Φάβα Σαντορίνης, η κλασική εύκολη συνταγή

Συνταγή από eleni | Ενημερώθηκε στις 19/12/2023

Η φάβα είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αν και παρόμοιες συνταγές υπάρχουν σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα την παράγουμε από το όσπριο λαθούρι, αλλά σε άλλες χώρες την φτιάχνουν και από  αποξηραμένους και ξεφλουδισμένους και σπόρους αρακά. Ονομαστή είναι η φάβα Σαντορίνης. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή είναι πολύ εύκολη. Δείτε πως γίνεται.

Υλικά Συνταγής

  • 500 γρ. φάβα
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 2 κρεμμύδια

Υλικά για γαρνίρισμα

  • λίγο λάδι
  • Χυμό λεμονιού
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση Συνταγής

Αρχικά ξεπλένουμε καλά τη φάβα. Τουλάχιστον 2-3 φορές.

Βάζουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Προσοχή: το νερό πρέπει να καλύψει όλη τη φάβα 2 φορές. Εναλλακτικά υπολογίστε 5 κούπες νερό.

Κατά τη διάρκεια του βρασμού της φάβας, ανακατεύουμε τακτικά και την παρακολουθούμε γιατί η φάβα έχει τη συνήθεια να αφρίζει και φουσκώνει. Αν δεν προσέξουμε πολύ εύκολα θα κάνουμε την κουζίνα μας χάλια!

Μόλις πάρει βράση, περίπου στα 20-30 λεπτά δηλαδή, με ένα τρυπητό την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα κρεμμύδια.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα να βράσει εκεί για μία με μιάμιση ώρα, μέχρι μαλακώσει καλά και το μείγμα να χυλώσει και να πήξει.

Τέλος, όπως είναι η φάβα μες στην κατσαρόλα μαζί με τα κρυμμύδια, χρησιμοποιούμε το μούλτι για να κάνουμε την φάβα μας να είναι ο γνωστός κίτρινος και λείος πουρές που όλοι λατρεύουμε.

Σερβίρουμε τη φάβα μας με ελαιόλαδο, λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο μαϊντανό ή λίγη ρίγανη ή θυμάρι.

Τα μυστικά της φάβας

  • Για να μην φουσκώνει πολύ η φάβα όταν βράζει, προσθέτουμε λάδι την ώρα που φουσκώνει η φάβα. Το λάδι καταστέλλει (για λίγο) το φούσκωμα.
  • Η διαφορά της δικής μας κίτρινης φάβας από την φάβα που φτιάχνουν σε άλλες χώρες είναι ότι στο εξωτερικό η φάβα είναι συνήθως μια σούπα που φτιάχνεται από πολτοποιημένα και αποφλοιωμένα μπιζέλια αρακά. Στην χώρα μας την τρώμε συνήθως ως ορεκτικό.
  • Στο μαγαζιά θα βρούμε τόσο πράσινη όσο και κίτρινη ποικιλία φάβας, ανάλογα με την ποικιλία των καρπών. Συνήθως η πράσινη φάβα φτιάχνεται από αρακά.
  • Η φάβα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι χαμηλή σε λιπαρά, περιέχει μόνο ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες!
Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.5 (218 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας
Βασικά υλικά

Θεοδώρα (χωρίς επαλήθευση)

πριν από 3 έτη 10 μήνες

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή και όλες τις πληροφορίες! Σε αντίθεση με άλλες συνταγές βλέπω δεν αφήνετε τη φάβα μισή ώρα στο νερό να φουσκώσει πριν το βράσιμο. Εγώ που την εία μουλιάσει από το βράδυ έπρεπε να είχα αφαιρέσει λίγη ποσότητα νερού που από κεκτημένη ταχύτητα δεν έκανα. Κανένα πρόβλημα όμως: αφαίρεσα ζουμί πριν το άλεσμα και το φύλαξα σε μία κούπα μήπως το χρησιμοποιήσω αλλού.

Οι νέες συνταγές μας