Γεμιστά τουρλού

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 02/08/2023

Μια συνταγή που σίγουρα θα φτιάξετε μέσα στο καλοκαίρι. Τα καλύτερα γεμιστά τουρλού! Ένα φαγητό, που το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές με την ίδια πάντα νοστιμιά.

Υλικά συνταγής

  • 3 ντομάτες, μεγάλες
  • 3 πιπεριές, μεγάλες
  • 2 μελιτζάνες, χοντρές
  • 1 κολοκύθι, χοντρό
  • 4 πατάτες, μεγάλες
  • 1 μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μισή κούπα περίπου ρύζι Καρολίνα
  • Μισή κούπα δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γλ ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο κύμινο (προαιρετικά)
  • Μισή κούπα χυμό ντομάτας

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα λαχανικά.

Κόβουμε και αδειάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.

Κόβουμε τις μελιτζάνες και το κολοκύθι κάθετα στη μέση και αδειάζουμε μ' ένα κουταλάκι αρκετό από το εσωτερικό τους, ώστε να σχηματισθούν 6 κούπες (4 μελιτζάνας και 2 από κολοκύθι).

Τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει, τις ζεματίζουμε για 5 λεπτά και έπειτα τις στραγγίζουμε.

Αραδιάζουμε σ' ένα ταψάκι ή σ' ένα πυρέξ σκεύος τις κούπες της ντομάτας, της πιπεριάς, της μελιτζάνας και του κολοκυθιού.

Στην συνέχεια, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.

Έπειτα, ψιλοκόβουμε τη σάρκα που αφαιρέσαμε από τις ντομάτες, από τη μια μελιτζάνα και από το μισό κολοκύθι.

Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και τα βράζουμε δυνατά, ανακατεύοντας επί 10 λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε κι ανακατεύουμε το ρύζι, το δυόσμο, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγο κύμινο.

Μετά, γεμίζουμε με το μείγμα τις κούπες των διάφορων λαχανικών.

Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις τοποθετούμε στο ταψί, ανάμεσα στα γεμιστά.

Τις περιχύνουμε με το χυμό ντομάτας και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι.

Περιχύνουμε το φαγητό με υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνοντάς το κουταλιά-κουταλιά, ώστε να λαδωθούν εξωτερικά τα γεμιστά και οι πατάτες.

Τέλος, ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου επί 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου, έως ότου ροδοψηθούν τα γεμιστά.

Στο διάστημα αυτό, αν το φαγητό μείνει χωρίς νερό, συμπληρώνουμε ρίχνοντας τόσο, ώστε στο τέλος να μείνει με λίγη σάλτσα.

Αν δούμε ότι αρπάζει η επιφάνεια, καλύπτουμε τα γεμιστά με αλουμινόχαρτο.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.

Άλλες συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.5 (6 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας