Υλικά Συνταγής
Το μαρινάρισμα της γαλοπούλας είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο. Στο αλατόνερο κρέας της γίνεται πιο νόστιμο, ζουμερό και επίσης μαγειρεύεται και πιο γρήγορα. Αν θέλουμε για έξτρα νοστιμιά, προσθέτουμε τα αρώματα και τα μπαχαρικά. Η συνταγή είναι για 5 λίτρα, αρκετά για μια γαλοπούλα 6-7 κιλών.
Υλικά συνταγής
- 5 λίτ. νερό
- 2 φλ. αλάτι
- 1 φλ. ζάχαρη, καστανή
- Μισό φλ. πιπέρι, χοντροσπασμένο (προαιρετικά)
- 1 κ.γλ. θυμάρι (προαιρετικά)
- 14 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
- 12 κόκκοι μπαχάρι, χοντροσπασμένο (προαιρετικά)
- 4 φύλλα δάφνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά βάζουμε σε μια κατσαρόλα το αλάτι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά (εφόσον θέλουμε), προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σε ένα κουβά που να χωράει ολόκληρη τη γαλοπούλα μας και προσθέτουμε άλλα 4 μισή λίτρα κρύο νερό.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά βάζουμε μέσα τη γαλοπούλα.
Βάζουμε πάνω της ένα πιάτο ή το καπάκι μιας κατσαρόλας και κάποια βάρη ώστε να κρατηθεί η γαλοπούλα πλήρως σκεπασμένη.
Τέλος, σκεπάζουμε τον κουβά με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να μαριναριστεί για 1 νύχτα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Η μαρινάτα για τη γαλοπούλα μας είναι έτοιμη.
Καλή επιτυχία!
Συμβουλές
- Προτού ψήσουμε τη γαλοπούλα, την ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας μέσα και έξω πολύ καλά.
- Η γαλοπούλα πρέπει να είναι πλήρως ξεπαγωμένη πριν τη βάλουμε μέσα στη μαρινάτα.
Άλλες συνταγές
- Η πιο ζουμερή ψητή γαλοπούλα, γεμιστή με τυρί, μπέικον και πιπεριές!
- Γαλοπούλα στη γάστρα με κάστανα και δαμάσκηνα
- Γιορτινή γαλοπούλα με πατάτες
- Γιορτινή γαλοπούλα με ξινόμηλα
- Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα, ζουμερή και νόστιμη
- Πεντανόστιμη γαλοπούλα με ελιές