αφήνουμε έξω από το ψυγείο για αρκετή ώρα. Σε αυτό το σημείο, η φέτα μας είναι φαγώσιμη, αλλά όχι 100% έτοιμη.

Για να ωριμάσει η φέτα, κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια, τα βάζουμε μέσα σε ένα τενεκέ σε στρώσεις, ώστε να γεμίσει. Γεμίζουμε το υπόλοιπο με γάλα και σφραγίζουμε. Αφήνουμε να ωριμάσει για περίπου ένα μήνα. Η φέτα μας είναι έτοιμη.

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.8 (24 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας
Κατηγορία συνταγής
Βασικά υλικά

Οι νέες συνταγές μας