Εύκολες τηγανητές πατάτες στον φούρνο, πολύ τραγανές!

Συνταγή από eleni | Ενημερώθηκε στις 24/03/2022

Οι τηγανητές πατάτες είναι μια από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές για μικρούς και μεγάλους, όμως το τηγανισμένο λάδι που έχουν απορροφήσει στο τηγάνισμα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε τραγανές τηγανιτές πατάτες στον... φούρνο. Γίνεται; Κι όμως γίνεται, να ψήσουμε τις πατάτες μας στον φούρνο και το αποτέλεσμα να είναι ακόμα καλύτερο. Δείτε πως.

Για τραγανές πατάτες, λοιπόν, καθαρίζουμε πρώτα τις πατάτες μας και τις κόβουμε όλες στο ίδιο περίπου μέγεθος. Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190-200 βαθμούς.

Επειτα βάζουμε τις πατάτες σε νερό για 5 λεπτά, τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε προτού τις μαγειρέψουμε. Η διαδικασία αυτή γίνεται για να βγάλουμε μέσα από την πατάτα περισσότερο άμυλο στην επιφάνεια της. Γιατί; Διότι το άμυλο κάνει την πατάτα να έχει μια πιο τραγανή υφή, ακριβώς όπως την θέλουμε δηλαδή!

Στη συνέχεια, με ένα πινέλο αλείφουμε τις πατάτες μας με ελαιόλαδο και τις απλώνουμε ομοιόμορφα σε ένα φύλλο ψησίματος -- δοκιμάστε το φύλλο σιλικόνης της Tupperware και θα με θυμηθείτε!

Ψήνουμε τις πατάτες μας στο προθερμασμένο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία αλλά κάτω από τους 200 βαθμούς. Γιατί; Διότι το παρθένο ελαιόλαδο έχει σημείο καπνού στους 199 βαθμους (δείτε παρακάτω τι είναι το σημείο καπνού).

Ανάλογα με τον φούρνο μας και το μέγεθος που έχουμε κόψει τις πατάτες, θα χρειαστεί να τις ψήσουμε από 20 έως 40 λεπτά. Τις παρακολουθούμε όμως και μόλις αρχίσουν να παίρνουν το χρυσοκίτρινο χρώμα που όλοι γνωρίζουμε, τις δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι για να δούμε αν έχουν μαλακώσει.

Μόλις μαλακώσουν αρκετά, τις βγάζουμε  από τον φούρνο, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και εδώ έρχεται το μυστικό. Ξαναβάζουμε τις πατάτες στον φούρνο να ψηθούν στην ίδια θερμοκρασία για 10 λεπτά. Σκοπός είναι να να πάρουν οι πατάτες μας πιο πλούσια απόχρωση. Ύστερα τις βγάζουμε, τις αλατίζουμε (δοκιμάστε το χοντρό αλάτι) και αν θέλουμε ρίχνουμε ρίγανη ή θυμάρι.

Οι πατάτες μας ψήθηκαν στο φούρνο αλλά είναι καλύτερες κι από τις τηγανητές. Και είναι πιο υγιεινές μια και δεν έχουν τόσο λάδι μέσα τους όσο οι τηγανητές! Όπως θα δείτε το διπλό ψήσιμο της πατάτας και το γεγονός ότι τις αφήσαμε να κρυώνουν ενδιάμεσα τις έκανε πολύ τραγανές, περισσότερο και από τις κλασικές τηγανητές πατάτες!

Καλή όρεξη!

 

Συμβουλές για γευστικές πατάτες

  • Δοκιμάστε τις πατάτες με πάπρικα (γλυκό πιπέρι). Ανεπανάληπτη γεύση!
  • Εννοείται ότι βάζουμε στις  πατάτες μας μόνο ελαιόλαδο. Τα υπόλοιπα λάδια μπορεί να καπνίζουν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες, όμως δεν αντέχουν τόσο όσο το ελαιόλαδο, ούτε έχουν την πλούσια γεύση του ούτε τις θρεπτικές ουσίες του ελαιόλαδου. Τι ίδιο ισχύει και όταν τηγανίζουμε τις πατάτες.
  • Για ομοιόμορφα κομμένες πατάτες, μπορείτε να δοκιμάσετε τον πολυκόπτη της Tupperware.

 

Τι είναι το σημείο καπνού;

Τα έλαια και όλα τα λίπη είναι ουσίες που έχουν φυσικές ιδιότητες οι οποίες τα χαρακτηρίζουν, για παράδειγμα για την αντοχή τους στη χρήση και τη θέρμανσή. Μια τέτοια φυσική ιδιότητα είναι το σημείο καπνού, που ορίζεται ως η θερμοκρασία στην οποία μία λιπαρή ύλη αρχίζει να «καπνίζει». Το παρθένο ελαιόλαδο έχει σημείο καπνού τους 199 βαθμούς Κελσίου, πολύ χαμηλότερο από άλλα λάδια. Π.χ. το αραβοσιτέλαιο καπνίζει ψηλότερα στους 227 βαθμούς, το σογιέλαιο στους 256 βαθμούς και βαμβακέλαιο στους 235ο C. Σε αντίθεση με τα σπορέλαια όμως, το πλεονέκτημα του ελαιόλαδου είναι ότι το σημείο καπνού του είναι μικρότερο από την θερμοκρασία στην οποία αλλοιώνεται. Το ελαιόλαδο αλλοιώνεται στους 230 βαθμούς ενώ τα σπορέλαια αλλοιώνονται ήδη στους 180 βαθμούς, δηλαδή κάτω από το σημείο καπνού τους. Οπότε για να μην καπνίσει το ελαιόλαδο μας και μας γεμίσει την κουζίνα με καπνούς και το φάμε αλλοιωμένο, δεν το θερμαίνουμε ποτέ πάνω από τους 190-200 βαθμούς Κελσίου. Δείτε περισσότερα για το ποιο είναι το κατάλληλο λάδι για τηγάνισμα και γιατί.

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.4 (18 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας
Βασικά υλικά

Οι νέες συνταγές μας