Ανοιχτή μηλόπιτα, τραγανή και ζουμερή!

Υλικά συνταγής
Ανοιχτή μηλόπιτα, τραγανή και ζουμερή!

Μια συνταγή που υπόσχεται γλυκιά απόλαυση. Ανοιχτή μηλόπιτα, τραγανή και ζουμερή! Εντυπωσιάζει και μόνο από την εμφάνιση. Η συνταγή, είναι για 1 ταψάκι 26 εκατοστών. Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε!

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι (1 μισή φλ. περίπου)
  • 100 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κ.σ. γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κομπόστα

  • 1 κιλό μήλα
  • 250 γρ. ζάχαρη (1 1/4 φλ. περίπου)
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. σταφίδες
  • 6 κ.σ. ρούμι
  • Κανέλα

Για την τάρτα

  • 3-4 μήλα (ανάλογα το μέγεθος)
  • Κανέλα
  • 2-3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα απ’ όλα, φτιάχνουμε τη ζύμη μας.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και την άχνη ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και το βούτυρο, ζυμώνουμε, καλύπτουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Στην συνέχεια, φτιάχνουμε την κομπόστα.

Μουσκεύουμε τις σταφίδες στο ρούμι.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα, μετά τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.

Βράζουμε, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Όταν η κομπόστα δέσει και πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα, προσθέτουμε το βούτυρο, την κανέλα, τις σταφίδες στραγγισμένες και ανακατεύουμε.

Κατόπιν, προχωράμε στην τάρτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Αδειάζουμε το χυμό λεμονιού σε μια λεκάνη με νερό.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φετίτσες (χρησιμοποιούμε το "μαντολίνο" εάν έχουμε).

Έπειτα, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα της τάρτας.

Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη και σχηματίζουμε ένα δίσκο μεγαλύτερης διαμέτρου από τη διάμετρο της φόρμας και πάχους 2-3 χιλιοστών.

Καλύπτουμε με τη ζύμη, τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας.

Τρυπάμε τον πάτο με ένα πιρούνι, για να μη φουσκώσει.

Ψήνουμε για 7 με 10 λεπτά, ώσπου να σταθεροποιηθεί η ζύμη και να πάρει ένα ξανθό χρώμα.

Αδειάζουμε πάνω στη ζύμη την κομπόστα των μήλων, στρώνουμε ομοιογενώς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Μετά, βάζουμε όμορφα τις φετίτσες του μήλου από πάνω και ψήνουμε για άλλα 8 με 12 λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα τα μήλα.

Τέλος, αδειάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαρμελάδα μαζί με μερικές κουταλιές σούπας νερό, ανακατεύουμε και βράζουμε για 1 με 2 λεπτά.

Αφού κρυώσει λίγο η μαρμελάδα, αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια της τάρτας.

Η μηλόπιτα μας είναι έτοιμη.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Για έξτρα γεύση, μπορούμε να πασπαλίσουμε τα τοιχώματα της τάρτας με άχνη.

Δείτε και αυτές τις συνταγές για μηλόπιτα

 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 2)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: