Κοτόπουλο γιουβέτσι στον νταβά, το κυριακάτικο φαγητό!

Συνταγή από Ρεμί | Ενημερώθηκε στις 10/09/2023

Κοτόπουλο γιουβέτσι στον νταβά, το κυριακάτικο φαγητό!

Ο νταβάς είναι η πήλινη γάστρα και το γιουβέτσι είναι πιο καλομαγειρεμένο και πολύ πιο νόστιμο αν σιγοψηθεί εκεί. Ένα, κατά βάση, κυριακάτικο φαγητό πολύ νόστιμο, που αφήνει όλη την οικογένεια ικανοποιημένη! Με γεύση μελωμένη, φαγητό που μυρίζει νοσταλγία έτσι κι αλλιώς και θυμίζει τα οικογενειακά τραπεζώματα στο σπίτι της γιαγιάς!

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες ή 4 μεγάλα μπούτια
  • Μισό φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. culinesse για extra γεύση
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 φλ. σάλτσα ντομάτας ή 4-5 ώριμες ντομάτες
  • Μισό φλ. λευκό κρασί, ξηρό
  • 1-2 κ.γλ. κόκκινο πιπέρι
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κεφαλοτύρι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το στεγνώνουμε.

Το αλείφουμε με culinesse και το μπαχαρώνουμε με το κόκκινο πιπέρι.

Στη συνέχεια σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το culinnesse και ροδίζουμε τις μερίδες κοτόπουλο απ' όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο και σοτάρουμε 3 με 4 λεπτά.

Έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τον κύβο λαχανικών και 1 λίτρο ζεστό νερό.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και το σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει (περίπου 1 ώρα).

Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε.

Στο μεταξύ καβουρντίζουμε το κριθαράκι στο τηγάνι με 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για να μείνει σπυρωτό.

Το αδειάζουμε στη πήλινη γάστρα αν έχουμε ή αλλιώς σε ταψί.

Από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με την σάλτσα το φαγητό.

Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό για δύο δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις στους 170ºC στις αντιστάσεις για 35 με 40 λεπτά.

Προς το τέλος του ψησίματος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και αφήνουμε το γιουβέτσι για 10 λεπτά στο φούρνο.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές

Το σιγανό ψήσιμο είναι ένα μυστικό επιτυχίας για το γιουβέτσι μας.

Το γιουβέτσι για είναι σπυρωτό και συγχρόνως μελωμένο.

Δε χρειάζεται να μαλακώσει τελείως στο φούρνο το κριθαράκι.

Το αφήνουμε να σταθεί εκτός φούρνου κι αυτό συνεχίζει και ψήνεται, ρουφάει, μαλακώνει και γίνεται πραγματικά πεντανόστιμο.

Σχετικές συνταγές

Πηγή: ewoman.gr

Δώσε αστέρια στη συνταγή
Average: 5 (1 vote)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγειρέματος
Είδος Κουζίνας

Οι νέες συνταγές μας