Ψητό κοτόπουλο με τζιντζιμπίρα και λαχανικά, γλασαρισμένο με σόγια και μέλι

Συνταγή από eleni | Ενημερώθηκε στις 23/10/2018

Το ψητό κοτόπουλο είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα φαγητά της ελληνικής οικογένειας, αφού το τρώνε μικροί και μεγάλοι. Εδώ θα δούμε μια αλλιώτικη συνταγή για ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με τζιντζιμπίρα, το οποίο γλασάρουμε με σάλτσα από σόγια και μέλι. Για συνοδευτικά μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε. Εμείς βάλαμε φυσικά πατάτες, πιπεριές, κρεμμυδάκια κλπ.

Υλικά συνταγής

1 κοτόπουλο ολόκληρο
Ενάμιση ποτήρι τζιντζιμπίρα
15 γρ. κόλιανδρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο 
Μισό κουταλάκι μπαχαρικά της αρεσκείας μας
90 γρ. μέλι 
50 ml σως σόγιας
1 κουταλάκι σησαμέλαιο 
αλάτι και πιπέρι
4 πατάτες 
2 ξερά κρεμμύδια λευκά
Μισό ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
1 πιπεριά κόκκινη 
1 πιπεριά κίτρινη 
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε και κόβουμε τον κόλιανδρο σε μεγάλα κομμάτια. 

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τον κόλιανδρο, μια κουταλιά ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά μας. 

Με το μείγμα αυτό, κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο μέσα κι έξω μέχρι να απλωθεί παντού. 

Σε ένα ταψί ή καλύτερα σε μια γάστρα που να κλείνει καλά, ρίχνουμε την τζιντζιμπίρα και από πάνω βάζουμε το κοτόπουλό μας. 

Σε ένα άλλο μπολ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Ανακατεύουμε το μέλι, τη σως σόγιας και τη μία κουταλιά σησαμέλαιου. 

Παράλληλα, καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες,  τις πιπεριές και τα κρεμμύδια. Από την πιπεριά τσίλι, βγάζουμε προσεκτικά τους σπόρους.

Κόβουμε σε μικρούς κύβους τα λαχανικά μας, δηλαδή τις πατάτες, τα ξερά κρεμμύδια και τις πιπεριές. Το φρέσκο κρεμμυδάκι το κόβουμε σε λίγο πιο χοντρές ροδέλες όπως επίσης και την πιπεριά τσίλι. 

Βάζουμε στη γάστρα μας τα λαχανικά γύρω από το κοτόπουλο.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στα λαχανικά και περιχύνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο. 

Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Τότε, γλασάρουμε το κοτόπουλο με το μισό γλάσο σόγιας που φτιάξαμε πριν. 

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά και έπειτα αφού έχει αρχίσει να παίρνει ωραίο χρώμα, γλασάρουμε ξανά με το υπόλοιπο γλάσο σόγιας. 

Αφήνουμε το κοτόπουλο να ψηθεί για ακόμα 20-30 λεπτά ανάλογα και το πόσο ψημένο το θέλουμε. 

Επειτα βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και αφήνουμε το κοτόπουλο να να "ξεκουραστεί" για 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα. 

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε πάνω στο κοτόπουλο και 1 κουταλάκι ψημένο σουσάμι!

Το ψητό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, κρεμμύδια και πιπεριές και το φανταστικό γλάσο σόγιας-μελιού είναι έτοιμο. Καλή όρεξη!

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα σας μείνει αξέχαστη!

 

Συμβουλές

  • Δοκιμάστε να ψήσετε το κοτόπουλο σας στις γάστρες Νέα Ούλτρα Πλας της Tupperware και θα με θυμηθείτε!
  • Υπάρχει λόγος που αφήνουμε το κοτόπουλο να "ξεκουραστεί" πριν το σερβίρισμα. Λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει στη γάστρα, συνεχίζει να ψήνεται!
Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.8 (18 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας