Γεμιστά με κιμά, η απόλυτη ελληνική συνταγή

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 27/07/2023

Η απόλυτη Ελληνική συνταγή του καλοκαιριού και όχι μόνο. Νόστιμα γεμιστά με κιμά. Μοναδική γεύση και συνδυασμοί που θα σας καταπλήξουν. Απολαύστε τα κάθε εποχή!

Υλικά συνταγής

  • 700 γρ. κιμά
  • 4 ντομάτες, μέτριες
  • 4 πιπεριές, μέτριες  
  • 4 μελιτζάνες, μέτριες  
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας  
  • Μισό κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κούπα ρύζι Καρολίνα
  • Μισή κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 κ.γλ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 4 πατάτες, μεγάλες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, πλένουμε και σκουπίζουμε τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.

Κόβουμε οριζόντια μία φέτα από το επάνω μέρος κάθε ντομάτας και αδειάζουμε με κουταλάκι από το εσωτερικό, όσο περισσότερο μπορούμε προσέχοντας να μη τις τρυπήσουμε.

Στην συνέχεια, πασπαλίζουμε το άνοιγμα κάθε ντομάτας με λίγο αλάτι και τις βάζουμε ανάποδα σε σουρωτήρι, να στραγγίσουν.

Κόβουμε με τον ίδιο τρόπο τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους.

Το ίδιο κάνουμε και με τις μελιτζάνες, περνώντας τες με αλάτι και αφήνοντάς τες να στραγγίσουν τα υγρά και η πικράδα τους.

Κρατάμε την εσωτερική ψίχα τους σε μια λεκάνη με κρύο νερό και μια κουταλιά λεμόνι η ξύδι, και καθαρίζουμε όσο περισσότερο δυνατόν τα σπόρια τους.

Το εσωτερικό που αφαιρέσαμε από τις ντομάτες το περνάμε στο μπλέντερ να γίνει πολτός, μαζί με την ζάχαρη και τον ντοματοπελτέ.  

Έπειτα, στραγγίζουμε την ψίχα της μελιτζάνας και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, κιμά, την ψιλοκομμένη μελιτζάνα και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 6 με 8 λεπτά περίπου.  

Ρίχνουμε μέσα το μισό πολτό της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, να συμπυκνωθεί η σάλτσα για 15 λεπτά.

Μετά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά κι ανακατεύουμε το ρύζι, το μαϊντανό, την φέτα και το δυόσμο.

Γεμίζουμε με το μίγμα αυτό τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, τις αραδιάζουμε σε μεγάλο πυρέξ ή ταψί και τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.

Έπειτα, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα  μπολ με λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη και λίγο χυμό λεμονιού, τις ανακατεύουμε και τις τοποθετούμε ανάμεσα στα γεμιστά. 

Περιχύνουμε τα γεμιστά μας και τις πατάτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον πολτό ντομάτας που κρατήσαμε, και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τέλος, ψήνουμε τα γεμιστά μας στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου, η ώσπου να μείνει με ελάχιστη σάλτσα και να ροδίσουν.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Σερβίρουμε τα γεμιστά μας ζεστά, με φέτα και άσπρο Ελληνικό κρασί.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (15 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας