Η δίαιτα που κρατάει τους διάσημους αθλητές στην κορυφή

Η επιστήμη έχει κατασταλάξει στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 2.800 και 2.300 θερμίδες αντίστοιχα κάθε ημέρα προκειμένου να έχουν την ενέργεια που απαιτείται, ενώ θεωρείται παράλληλα δεδομένο ότι και τα δύο φύλα πρέπει να ασκούνται μισή ώρα ημερησίως. Τα νούμερα αυτά, ωστόσο, αφορούν τους… κοινούς θνητούς, καθώς για τους αθλητές παγκόσμιας κλάσης δεν φτάνουν ούτε για… ζήτω!

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή υπό το πρίσμα της εκγύμνασης των κορυφαίων αθλητών μίας μεγάλης γκάμας διαφορετικών αθλημάτων, από το ποδόσφαιρο μέχρι την πυγμαχία, είναι εξαιρετικά απαιτητική. Μέσα από συνεντεύξεις, μετρήσεις, στατιστικές και στενή παρακολούθηση της καθημερινότητας των αθλητών, τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι εντυπωσιακά.

Από τον Άντι Μάρεϊ που χρειάζεται 5.500 θερμίδες την ημέρα, έως τον Κόνορ Μακγκρέγκορ με τις οκτώ ώρες προπόνησης καθημερινά κι από τον Αρλί Σαμπάν που απαιτεί διαύγεια πνεύματος μέχρι τη λιτοδίαιτη Ρόντα Ρουσέι, υπάρχουν τεράστιες διακυμάνσεις!

Ο Γιουσέιν Μπολτ για παράδειγμα γυμναζόταν 3,5 ώρες την ημέρα και χρειαζόταν 5.500 θερμίδες για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις. Ο παγκόσμιος ρέκορντμαν των 100 και των 200 μέτρων λατρεύει τα chicken nuggets και τις φτερούγες κοτόπουλου, φαγητό που κατανάλωνε κάθε πρωί πριν πατήσει το πόδι του στα κουλουάρ του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνου, στους Αγώνες του 2012! Η δίαιτά του αποτελείτο από 60% πρωτεΐνη, 30% υδατάνθρακες και 10% λίπη.

Ο Αρλί Σαμπάν που διαπρέπει στα παιχνίδια με τράπουλα δεν έχει ανάγκη από την έκρηξη ενός σπρίντερ ή την ενέργεια ενός μαραθωνοδρόμου, αλλά το άθλημά του απαιτεί νοητική εγρήγορση και διαύγεια για δύσκολες αποφάσεις. Πριν τους αγώνες αποφεύγει τις περίπλοκες συνταγές και προτιμάει «καθαρές» τροφές, πλούσιες σε υδατάνθρακες. Φροντίζει να προετοιμάζει μόνος τα γεύματά του, καθώς εκτός από το τελικό αποτέλεσμα που φαίνεται στο σώμα του όταν τα καταναλώνει, αποτελεί κι έναν ξεχωριστό τρόπο για να «καθαρίζει» το μυαλό του και να διατηρείται προσηλωμένος πριν από τις μαραθώνιες αναμετρήσεις στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα.

Το… στατικό παιχνίδι του Σαμπάν αποτελεί βέβαια το αντίθετο του Κόνορ Μακγκρέγκορ, ο οποίος με 8 ώρες προπόνηση ημερησίως είναι αδύνατον να παραμείνει αδρανής! Ο πρωταθλητής του MMA είναι, όμως, πολύ προσεκτικός στις θερμίδες που καταναλώνει. Δεν ξεπερνάει τις 3.200 καθημερινά, αλλά ρίχνει τεράστιο βάρος στα υγρά. Το πρώτο πράγμα που ο Μακγκρέγκορ κάνει το πρωί είναι να καταναλώσει νερό, ενώ λατρεύει το νερό καρύδας και αποφεύγει όλα τα ενεργειακά ποτά.

Τεράστιες ποσότητες θερμίδων κατανάλωνε επίσης ο Άντι Μάρεϊ. Ο πρώην τενίστας σε μία φυσιολογική ημέρα χρειαζόταν 5.500 θερμίδες και γυμναζόταν 5,5 ώρες! Μούσλι, αυγά, μπέικον, φασόλια αποτελούσε το πρωινό του, ενώ ένα smoothie φρούτων, πρωτεΐνη και λαχανικά βρίσκονταν πάντοτε στο μενού του για το μεσημεριανό. Το δείπνο του περιλάμβανε σούπες, θαλασσινά ή συνδυασμό διαφόρων ειδών σαλάτας με κοτόπουλο, πατάτες και λαχανικά.

Η συνάδελφός του, Βένους Γουίλιαμς, ξεπερνάει σε θερμίδες τον Μακγκρέγκορ, αφού χρειάζεται ημερησίως 3.500 για να ανταπεξέλθει στις 4,5 ώρες προπόνησης! Πράσινοι χυμοί, smoothie πρωτεΐνης, φρούτα, γκρανόλα ή ομελέτα αποτελούν τις επιλογές για το πρωινό της. Η αμερικανίδα σούπερ σταρ δεν είναι vegan, όμως επιλέγει αυτή τη διατροφή για το μεσημεριανό της. Σε αντίθετη περίπτωση καταναλώνει θαλασσινά, ρύζι ή φασόλια. Τα σνακ είναι πολλά στη διάρκεια της ημέρας, με τους ξηρούς καρπούς να αποτελούν βασική επιλογή, ενώ το βράδυ προσθέτει στα γεύματά της πολλές σαλάτες και κοτόπουλο.

Ο Γουέιν Ρούνεϊ δεν συνεχίζει πια να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο, όμως η διατροφή του είναι εκείνη που τον βοηθάει να διατηρείται ανταγωνιστικός μέσα στο γήπεδο. Με 6 ώρες προπόνησης την ημέρα χρειάζεται πάνω από 4.500 θερμίδες ημερησίως προκειμένου να αντεπεξέλθει. Είναι αλήθεια ότι έχει την πολυτέλεια για «ατασθαλίες», όπως τα αγαπημένα του δημητριακά με σοκολάτα τα πρωινά πριν από τους αγώνες, αλλά πάντοτε υπό την επιτήρηση των διατροφολόγων της εκάστοτε ομάδας του και χωρίς να το παρακάνει.

Τέλος, σε απόλυτους αριθμούς η Ρόντα Ρουσέι είναι εκείνη που πλησιάζει περισσότερο από κάθε άλλον στις πραγματικές ανάγκες ενός μέσου ανθρώπου. Με 2.700 θερμίδες για μία ημέρα που απαιτεί 6 ώρες προπόνησης, το μεγάλο αστέρι του UFC εξηγεί ότι ακολουθεί τη δίαιτα Dolce. Πρόκειται για μία διατροφή που περιλαμβάνει συστατικά πλούσια σε στοιχεία τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας και βοηθούν την αποθεραπεία. Εξηγεί ότι δεν μετράει τις θερμίδες της, αλλά είναι αρκετά προσεκτική στην κατανάλωση τροφών. Τσάι και καφές για πρωινό, αβγά με ψωμί για μεσημεριανό, γαλοπούλα για βραδινό και στραγγιστό γιαούρτι για επιδόρπιο αποτελεί ένα τυπικό ημερήσιο πλάνο γεύματος για εκείνη.

Εικόνα: Pexels

Οι νέες συνταγές μας