Ο απόλυτος οδηγός για να φτιάξουμε την τέλεια γαλοπούλα!

Η γαλοπούλα έχει γίνει το κύριο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι μας. Θέλουμε λοιπόν μια γαλοπούλα με ωραία γεύση και εμφάνιση. Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές κάνουμε το πρώτο βήμα προς την επιτυχία.

Πόση γαλοπούλα χρειαζόμαστε;

Περίπου μισό κιλό για κάθε άτομο που θα υπάρχει στο τραπέζι.

Πως ξεπαγώνουμε μια γαλοπούλα;

Ποτέ δεν ξεπαγώνουμε τη γαλοπούλα απλώς αφήνοντας τη έξω από το ψυγείο γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μολύνσεως. Την ξεπαγώνουμε πάντα αφήνοντας τη μέσα στο ψυγείο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει έως και 4 μέρες, γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε (περίπου 10 ώρες για κάθε κιλό γαλοπούλας). Αν θέλουμε να την ξεπαγώσουμε λίγο πιο γρήγορα, μπορούμε να την ξεπαγώσουμε αφήνοντας την έξω από το ψυγείο, με τον εξής τρόπο:

  • Βάζουμε τη γαλοπούλα (στη συσκευασία της μέσα) μέσα σε ένα νεροχύτη και τη σκεπάζουμε με κρύο νερό.
  • Αλλάζουμε το νερό κάθε μισή ώρα για να διατηρείται η θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο χρειάζεται περίπου 1 ώρα για κάθε κιλό γαλοπούλας.

Τι γίνεται με τη γέμιση;

Για τη γέμιση έχουμε δύο επιλογές: μπορούμε να γεμίσουμε τη γαλοπούλα ή να μαγειρέψου,ε τη γέμιση ξεχωριστά. Τι είναι καλύτερο; Αρκετοί σεφ σήμερα υποστηρίζουν πως η γέμιση πρέπει να μαγειρεύεται ξεχωριστά για τους εξής λόγους:

1. Η γέμιση μέσα στη γαλοπούλα δεν ψήνεται ομοιόμορφα.

2. Η γαλοπούλα που δεν έχει γεμιστεί, ψήνεται πιο γρήγορα κι έτσι μένει πιο ζουμερή.Η απόφαση είναι δική μας.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μπορούμε να φτιάξουμε τη γέμιση αρκετές μέρες πριν, να την βάλουμε στην κατάψυξη και να την ξεπαγώσουμε αφήνοντας τη στο ψυγείο όλη τη νύχτα πριν το μαγείρεμα. Έτσι θα γλιτώσουμε και αρκετό χρόνο από τις προετοιμασίες.

Εάν αποφασίσουμε να γεμίσουμε τη γαλοπούλα:

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα πάντα αμέσως πριν την ψήσουμε.  Αν την αφήσουμε μέσα στην ωμή γαλοπούλα υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Ακόμα και όταν ψηθεί, δεν πρέπει να μείνει για πολλές ώρες μέσα στη γαλοπούλα .

Μέθοδος γέμισης:

α) Βάζουμε τη γέμιση στην κοιλότητα του λαιμού και στην κοιλιά. Προσοχή να μη βάλουμε πάρα πολύ γέμιση στριμωχτά, γιατί η γέμιση θα φουσκώσει και θα σκίσει το δέρμα της γαλοπούλας. Γυρίζουμε το δέρμα που περισσεύει προς τα πάνω και το ράβουμε.

β) Μπορούμε να βάλουμε τη γέμιση ανάμεσα στο δέρμα της γαλοπούλας και το κρέας της. Βάζουμε το χέρι μας κάτω από το δέρμα του στήθους και των ποδιών και το χωρίζουμε από το κρέας. Τοποθετούμε εκεί τη γέμιση. Έτσι θα έχουμε και καλοψημένη γέμιση και πιο ζουμερή γαλοπούλα.

Έξτρα γέμιση, τη μαγειρεύουμε ξεχωριστά σε κατσαρολίτσα.

Πόση γέμιση χρειαζόμαστε;

Αν πρόκειται απλώς να γεμίσουμε τη γαλοπούλα, τότε 1 φλιτζάνι γέμισης για κάθε κιλό γαλοπούλας είναι αρκετό. Αν πρόκειται να την μαγειρέψουμε ξεχωριστά (και αν μάλιστα η  γέμιση είναι αγαπητή σε όλους και θέλουμε ποσότητα), τότε φτιάχνουμε τουλάχιστον 2 φλιτζάνια για κάθε κιλό.

Προετοιμασία της γαλοπούλας

Καθαρισμός:

  • Αφαιρούμε τα συκωτάκια και λοιπά εντόσθια που υπάρχουν συνήθως σε σακουλάκι, στην κοιλότητα του λαιμού (εφόσον έχουμε αγοράσει κατεψυγμένη γαλοπούλα), καθώς και το κομμάτι του λαιμού.
  • Πλένουμε τα εντόσθια και το λαιμο κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
  • Τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε στην άκρη για χρήση αργότερα.

Μαρινάρισμα:

Το στήθος  και το μπούτι της γαλοπούλας χρειάζονται συνήθως διαφορετικές θερμοκρασίες και χρόνο ψησίματος.

Ένας τρόπος για να παρακάμψουμε αυτή τη δυσκολία είναι να αφήσουμε τη γαλοπούλα μας όλο το βράδυ μέσα σε άλμη. Έτσι η γαλοπούλα θα ψηθεί ομοιόμορφα, πιο γρήγορα και θα είναι ζουμερή.  Δείτε την συνταγή της μαρινάτας αλατόνερου.

Αφού τη βγάλουμε από την άλμη, την ξεπλένουμε και την σκουπίζουμε καλά, της βάζουμε τα μπαχαρικά της ανάλογα με τη συνταγή μας.

Η γαλοπούλα είναι έτοιμη για ψήσιμο!

Δείτε τις συνταγές μας για γαλοπούλα 

Οι νέες συνταγές μας