Υλικά Συνταγής
Οι Ηπειρώτισσες νοικοκυρές φημίζονται για τις πίτες που φτιάχνουν. Λένε μάλιστα, ότι οι πιο παλιές από αυτές, μπορούν να φτιάξουν πίτα με ό,τι υλικό υπάρχει στην κουζίνα τους! Αν έχετε την τύχη να γνωρίζετε κάποια Ηπειρώτισσα, τότε μάλλον θα το έχετε διαπιστώσει. Πίτες με κρέας ή λαχανικά, πίτες γλυκές ή αλμυρές, πίτες με φύλλο ή χωρίς, είναι λίγες μόνο από τις υποκατηγορίες που μπορεί να χωριστεί το τεράστιο κεφάλαιο «Ηπειρώτικες Πίτες». Εδώ, θα μοιραστούμε μια σπιτική συνταγή για ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα, μια καλοκαιρινή ως επί το πλείστον πίτα, η οποία δεν απαιτεί καμία μαεστρία για να ανοίξετε φύλλο, καθώς δεν έχει φύλλο! Φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα, απαιτεί ελάχιστα υλικά κι όσο για γεύση; Θα σας ξετρελάνει. Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτήν την ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα και θα με θυμηθείτε.
Εκτέλεση συνταγής
Τρίβουμε το κολοκύθι και το τοποθετούμε με αλάτι σε σουρωτήρι.
Το αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον μισή ώρα, στύβοντας το κατά διαστήματα για να φύγει το νερό που έχει το συγκεκριμένο λαχανικό.
Αφού το στύψουμε, το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνοντας μέσα κι όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι και ρίχνουμε σταδιακά (ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε) το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός σαν του κέικ (όχι ιδιαίτερα παχύρρευστος, προσοχή στο αλεύρι!).
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί (στην Ήπειρο το λένε «σινί»), ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς, για περίπου 1 ½ ώρα.
Συμβουλές για τέλεια κολοκυθόπιτα
- Μπορείτε να κρατήσετε λίγη τριμμένη φέτα στην άκρη και να πασπαλίσετε με αυτή το μίγμα, αφού το βάλετε στο ταψί.
- Για πιο υγιεινό αποτέλεσμα μπορείτε να δοκιμάσετε γάλα και βούτυρο με λίγα λιπαρά, αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του και ανθότυρο. Στην περίπτωση που επιλέξετε ανθότυρο θα πρέπει να βάλετε λίγο περισσότερο αλάτι καθώς από τη φύση του το συγκεκριμένο τυρί έχει ήπια γεύση.
- Το τσίπουρο, όπως είπαμε και στα υλικά, είναι προαιρετικό. Δίνει πάντως ένα εξαιρετικό άρωμα στην πίτα και γι’ αυτό συνιστούμε να το δοκιμάσετε.
- Προσοχή στην ποσότητα από το αλεύρι που θα ρίξετε. Το μίγμα πρέπει να είναι ρευστό και αφράτο (όπως ακριβώς ένα μίγμα κέικ)
- Τρίβετε το κολοκύθι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το στύβετε με προσοχή ώστε να μην το «διαλύσετε».
- Κάποιες νοικοκυρές βάζουν το ταψί για ελάχιστο χρόνο λαδωμένο μέσα στον προθερμασμένο φούρνο (χωρίς το μίγμα) κι ύστερα βγάζουν το ταψί, ρίχνουν το μίγμα και το ξαναβάζουν στο φούρνο. Λένε ότι έτσι καταφέρνουν να μην κολλάει η πίτα στο ταψί. Αν έχετε τέτοιο φόβο, μπορείτε να το δοκιμάσετε. Αλλιώς και μια λαδόκολλα θα βοηθούσε (αρκεί να θυμηθείτε να τη βγάλετε πριν φάτε την πίτα!)
- Αν έχετε αρκετό μίγμα χρησιμοποιήστε μεγαλύτερο ταψί ή χωρίστε το σε δύο σκεύη. Η εν λόγω πίτα θέλει να είναι λεπτή για να απογειωθεί η γεύση της και φυσικά να ψηθεί όπως πρέπει.
- Επειδή ο κάθε φούρνος έχει τις ιδιαιτερότητές του, φροντίστε να ρίχνετε πού και πού ματιές στην πίτα όσο ψήνεται. Η όψη της θα σας ειδοποιήσει καλύτερα από το ρολόι για το αν είναι έτοιμη.
Και για όσους έχετε παιδιά που αποφεύγουν να φάνε αυτό το «πράσινο» που έχει το φαγητό, μπορείτε να τους «πουλήσετε» την πίτα σαν τυρόπιτα. Δε θα καταλάβουν τίποτα και θα πάρουν κι όλα τα θρεπτικά συστατικά του κολοκυθιού (θυμηθείτε μόνο να μη βάλετε το τσίπουρο στη συγκεκριμένη περίπτωση!)
Την ίδια συνταγή έφτιαχνε και