Μπουγιαμπέσα, η νηστίσιμη Γαλλική ψαρόσουπα!

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 21/03/2023

Η µπουγιαµπέσα είναι η διασηµότερη Γαλλική ψαρόσουπα και είναι συνυφασµένη µε τη νότια Γαλλία και πιο συγκεκριµένα µε τη Μασσαλία. Φτιάχνεται εύκολα και προσφέρει μοναδική γεύση. Συνοδέψτε την με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και θα έχετε πετύχει το τέλειο γεύμα!

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. μέτριες γαρίδες, ωμές
  • 30 μύδια
  • 400 γρ. σκάλοπς
  • 200 γρ. καλαμαράκια, σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 βολβός φινόκιο, σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1.200 γρ. ζωμός λαχανικών
  • Λίγοι στήμονες σαφράν
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μπουκέ γκαρνί (ματσάκι με μυρωδικά της αρεσκείας σας πχ μαιντανός, θυμάρι, ρίγανη, κόλιανδρος)
  • 5 εκ. λωρίδα από φλούδα πορτοκάλι
  • 1 κ.σ μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το μαύρο νευράκι που βρίσκεται στη ράχη τους.

Τρίβουμε με σκληρή βούρτσα τα μύδια και βγάζουμε ή κόβουμε τα «γένια» τους.

Πετάμε όσα μύδια είναι σπασμένα ή ανοιγμένα.

Στη συνέχεια αφαιρούμε από τα σκάλοπς ίνες που θα βρούμε στα φρέσκα, χωρίς να αφαιρέσουμε τα αυγά τους (αυτό δεν ισχύει για τα έτοιμα κατεψυγμένα σκάλοπς).

Βάζουμε όλα τα θαλασσινά σε πιατέλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο, ώσπου να τα χρησιμοποιήσουμε.

Έπειτα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και τηγανίζουμε το φινόκιο και το κρεμμύδι για 5 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε για 3 λεπτά.

Ρίχνουμε μέσα τον ζωμό, λίγο σαφράν, το φύλλο δάφνης, το μπουκέ γκαρνί και το πορτοκάλι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και κατόπιν ρίχνουμε τα θαλασσινά.

Σιγοβράζουμε για 4 με 5 λεπτά ή ώσπου να ανοίξουν τα μύδια.

Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν.

Βγάζουμε και πετάμε το μπουκέ γκαρνί και το πορτοκάλι.

Τέλος αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται, μοιράζουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
 
Η μπουγιαμπέσα είναι έτοιμη.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Για έξτρα νοστιμιά, προσθέτουμε και λίγο καρότο στη σούπα μας.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (2 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας