Μοσχάρι με καρότα και μπίρα στο φούρνο, με ψημένες πατάτες, απλά θεϊκό!

Υλικά συνταγής
Συνταγή για μοσχάρι με καρότα και μπίρα στο φούρνο, με ψημένες πατάτες

Αν έχετε όρεξη να φτιάξετε ένα ωραίο μοσχάρι στο φούρνο, αυτή εδώ είναι μία από τις καλύτερες συνταγές. Το μοσχάρι σιγομαγειρεύεται στο φούρνο με καρότα, κρεμμύδια και μπίρα, η οποία του απογειώνει τη γεύση,  και συνοδεύεται από ψητές πατάτες στο αλουμινόχαρτο. Δοκιμάστε τη συνταγή και θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

Για πετύχουμε τη συνταγή για το ψητό μοσχάρι μας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μαγειρικό σκεύος που να «κλείνει» ερμητικά. Για παράδειγμα, μια γάστρα που να μπαίνει στο μάτι της κουζίνας ή κατσαρόλα χωρίς πλαστικά χερούλια η οποία να σκεπάζεται και να μπαίνει στο φούρνο. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε το σωτάρισμα σε μια κατσαρόλα ξεχωριστά  και μετά για το φούρνο να χρησιμοποιήσουμε μια γάστρα, όπως η Ούλτρα Πλας της Tupperware

Υλικά Συνταγής

  • 2 κιλά μοσχάρι (νουα σπάλας ή χτένι σπάλας)
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 3 καρότα μεγάλα κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 κουταλιά σούπας ξερό θυμάρι ή 1 κλαδάκι φρέσκο
  • 1 μικρο μπουκάλι μπίρα (330 ml)
  • 2 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
  • αλάτι φρεσκοτριμμενο πιπέρι 
  • πατάτες όσες θέλουμε

Εκτέλεση Συνταγής

Αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι μας καλά γύρω γύρω. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις. 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη γάστρα ή την κατσαρόλα μας σε μέτρια φωτιά. 

Βάζουμε μέσα ολόκληρο το κρέας. Προσοχή: δεν χρειάζεται να γυρίζουμε συνέχεια το μοσχάρι. 

Αφήνουμε να ροδίσει καλά η μια πλευρά του μοσχαριού για περίπου 7 με 8 λεπτά. 

Όταν ξεκολλάει αυτή η πλευρά, χωρίς δυσκολία, τότε με λαβίδα ή δυο κουτάλες το γυρίζουμε να ροδίσει κι από τις άλλες πλευρές. 

Βγάζουμε το μοσχάρι από το σκεύος και το αφήνουμε σκεπασμένο σε μια πιατέλα. 

Ρίχνουμε μέσα στη γάστρα τα καρότα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. 

Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον με σπάτουλα στη βάση της γάστρας, και το θυμάρι και σβήνουμε με την μπίρα ρίχνοντας την σιγά σιγά. 

Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. 

Ξαναβάζουμε μέσα στο κρέας καθώς και όσα υγρά έχει αποβάλει στην πιατέλα. 

Σκεπάζουμε το φαγητό και βάζουμε στο φούρνο όπου το ψήνουμε για περίπου δύομιση ώρες. Παράλληλα, ψήνουμε τις πατάτες στο αλουμινόχαρτο (δείτε στο τέλος της συνταγής το πως)

Πως καταλαβαίνουμε ότι το κρέας έχει ψηθεί; Τραβάμε με ένα πιρούνι τραβήξουμε ένα κομμάτι και αν χωρίζεται από το υπόλοιπο χωρίς δυσκολία, τότε είναι έτοιμο. 

Μεταφέρουμε το μοσχάρι στο σκεύος που θα το σερβίρουμε στο τραπέζι μας, για παράδειγμα ένα πυρίμαχο ή μια βαθιά πιατέλα και το αφήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 15 λεπτά να ανακτήσει τα υγρά του. 

Για να πυκνώσουμε περισσότερο την σάλτσα την αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 7-8 λεπτά μέχρι να δούμε χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια της. 

Κόβουμε σε φέτες το ψητό μοσχάρι και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε με ψητές πατάτες.

Για τις ψημένες πατάτες σε αλουμινόχαρτο

Χωρίς να ξεφλουδίσουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε περίπου 1 ώρα, στον φούρνο όπου ψήνουμε και το μοσχάρι. 

Μετά τη μία ώρα, τρυπάμε τις πατάτες με ένα πιρούνι για να σιγουρευτούμε ότι έχουν μαλακώσει. 

Όταν σιγουρευτούμε ότι έχουν μαλακώσει, τις βγάζουμε από το φούρνο, και αν θέλουμε τις ξεφλουδίζουμε, τις σπάμε με πιρούνι και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα του ψητού. Καλό είναι να αφήσουμε λίγη σάλτσα για τις μερίδες του ψητού μοσχαριού που θα σερβίρουμε. 

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 3)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος ψησίματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: 

Βρείτε τις συνταγές μας παντού

Διαδώστε: