Ντολμαδάκια γιαλαντζί, σκέτη νοστιμιά

Υλικά συνταγής
Ντολμαδάκια γιαλαντζί, σκέτη νοστιμιά

Μια συνταγή που θα σας αρέσει πολύ. Ντολμαδάκια γιαλαντζί, σκέτη νοστιμιά. Ο καλύτερος μεζές για το ουζάκι σας και όχι μόνο. Απολαύστε τα!

Υλικά συνταγής

  • Μισό κιλό κληματόφυλλα
  • 2 μισή κούπες φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 μισή κούπες ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • Μισό κιλό ρύζι Καρολίνα
  • 1 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο 
  • 35 γρ. κουκουνάρια (προαιρετικά)
  • 50 γρ. σταφίδες, μαύρες (προαιρετικά)  
  • 2 κούπες ελαιόλαδο
  • 80 γρ. χυμό λεμονιού
  • 2 μισή κούπες νερό, βραστό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, πλένουμε και ζεματάμε για 2 με 3 λεπτά τα κληματόφυλλα, βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει.

Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια σε σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα τρίβουμε, μέχρι να μαραθούν.

Στην συνέχεια, τα ξεπλένουμε με λίγο νερό και τα σφίγγουμε μέσα στις παλάμες μας λίγα-λίγα.

Τα ανακατεύουμε μέσα σ' ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και το νερό.

Έπειτα ρίχνουμε και ανακατεύουμε το μισό ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Βάζουμε από ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγουμε ελαφρά.

Στρώνουμε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας και αραδιάζουμε τα ντολμαδάκια, το ένα πλάι στο άλλο, σε σειρές.

Στο στάδιο αυτό, μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το βραστό νερό και το χυμό λεμονιού.

Τα σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, έως ότου τα ντολμαδάκια πιούν όλο το νερό και μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.

Δοκιμάζουμε, και αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο.

Τέλος, όταν κατεβάζουμε τα ντολμαδάκια από τη φωτιά, βάζουμε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα μια απορροφητική πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

  • Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.
  • Μπορούμε να συνοδέψουμε τα ντολμαδάκια μας με σως γιαουρτιού.
  • Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1/2 κούπα ψιλοκομμένο δυόσμο, αντί για άνηθο.

Σχετικές συνταγές

Δώσε αστέρια στη συνταγή!: 
Μέσος όρος: 5 (Ψήφοι: 4)
Κατηγοριοποίηση συνταγής
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος μαγειρέματος: 
Μερίδες: 
Είδος Κουζίνας: