Κορμός Χριστουγεννιάτικος, το πιο νόστιμο γλυκό!

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 31/12/2020

Για εσάς που σας αρέσει να καταπιάνεστε με την ζαχαροπλαστική, αυτή η συνταγή θα σας εντυπωσιάσει. Κορμός Χριστουγεννιάτικος, το πιο νόστιμο γλυκό! Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι. Δοκιμάστε τον!

Υλικά συνταγής

Για το κέικ

  • Μισή κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. κακάο
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 70 γρ. αλάτι
  • 4 αυγά χωρισμένα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • Λίγη βανίλια (1/4)
  • 2 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση

  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 35 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. πουτίγκα στιγμής
  • Λίγη βανίλια (1/4)
  • 30 γρ. περίπου ινδοκάρυδο, τριμμένο
  • 30 γρ. περίπου αμυγδαλάκι φιλέ, καβουρντισμένο

Για το γλάσο

  • 3 κ.σ. λικέρ Γκραν Μαρνιέ
  • Λίγη βανίλια (1/4)
  • 200 γρ. περίπου ζάχαρη άχνη (2 2/3)
  • Μισή κούπα κακάο
  • 80 γρ. γάλα
  • 6 κ.σ. βούτυρο, μαλακό
  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε καρουλάκια

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, βουτυρώνουμε ελαφρά το ειδικό ταψί για ρολό ή το ρηχό ταψί του φούρνου και στρώνουμε επάνω λαδόχαρτο.

Το βουτυρώνουμε και αυτό ελαφρά.

Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μια βαμβακερή πετσέτα και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Τα αφήνουμε στην άκρη.

Στην συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια ν' αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να πήξει καλά η μαρέγκα και να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσουμε.

Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξουν και ν' αφρατέψουν.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και κατόπιν το μείγμα αλεύρι - κακάο, ανακατεύοντας απαλά.

Έπειτα, προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα, χωρίς να ξεφουσκώσει.

Απλώνουμε το μείγμα επάνω στο λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 18 με 20 λεπτά.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε επάνω στην πετσέτα με την άχνη.

Αφαιρούμε το λαδόχαρτο και τυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό μαζί με την πετσέτα, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά.

Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κατόπιν, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, την πουτίγκα στιγμής και τη βανίλια, ν' αφρατέψουν.

Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε κι ανακατεύουμε απαλά το ινδοκάρυδο και το αμυγδαλάκι.

Μετά, ξετυλίγουμε το ρολό παντεσπάνι, αφαιρούμε την πετσέτα κι απλώνουμε στην επιφάνεια τη γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκατοστών τριγύρω.

Τυλίγουμε απαλά το ρολό και το τοποθετούμε σε πιατέλα.

Το αφήνουμε στο ψυγείο, να σφίξει.

Κατόπιν, ετοιμάζουμε το γλάσο.

Σ' ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το γάλα με το λικέρ.

Σ' ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε την άχνη με τη βανίλια και το κακάο.

Χτυπάμε το βούτυρο ν' αφρατέψει και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σε δόσεις εναλλάξ το γάλα και την άχνη.

Συνεχίζουμε το χτύπημα, ώσπου να επιτύχουμε ένα απαλό αφράτο μείγμα.

Καλύπτουμε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια του ρολού και την πασπαλίζουμε με τα καρουλάκια της σοκολάτας.

Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Ο Χριστουγεννιάτικος κορμός είναι έτοιμος.

Καλή απόλαυση!

Συμβουλές

  • Πριν σερβίρουμε τον κορμό, τον αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 4.5 (4 votes)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας