Υλικά Συνταγής
H συνταγή που θα απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή τη γαλοπούλα με διαφορετική γέμιση και θα μας θυμηθείτε. Άκρως γευστική και μυρωδάτη. Θα ξετρελάνετε τους πάντες!
Υλικά συνταγής
- 1 γαλοπούλα (4μισή - 5 κιλά)
- Ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 400 γρ. ντοματούλες λιαστές, ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο ή μόνο τα φυλλαράκια του (1 κουταλιά)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. πράσινο πιπέρι σε σπόρους
- 2 σκ. σκόρδο λιωμένες
- 250 γρ. τρίμματα από φρέσκο ψωμί
- 1 κ.σ. LURPAK SOFT ανάλατο
- 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και τηγανίζουμε τχ κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 με 3 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν.
Βγάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μπολ ανακατεύουμε τις ντοματούλες, το δεντρολίβανο, το πιπέρι και τα τρίμματα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα χτυπημένα αυγά.
Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε.
Κατόπιν αφαιρούμε τα εντόσθια από τη γαλοπούλα και τα κρατάμε στην άκρη.
Χρησιμοποιούμε το μίγμα της γέμισης για να βάλουμε το μισό στο άνοιγμα του λαιμού και το υπόλοιπο στο άνοιγμα της κοιλιάς.
Έπειτα ενώνουμε τα πόδια της γαλοπούλας με σπάγκο (για να μη χάσει το σχήμα της) και τη βάζουμε σε μεγάλο ταψί.
Την αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο απ' όλες τις πλευρές και την πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο.
Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε ανάλογα με το βάρος της.
Την αλείφουμε συχνά με τους χυμούς της κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να μην ξεραθεί.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο 15 με 20 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος.
Αδειάζουμε τους χυμούς ψησίματος σε κατσαρολάκι για να τους χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα.
Τέλος κόβουμε τη γαλοπούλα σε φέτες και σερβίρουμε.
Η γαλοπούλα μας είναι έτοιμη.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Συμβουλές
- Συνοδεύουμε τη γαλοπούλα με πατατούλες ψητές ή ρύζι.
- Για να βεβαιωθούμε ότι η γαλοπούλα έχει ψηθεί, βυθίζουμε μεταλλικό σουβλάκι στο πιο χοντρό κομμάτι από το μπούτι. Αν οι χυμοί βγουν διαφανείς, η γαλοπούλα είναι έτοιμη. Αν βγουν ροζέ, τότε την σκεπάζουμε πάλι με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε 10 με 15 λεπτά ακόμα.
Δείτε και αυτές τις συνταγές για γαλοπούλα
- Γαλοπούλα γεμιστή με δαμάσκηνα, βερίκοκα και ξηρούς καρπούς
- Γαλοπούλα με βερίκοκα, ο τέλειος συνδυασμός!
- Γαλοπούλα γεμιστή με κρέμα γάλακτος
- Γαλοπούλα με κάστανα, η Αμερικάνικη συνταγή
- Γαλοπούλα με γέμιση δενδρολίβανο και ντραμπουί
- Γιορτινή γαλοπούλα με ξινόμηλα